Bug 59023 - App is freezing whilst attempting to debug on iOS Simulator using VS 2017 professional on PC
Summary: App is freezing whilst attempting to debug on iOS Simulator using VS 2017 pro...
Status: RESOLVED DUPLICATE of bug 58515
Alias: None
Product: Visual Studio Extensions
Classification: Xamarin
Component: Debugger ()
Version: unspecified
Hardware: PC Windows
: --- normal
Target Milestone: ---
Assignee: Joaquin Jares
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2017-08-24 17:39 UTC by priyansh.shah
Modified: 2017-08-31 05:01 UTC (History)
5 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
Log File (23.67 KB, application/octet-stream)
2017-08-24 17:39 UTC, priyansh.shah
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED DUPLICATE of bug 58515

Description priyansh.shah 2017-08-24 17:39:28 UTC
Created attachment 24405 [details]
Log File

I can not able to run app on iOS simulator using VS2017 on my PC, and MAC Agent successfully connected. latest iOS SDK already installed both on window and Mac computer.
When I check output during debug time , it stuck in below line :

Loaded assembly: /Library/Frameworks/Xamarin.Interactive.framework/Versions/Current/Agents/iOS/Xamarin.Interactive.iOS.dll [External]
Loaded assembly: /Library/Frameworks/Xamarin.Interactive.framework/Versions/Current/Agents/iOS/Xamarin.Interactive.dll [External]

Please check full output :

Launching 'InstallerApp_CrossPlat.iOS' on 'iPhone 7 Plus iOS 10.3'...
Loaded assembly: /Users/priyanshs/Library/Developer/CoreSimulator/Devices/3E9C1C40-7EC1-418E-A776-A647F8811A57/data/Containers/Bundle/Application/52E16660-EF1D-417A-BC94-5F3450637BCF/InstallerApp_CrossPlat.iOS.app/Xamarin.iOS.dll [External]
Resolved pending breakpoint for 'UIKit.UIApplication.Main(string[], string, string)' to /Users/builder/data/lanes/4991/80b8487d/source/xamarin-macios/src/UIKit/UIApplication.cs:61 [0x00000].
Resolved pending breakpoint for 'UIKit.UIApplication.Main(string[], System.Type, System.Type)' to /Users/builder/data/lanes/4991/80b8487d/source/xamarin-macios/src/UIKit/UIApplication.cs:68 [0x00000].
Resolved pending breakpoint for 'UIKit.UIApplication.Main(string[])' to /Users/builder/data/lanes/4991/80b8487d/source/xamarin-macios/src/UIKit/UIApplication.cs:73 [0x00000].
Resolved pending breakpoint for 'UIKit.UIApplication.Main(string[], System.IntPtr, System.IntPtr)' to /Users/builder/data/lanes/4991/80b8487d/source/xamarin-macios/src/UIKit/UIApplication.cs:78 [0x00000].
Loaded assembly: /Users/priyanshs/Library/Developer/CoreSimulator/Devices/3E9C1C40-7EC1-418E-A776-A647F8811A57/data/Containers/Bundle/Application/52E16660-EF1D-417A-BC94-5F3450637BCF/InstallerApp_CrossPlat.iOS.app/System.dll [External]
Thread started:  #2
Loaded assembly: /Users/priyanshs/Library/Developer/CoreSimulator/Devices/3E9C1C40-7EC1-418E-A776-A647F8811A57/data/Containers/Bundle/Application/52E16660-EF1D-417A-BC94-5F3450637BCF/InstallerApp_CrossPlat.iOS.app/InstallerApp_CrossPlat.iOS.exe
Loaded assembly: /Users/priyanshs/Library/Developer/CoreSimulator/Devices/3E9C1C40-7EC1-418E-A776-A647F8811A57/data/Containers/Bundle/Application/52E16660-EF1D-417A-BC94-5F3450637BCF/InstallerApp_CrossPlat.iOS.app/Mono.Security.dll [External]
Loaded assembly: /Users/priyanshs/Library/Developer/CoreSimulator/Devices/3E9C1C40-7EC1-418E-A776-A647F8811A57/data/Containers/Bundle/Application/52E16660-EF1D-417A-BC94-5F3450637BCF/InstallerApp_CrossPlat.iOS.app/System.Xml.dll [External]
Loaded assembly: /Library/Frameworks/Xamarin.Interactive.framework/Versions/Current/Agents/iOS/Xamarin.Interactive.iOS.dll [External]
Loaded assembly: /Library/Frameworks/Xamarin.Interactive.framework/Versions/Current/Agents/iOS/Xamarin.Interactive.dll [External]
Comment 1 priyansh.shah 2017-08-28 14:49:35 UTC
Does anybody knows how to fix this issue? I have tried like restarting visual studio or PC and rebuilt program again , but every time stuck here below line in command output:

/Library/Frameworks/Xamarin.Interactive.framework/Versions/Current/Agents/iOS/Xamarin.Interactive.iOS.dll [External]
Loaded assembly: /Library/Frameworks/Xamarin.Interactive.framework/Versions/Current/Agents/iOS/Xamarin.Interactive.dll [External]

Please share your inputs if you might know how to fix this.

Cheers
Comment 2 priyansh.shah 2017-08-28 17:33:01 UTC
Ok another thing I have noticed, my Info.plist --> Main Interface --> (Not Set) , so it seems is that cause showing blank/black screen on my iOS simulator? so even if I 'm trying to set (Main) but then after launching app , it is going to change back as (Not Set)
Comment 3 Prashant [MSFT] 2017-08-29 08:54:46 UTC
Your description in comment #2 sounds like duplicate of the bug #58515

I’m unable to reproduce this issue using the latest Visual Studio 2017 Preview version 15.4. Please attach the following to help us reproduce this issue: 
-Detailed reproduction steps 
-Version information (Help → About Microsoft Visual Studio → Copy Info) 
-Logs (Help → Xamarin → Zip Logs (last 7 days)) 
-Optional: project to reproduce your issue
Comment 4 priyansh.shah 2017-08-29 17:31:31 UTC
Microsoft Visual Studio Professional 2017  (2)
Version 15.3.0
VisualStudio.15.Release/15.3.0+26730.3
Microsoft .NET Framework
Version 4.6.01055

Installed Version: Professional

Visual Basic 2017   00369-60000-00001-AA217
Microsoft Visual Basic 2017

Visual C# 2017   00369-60000-00001-AA217
Microsoft Visual C# 2017

Visual F# 4.1   00369-60000-00001-AA217
Microsoft Visual F# 4.1

Application Insights Tools for Visual Studio Package   8.8.00712.1
Application Insights Tools for Visual Studio

ASP.NET and Web Tools 2017   15.0.30726.0
ASP.NET and Web Tools 2017

ASP.NET Core Razor Language Services   1.0
Provides languages services for ASP.NET Core Razor.

ASP.NET Template Engine 2017   15.0.30726.0
ASP.NET Template Engine 2017

ASP.NET Web Frameworks and Tools 2017   5.2.50601.0
For additional information, visit https://www.asp.net/

Azure App Service Tools v3.0.0   15.0.30728.0
Azure App Service Tools v3.0.0

Azure Data Lake Node   1.0
This package contains the Data Lake integration nodes for Server Explorer.

Azure Data Lake Tools for Visual Studio   2.2.9000.1
Microsoft Azure Data Lake Tools for Visual Studio

Azure Data Lake Tools for Visual Studio   2.2.9000.1
Microsoft Azure Data Lake Tools for Visual Studio

Common Azure Tools   1.10
Provides common services for use by Azure Mobile Services and Microsoft Azure Tools.

Fabric.DiagnosticEvents   1.0
Fabric Diagnostic Events

JavaScript Language Service   2.0
JavaScript Language Service

Merq   1.1.17-rc (cba4571)
Command Bus, Event Stream and Async Manager for Visual Studio extensions.

Microsoft Azure HDInsight Azure Node   2.2.9000.1
HDInsight Node under Azure Node

Microsoft Azure Hive Query Language Service   2.2.9000.1
Language service for Hive query

Microsoft Azure Service Fabric Tools for Visual Studio   1.7
Microsoft Azure Service Fabric Tools for Visual Studio

Microsoft Azure Stream Analytics Language Service   2.2.9000.1
Language service for Azure Stream Analytics

Microsoft Azure Stream Analytics Node   1.0
Azure Stream Analytics Node under Azure Node

Microsoft Azure Tools   2.9
Microsoft Azure Tools for Microsoft Visual Studio 2017 - v2.9.50719.1

Microsoft Continuous Delivery Tools for Visual Studio   0.3
Simplifying the configuration of continuous build integration and continuous build delivery from within the Visual Studio IDE.

Microsoft JVM Debugger   1.0
Provides support for connecting the Visual Studio debugger to JDWP compatible Java Virtual Machines

Microsoft MI-Based Debugger   1.0
Provides support for connecting Visual Studio to MI compatible debuggers

Mono Debugging for Visual Studio   4.6.8-pre (ec7034f)
Support for debugging Mono processes with Visual Studio.

NuGet Package Manager   4.3.0
NuGet Package Manager in Visual Studio. For more information about NuGet, visit http://docs.nuget.org/.

SQL Server Data Tools   15.1.61707.200
Microsoft SQL Server Data Tools

ToolWindowHostedEditor   1.0
Hosting json editor into a tool window

TypeScript   2.3.4.0
TypeScript tools for Visual Studio

Visual Studio Code Debug Adapter Host Package   1.0
Interop layer for hosting Visual Studio Code debug adapters in Visual Studio

WebJobs Tools v1.0.0   __RESXID_PRODUCTVERSION__
WebJobs Tools v1.0.0

Xamarin   4.6.0.295 (306f76a)
Visual Studio extension to enable development for Xamarin.iOS and Xamarin.Android.

Xamarin.Android SDK   7.4.0.19 (0cd0214)
Xamarin.Android Reference Assemblies and MSBuild support.

Xamarin.iOS and Xamarin.Mac SDK   10.12.0.14 (bf350ba)
Xamarin.iOS and Xamarin.Mac Reference Assemblies and MSBuild support.
Comment 5 priyansh.shah 2017-08-29 19:22:52 UTC
It seems it's a issue in Info.plist. I have updated Info.plist and it has solved issue. App is now deploying to the Simulator, no issue.
Comment 6 priyansh.shah 2017-08-29 19:46:26 UTC
Another thing I want to input, if any thing change in Info.plist as it mentioned in this https://bugzilla.xamarin.com/show_bug.cgi?id=58515 
I have found similar thing as well in my Version 15.3.0
VisualStudio.15.Release/15.3.0+26730.3
Microsoft .NET Framework
Version 4.6.01055

so basically I have changed by mistake from (Main Interface) to (Not Set), but then I can not reset after from (Not Set) to (Main) Interface in Info.plist
It always be stay as (Not Set) even after reopening VS 2017 or restarting PC again.

Hence, I have grab one of my back up copy of Info.plist where it has already set (Main Interface). Then I have rebuilt app again and able to deploying it to my Simulator.

Cheers!!
Comment 7 Prashant [MSFT] 2017-08-31 05:01:04 UTC
Bug #58515 is fix and should be released to stable soon (we do not have a ETA yet)

*** This bug has been marked as a duplicate of bug 58515 ***