Bug 58309 - [xamarin-macios] Does not produce a working install without --enable-xamarin
Summary: [xamarin-macios] Does not produce a working install without --enable-xamarin
Status: RESOLVED NORESPONSE
Alias: None
Product: iOS
Classification: Xamarin
Component: Infrastructure (internal) ()
Version: XI 10.99 (xcode9)
Hardware: PC Mac OS
: --- normal
Target Milestone: Future Cycle (TBD)
Assignee: Rolf Bjarne Kvinge [MSFT]
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2017-07-22 00:06 UTC by Miguel de Icaza [MSFT]
Modified: 2017-09-13 16:06 UTC (History)
4 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED NORESPONSE

Description Miguel de Icaza [MSFT] 2017-07-22 00:06:51 UTC
If you do not build with --enable-xamarin the resulting installation still places the various symlinks for Xamarin.iOS.Analysis.targets which trips the probing code in Xamarin.iOS.Common.targets causing solutions not to build.
Comment 1 Sebastien Pouliot 2017-07-24 13:05:23 UTC
@Vincent I thought that was fixed a while ago (might be a bit different), can you double check and fix it required ? thanks!
Comment 2 Vincent Dondain [MSFT] 2017-08-01 19:32:40 UTC
Hi,

I cannot reproduce what you're experiencing Miguel. Tried with a fresh xamarin-macios repo (no maccore at all), no --enable-xamarin and it builds just fine.
Also after doing a "make install-system", I can build an iOS project in VSMac just fine.

The error (in xamarin-macios) we used to get looked like this:

```
/Library/Frameworks/Mono.framework/External/xbuild/Xamarin/iOS/Xamarin.iOS.Common.targets(95,2): error MSB4024: The imported project file "/Library/Frameworks/Mono.framework/External/xbuild/Xamarin/iOS/Xamarin.Analysis.targets" could not be loaded. Could not find file "/Library/Frameworks/Mono.framework/External/xbuild/Xamarin/iOS/Xamarin.Analysis.targets
```

@miguel do you have that same build error? What's the build output when you're building a XI project in VSMac?

IIRC the old simlink issue was fixed by Rolf and was part of the changes for the Classic removal: https://github.com/xamarin/xamarin-macios/pull/976

cc Rolf for more precisions on that (:

We could be looking at something different indeed but I'd need to be able to reproduce.
Comment 3 Rolf Bjarne Kvinge [MSFT] 2017-08-02 10:13:48 UTC
I think this might happen when there are existing symlinks to Xamarin.iOS.Analysis.targets files somewhere, and then when running "make install-system" on a build that didn't --enable-xamarin, we don't remove those symlinks.

I'd need to know which files are installed (and their timestamps):

ls -la /Library/Frameworks/Mono.framework/External/xbuild/Xamarin/
ls -la /Library/Frameworks/Mono.framework/External/xbuild/Xamarin/iOS/
Comment 4 Sebastien Pouliot 2017-08-09 15:57:35 UTC
@Miguel are you still able to repro this ?

Moving out of 15.4 since it does not affect what we ship and can be fixed in master (and the current release branch is still open to commits).
Comment 5 Alex Soto [MSFT] 2017-09-13 16:06:50 UTC
Miguel if the issue appears again please reopen :)