Bug 845 - Unable to launch Emulator on Windows XP -64 bit and 32 bit.
Summary: Unable to launch Emulator on Windows XP -64 bit and 32 bit.
Status: RESOLVED FIXED
Alias: None
Product: Xamarin Studio
Classification: Desktop
Component: Android Add-in ()
Version: unspecified
Hardware: PC Windows
: High critical
Target Milestone: ---
Assignee: shana@xamarin.com
URL:
Depends on: 948
Blocks:
  Show dependency tree
 
Reported: 2011-09-15 14:32 UTC by Nischal
Modified: 2012-01-03 13:54 UTC (History)
6 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
Image for the bug (127.57 KB, image/jpeg)
2011-09-15 14:32 UTC, Nischal
Details
Image for the bug (115.54 KB, image/jpeg)
2011-09-15 14:32 UTC, Nischal
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED FIXED

Description Nischal 2011-09-15 14:32:15 UTC
Created attachment 391 [details]
Image for the bug

Step to Reproduce:
1. Start Mono for Development.
2. Build the code then click on Run.
3. select the emulator from the list and click on Start Emulator button.
4. Observe that nothing happened.

Actual Result:
Nothing happens when user selects the Emulator from the list and click on the Start Emulator button. Also if we create a new emulator and then try starting it.
even it doesn't work.
Refer to the attached screenshot.

Expected Result: When user selects the emulator and click on Start Emulator button, the emulator should invoke and app should start running on that.

Environment:
Windows XP (32 bit)
Windows XP (64 bit)
Comment 1 Nischal 2011-09-15 14:32:47 UTC
Created attachment 392 [details]
Image for the bug
Comment 2 Miguel de Icaza [MSFT] 2012-01-03 13:29:14 UTC
Marek, Joseph,

Could you confirm what are the minimal requirements for Mono for Android development?

Do we support Windows XP?

My feeling is we should not support XP.
Comment 3 Jonathan Pobst 2012-01-03 13:34:38 UTC
This is the issue where Google's Android SDK went for several months broken in that you could not start an emulator if you installed the SDK in a path that contained spaces (which was Google's default).

Since then, Google finally fixed the issue in newer SDK versions.  Additionally, we worked around this issue so we could still launch emulators despite this bug.

Additionally, we support Windows XP, both 32 and 64 bits.