Bug 59718 - Multiple issues with listview and navigation in UWP
Summary: Multiple issues with listview and navigation in UWP
Status: RESOLVED FIXED
Alias: None
Product: Forms
Classification: Xamarin
Component: Windows ()
Version: 2.4.0
Hardware: PC Windows
: Normal blocker
Target Milestone: 2.4.0
Assignee: Samantha Houts [MSFT]
URL:
: 59772 60246 ()
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2017-09-25 10:49 UTC by Kalpesh Chheda
Modified: 2018-01-31 12:32 UTC (History)
16 users (show)

Tags: ac fr
Is this bug a regression?: Yes
Last known good build:


Attachments
First 2 issue in this sample. (1.23 MB, application/x-zip-compressed)
2017-09-25 10:49 UTC, Kalpesh Chheda
Details
Third issue sample. (1.22 MB, application/x-zip-compressed)
2017-09-25 10:51 UTC, Kalpesh Chheda
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED FIXED

Description Kalpesh Chheda 2017-09-25 10:49:51 UTC
Created attachment 24910 [details]
First 2 issue in this sample.

After upgrading from 2.4.0 pre2 to pre3

I am getting below three issue. I have attached 2 samples as well

1. GestureRecognizers is not working.
      I had TapGestureGesture on label in ListView.ItemTemplate is not working anymore.

2. After Navigating to some page doing go will fire ItemTapped event if I repopulate List on OnAppearing() method

3. In Grouped List if I click/tap first item ItemTapped event will send null item.

All this issue are coming after upgrading from 2.4.0 pre2 to pre3.
Please find attachments. 

Regards,
Kalpesh
Comment 1 Kalpesh Chheda 2017-09-25 10:51:16 UTC
Created attachment 24911 [details]
Third issue sample.
Comment 2 Kalpesh Chheda 2017-09-25 10:55:42 UTC
Typo erro on second issue.

2. After Navigating to some page doing go back* will fire ItemTapped event if I repopulate List on OnAppearing() method
Comment 3 Samantha Houts [MSFT] 2017-09-26 00:11:56 UTC
https://github.com/xamarin/Xamarin.Forms/pull/1157
Comment 4 Samantha Houts [MSFT] 2017-09-26 17:48:06 UTC
This will be resolved in 2.4.0 stable. Thank you!

https://github.com/xamarin/Xamarin.Forms/commit/783ecfcde057f4d8920058410bcba3d1d353808e
Comment 5 Paul DiPietro [MSFT] 2017-09-26 20:52:32 UTC
*** Bug 59772 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 6 AntWaters 2017-10-08 16:42:14 UTC
I am still getting this on Xamarin Forms 2.4.8.282.  Is it supposed to be fixed in that version?
Comment 7 AntWaters 2017-10-08 16:43:13 UTC
Sorry, I meant 2.4.0.282
Comment 8 Brett Changus 2017-10-09 19:23:15 UTC
I also still see this bug with 2.4.0.282. Specifically the problems on UWP described in Bug 59772 (marked as a duplicate).
Comment 9 github 2017-10-12 09:45:04 UTC
We are experiencing this issue too on UWP in Xamarin Forms 2.4.0.282. What is the last version known to be working on UWP?
Comment 10 AntWaters 2017-10-12 10:04:35 UTC
I have it working ok on Xamarin Forms 2.3.4.270.
Comment 11 Mark 2017-10-12 17:08:19 UTC
We are experiencing this as well with 2.4.0.282
Comment 12 Samantha Houts [MSFT] 2017-10-12 17:09:47 UTC
Sorry! This was marked resolved prematurely. The PR has not been merged yet.
Comment 13 Paul DiPietro [MSFT] 2017-10-18 01:51:37 UTC
*** Bug 60246 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 14 AlanLS 2017-10-18 02:07:47 UTC
The two events fired on a single tap contain different data...

The first event is on the item in the list immediately PRECEDING the selected one (or null if first item selected) in the list.

Then the correct event occurs.
Comment 15 Rui Marinho 2017-10-19 22:24:54 UTC
Should be fixed on 2.5.1-pre1
Comment 16 Serge 2017-11-09 12:01:46 UTC
3. In Grouped List if I click/tap first item ItemTapped event will send null item.

Part 3 isn't fixed in current master branch and latest nightly build.
And issues 
https://bugzilla.xamarin.com/show_bug.cgi?id=59772 and
https://bugzilla.xamarin.com/show_bug.cgi?id=60246 are not fixed too.
Comment 17 Kalpesh Chheda 2017-11-13 13:03:19 UTC
3. In Grouped List if I click/tap first item ItemTapped event will send null item.

Is not fixed in 2.5.0 Pre3 as well.
Comment 18 Kalpesh Chheda 2017-11-14 05:20:39 UTC
It is working fine on 2.4.0 pre 2
Comment 19 AlanLS 2017-11-16 04:03:02 UTC
2.5.0.77107 -- Still not working
Comment 20 Márcio de Souza Júnior 2017-11-16 20:15:20 UTC
3. In Grouped List if I click/tap first item ItemTapped event will send null item.

Still not working on 2.5.0 stable
Comment 21 Paul DiPietro [MSFT] 2017-11-16 20:30:54 UTC
I'm marking this as fixed for the other parts and will refer #3 to a newer filed issue, #60720.
Comment 22 AlanLS 2017-11-16 22:20:38 UTC
Just a note, this is NOT just a first item issue.

Yes the first item returns a null, but any other item returns the item BEFORE it. 

In all cases, it returns the prior (or null) and then the correct item. (2 events)
Comment 23 Adam Jeffrey 2017-12-01 15:56:09 UTC
I am also having this issue, is there any idea on when this will be released?
Comment 24 Maik Süßenbach 2017-12-11 07:30:45 UTC
We have the same problems. For months now, we have been waiting for a bugfix. We have tested each new version >= 2.4.*. The last working version is 2.3.4.270.
We cannot update to a Version >= 2.4.* until these bugs are fixed.
All the new features are worthless, when basic functions are not working.
When will these evident errors finally be corrected?
Is there a deadline for this bugfix?
Comment 25 uwantfries 2018-01-31 10:54:29 UTC
I am also having problems with grouped items selecting using UWP older version of the build environment & XF 23.x was fine but anything beyond this is broken (using the current Xamarin beta).

Please see video. 1st is Android 2nd is UWP.

https://www.screencast.com/t/rLRy1gHaMIb

ETA for a fix plz? PS - What is the master case for this?
Comment 26 Márcio de Souza Júnior 2018-01-31 12:32:05 UTC
More info:

https://github.com/xamarin/Xamarin.Forms/issues/1439