Bug 55677 - Entry does not focus on initial load in UWP when specified
Summary: Entry does not focus on initial load in UWP when specified
Status: RESOLVED FEATURE
Alias: None
Product: Forms
Classification: Xamarin
Component: Windows ()
Version: 2.3.4
Hardware: PC Windows
: Normal normal
Target Milestone: ---
Assignee: Chris King
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2017-04-27 10:08 UTC by Daryl
Modified: 2017-05-03 17:25 UTC (History)
3 users (show)

Tags: entry focus ac
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
Attached bug replication solution (164.95 KB, application/zip)
2017-04-27 10:08 UTC, Daryl
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED FEATURE

Description Daryl 2017-04-27 10:08:19 UTC
Created attachment 21843 [details]
Attached bug replication solution

On initial load of the page, the entry field does not gain focus, even though I am specifying it.

Navigate to another tab, and then back, and it will focus fine.

Reset to new main page, and the issue occurs again.

Solution attached to replicate - first tab.
Comment 1 Paul DiPietro [MSFT] 2017-04-28 15:57:37 UTC
This will require further investigation but looks to be reproducing with the project, although on my machine running on the desktop it appears to not focus at all despite switching tabs.
Comment 2 Chris King 2017-05-03 17:25:52 UTC
Focus fails (returns false) because the view has yet be be rendered on screen. You really need to be able to call Focus from an OnAppeared event which we do not yet expose. That feature and it's go/no-go progress is being tracked here: https://forums.xamarin.com/discussion/84510/improved-life-cycle-support.