Bug 59035 - System.Windows.Forms.WebBrowser does not work in MonoDevelop 7.1 in Linux
Summary: System.Windows.Forms.WebBrowser does not work in MonoDevelop 7.1 in Linux
Status: NEW
Alias: None
Product: Class Libraries
Classification: Mono
Component: Windows.Forms ()
Version: unspecified
Hardware: PC Linux
: --- normal
Target Milestone: Community
Assignee: Bugzilla
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2017-08-25 08:39 UTC by Yuriy Shirokov
Modified: 2017-12-05 14:07 UTC (History)
2 users (show)

Tags: f# monodevelop webbrowser forms
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report for Bug 59035 on GitHub or Developer Community if you have new information to add and do not yet see a matching new report.

If the latest results still closely match this report, you can use the original description:

  • Export the original title and description: GitHub Markdown or Developer Community HTML
  • Copy the title and description into the new report. Adjust them to be up-to-date if needed.
  • Add your new information.

In special cases on GitHub you might also want the comments: GitHub Markdown with public comments

Related Links:
Status:
NEW

Description Yuriy Shirokov 2017-08-25 08:39:46 UTC
A simple F# program with System.Windows.Forms.WebBrowser does not work with following stacktrace:

libgluezilla not found. To have webbrowser support, you need libgluezilla installed
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object
  at System.Windows.Forms.WebBrowser.Navigate (System.Uri url) [0x0000e] in /run/build/mono/mcs/class/System.Windows.Forms/System.Windows.Forms/WebBrowser.cs:304 
  at System.Windows.Forms.WebBrowser.set_Url (System.Uri value) [0x00007] in /run/build/mono/mcs/class/System.Windows.Forms/System.Windows.Forms/WebBrowser.cs:231 
  at (wrapper remoting-invoke-with-check) System.Windows.Forms.WebBrowser:set_Url (System.Uri)
  at Program+main@29-4.Invoke (System.Windows.Forms.KeyPressEventArgs arg) [0x0000f] in /home/yashrk/src/education/fsharp/05_browser/05_browser/Program.fs:30 
  at Microsoft.FSharp.Control.CommonExtensions+SubscribeToObservable@2172[T].System-IObserver`1-OnNext (T value) [0x00001] in <5893d081904cf4daa745038381d09358>:0 
  at Microsoft.FSharp.Core.CompilerServices.RuntimeHelpers+h@758[TArgs].Invoke (System.Object _arg1, TArgs args) [0x00001] in <5893d081904cf4daa745038381d09358>:0 
  at Microsoft.FSharp.Core.FSharpFunc`2[T,TResult].InvokeFast[V] (Microsoft.FSharp.Core.FSharpFunc`2[T,TResult] func, T arg1, TResult arg2) [0x0000d] in <5893d081904cf4daa745038381d09358>:0 
  at Program+main@29-3.Invoke (System.Object sender, System.Windows.Forms.KeyPressEventArgs e) [0x00000] in /home/yashrk/src/education/fsharp/05_browser/05_browser/Program.fs:29 
  at System.Windows.Forms.ToolStripControlHost.OnKeyPress (System.Windows.Forms.KeyPressEventArgs e) [0x00019] in /run/build/mono/mcs/class/System.Windows.Forms/System.Windows.Forms/ToolStripControlHost.cs:344 
  at System.Windows.Forms.ToolStripControlHost.HandleKeyPress (System.Object sender, System.Windows.Forms.KeyPressEventArgs e) [0x00000] in /run/build/mono/mcs/class/System.Windows.Forms/System.Windows.Forms/ToolStripControlHost.cs:539 
  at System.Windows.Forms.Control.OnKeyPress (System.Windows.Forms.KeyPressEventArgs e) [0x00019] in /run/build/mono/mcs/class/System.Windows.Forms/System.Windows.Forms/Control.cs:5929 
  at System.Windows.Forms.Control.ProcessKeyEventArgs (System.Windows.Forms.Message& m) [0x000ac] in /run/build/mono/mcs/class/System.Windows.Forms/System.Windows.Forms/Control.cs:4436 
  at System.Windows.Forms.Control.ProcessKeyMessage (System.Windows.Forms.Message& m) [0x00018] in /run/build/mono/mcs/class/System.Windows.Forms/System.Windows.Forms/Control.cs:4456 
  at System.Windows.Forms.TextBoxBase.WndProc (System.Windows.Forms.Message& m) [0x00077] in /run/build/mono/mcs/class/System.Windows.Forms/System.Windows.Forms/TextBoxBase.cs:1501 
  at System.Windows.Forms.TextBox.WndProc (System.Windows.Forms.Message& m) [0x0011c] in /run/build/mono/mcs/class/System.Windows.Forms/System.Windows.Forms/TextBox.cs:658 
  at System.Windows.Forms.Control+ControlWindowTarget.OnMessage (System.Windows.Forms.Message& m) [0x00000] in /run/build/mono/mcs/class/System.Windows.Forms/System.Windows.Forms/Control.cs:228 
  at System.Windows.Forms.Control+ControlNativeWindow.WndProc (System.Windows.Forms.Message& m) [0x00000] in /run/build/mono/mcs/class/System.Windows.Forms/System.Windows.Forms/Control.cs:209 
  at System.Windows.Forms.NativeWindow.WndProc (System.IntPtr hWnd, System.Windows.Forms.Msg msg, System.IntPtr wParam, System.IntPtr lParam) [0x00085] in /run/build/mono/mcs/class/System.Windows.Forms/System.Windows.Forms/NativeWindow.cs:240 

Ubuntu Linux 16.04, MonoDevelop 7.1 from Flatpak.
Comment 1 Gereon Fox 2017-12-04 10:51:08 UTC
I bet this is due to the Flatpak approach. Try to install (or at least run) MonoDevelop without using Flatpak.
Comment 2 Yuriy Shirokov 2017-12-05 14:07:41 UTC
Yes, but didn't found MonoDevelop builds in other packaging format. Is building MonoDevelop from source the only possible way?