Bug 57753 - Despite successful build and device deploy, iOS Profiler will not launch
Summary: Despite successful build and device deploy, iOS Profiler will not launch
Status: VERIFIED FIXED
Alias: None
Product: Visual Studio Extensions
Classification: Xamarin
Component: iOS ()
Version: 4.6.0 (15.3)
Hardware: PC Windows
: High critical
Target Milestone: 15.4
Assignee: mag@xamarin.com
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2017-06-26 09:59 UTC by pat
Modified: 2017-07-21 11:15 UTC (History)
9 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
Ide.log from Windows machine (69.73 KB, application/octet-stream)
2017-06-26 09:59 UTC, pat
Details
Contents of Output Window (138.53 KB, text/plain)
2017-06-29 09:31 UTC, pat
Details
Contents of Output Window during attempt to Launch Profiler (2.03 MB, text/plain)
2017-06-29 09:32 UTC, pat
Details
Recent IDe.log (109.83 KB, application/octet-stream)
2017-06-29 09:33 UTC, pat
Details
Logs inc Profiler (pats-mac-mini) (20.59 KB, application/x-zip-compressed)
2017-07-04 15:52 UTC, pat
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
VERIFIED FIXED

Description pat 2017-06-26 09:59:43 UTC
Created attachment 23107 [details]
Ide.log from Windows machine

Using XamarinProfiler 1.4.0.0

I can build app and deploy to my device but I cannot get the Profiler to work.

In the VS2015 Output window I get 

"Deploy failed. The app 'ASSEMBLYNAME' could not be deployed to the device 'AA Test iPhone 01'. Error: error MT1001: Could not find an application at the specified directory: /Users/macmini/Library/Caches/Xamarin/mtbs/builds/ASSEMBLYNAME/905548e7be511ce31e001b2858172e80/bin/iPhone/Debug/ASSEMBLYNAME.app"

I have attached the ide.log

FWIW I've also asked for help on Forums, https://forums.xamarin.com/discussion/98417/cannot-launch-profiler
Comment 1 Rodrigo Moya 2017-06-26 17:43:01 UTC
This seems to be a XamarinVS bug then
Comment 2 Joaquin Jares 2017-06-28 13:56:02 UTC
Hi pat, the error is stating that the deploy failed, but the title says that deploy is succeeding. I may need some clarification on that. The logs seem to state that the build failed entirely. Can you attach a detailed build log? We can understand what happened from there.
Comment 3 pat 2017-06-29 09:30:52 UTC
If I try and Build then deploy to the device it works. However if I try and Build\Deploy with the "Xamarin Profiler" it fails.

I have attached:

1. The contents of the Output window when building with "-v -v -v" mtouch arguments and "Detailed" that resulted from a Rebuild All (JustRebuildAll_OutputWindow.txt)

2. The contents of the Output window when trying to deploy along with Xamarin Profiler (XamarinProfiler_OutputWindow.txt)

3. The ide.log (Again)

FWIW the profile will work when i used the iOS Remoted Simulator
Comment 4 pat 2017-06-29 09:31:53 UTC
Created attachment 23198 [details]
Contents of Output Window
Comment 5 pat 2017-06-29 09:32:34 UTC
Created attachment 23199 [details]
Contents of Output Window during attempt to Launch Profiler
Comment 6 pat 2017-06-29 09:33:16 UTC
Created attachment 23200 [details]
Recent IDe.log
Comment 7 pat 2017-07-03 06:15:13 UTC
Is that enough INFO?
Comment 8 pat 2017-07-04 15:52:25 UTC
Created attachment 23291 [details]
Logs inc Profiler (pats-mac-mini)

These are the recent logs from  ~/Library/Logs/Xamarin-4.5 and 99 (Profiler) 
I move between two Mac build machines (Home office and Client Office). The machine these logs came from is "Pats-Mac-Mini" and the user is "patlong"
Comment 9 pat 2017-07-04 15:57:24 UTC
The app "com.companyname.TestXamIOSInstall" that was successfully profiled is just a simple test app to see if the profiler would work with anything
Comment 10 Daniel Cazzulino 2017-07-05 15:20:42 UTC
Changing to NEW since we now have more info and logs.

Thanks Pat
Comment 11 Jose Gallardo 2017-07-05 15:27:59 UTC
Moving to 15.4 so we can keep investigating with the provided information.
Thanks Pat for the logs.
Comment 12 xamarin-release-manager 2017-07-11 15:30:13 UTC
Fixed in version 4.8.0.12 (master)

Author: Jose Gallardo
Commit: 61e31fe0faa6a1fca5e9d756c82bc3938de9af3a (xamarin/XamarinVS)
Comment 13 mag@xamarin.com 2017-07-11 15:41:16 UTC
Fixed in master and pending approval for 15.4. Please ensure that latest Profiler version is used, together with the corresponding Xamarin VS version (15.4 and higher) to get this working as expected.
Comment 14 pat 2017-07-17 12:41:43 UTC
Sorry I'm a bit unclear as to what I can do next. Is the "latest profiler version" the one available here https://dl.xamarin.com/profiler/profiler-windows.msi?

When you say use "Xamarin VS 15.4 or higher" how does that translate to what I have installed which is Xamarin 4.5.0486 and Xamarin.iOS 10.10.0.37?