Bug 55475 - AndroidDesignerHost is running wild with +50% CPU cycles but nothing going on
Summary: AndroidDesignerHost is running wild with +50% CPU cycles but nothing going on
Status: RESOLVED DUPLICATE of bug 42037
Alias: None
Product: Xamarin Studio
Classification: Desktop
Component: Android Designer ()
Version: 7.1 (d15-3)
Hardware: PC Mac OS
: --- normal
Target Milestone: master
Assignee: Jérémie Laval
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2017-04-21 19:09 UTC by Rod Barnes
Modified: 2017-07-17 21:37 UTC (History)
2 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
IDE log (27.75 KB, text/plain)
2017-04-21 19:09 UTC, Rod Barnes
Details
Screenshot of Activity Monitor showing AndroidDesignerHost (476.02 KB, image/png)
2017-04-21 19:09 UTC, Rod Barnes
Details
Screenshot of Xamarin Studio (290.23 KB, image/png)
2017-04-21 19:10 UTC, Rod Barnes
Details
IDE log (118.67 KB, text/plain)
2017-05-16 22:32 UTC, Rod Barnes
Details
IDE log (424.24 KB, text/plain)
2017-05-22 18:38 UTC, Rod Barnes
Details
IDE log (924.20 KB, text/plain)
2017-05-22 18:42 UTC, Rod Barnes
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED DUPLICATE of bug 42037

Description Rod Barnes 2017-04-21 19:09:16 UTC
Created attachment 21705 [details]
IDE log

[Originally mentioned in this post on the forums: https://forums.xamarin.com/discussion/comment/266688#Comment_266688]

I've attached the latest IDE log.
Comment 1 Rod Barnes 2017-04-21 19:09:58 UTC
Created attachment 21706 [details]
Screenshot of Activity Monitor showing AndroidDesignerHost

I've attached to images showing the state of AndroidDesignerHost and the state of Xamarin Studio.  Note that nothing is being done in XS, it is just sitting there.  In fact, I've opened, in sequence, three different solutions and it continues running at this state of consumption.
Comment 2 Rod Barnes 2017-04-21 19:10:20 UTC
Created attachment 21707 [details]
Screenshot of Xamarin Studio

I've attached to images showing the state of AndroidDesignerHost and the state of Xamarin Studio.  Note that nothing is being done in XS, it is just sitting there.  In fact, I've opened, in sequence, three different solutions and it continues running at this state of consumption.
Comment 3 Rod Barnes 2017-04-21 21:20:14 UTC
I haven't been able to make this issue occur again but it will only be a matter of time.  I'm trying to identify a pattern but have not done so yet.

Every time I open a XAML module or close it, I see a bump in % CPU for ADH.  The bump is minor when closing the XAML, much more significant when opening.  I assume this is because it is compiling the XAML for the preview.  However, it doesn't matter whether I have Preview open or not; the bump in the CPU occurs regardless.


Same is true when opening a solution where the current state includes a XAML module open.  Doesn't matter whether the XAML module is in focus or not, just that the tab is open.

Possibly related or not (but they all relate to the IDE), I have reported bugs 54983, 55438, and 55439.
Comment 4 Rod Barnes 2017-05-16 22:27:03 UTC
I have this issue again.  Even after closing the solution and then closing the IDE window, it continues to run.  Only after I Quit the app does AndroidDesignerHost finally stop running.  I'll attache the latest IDE log.
Comment 5 Rod Barnes 2017-05-16 22:32:21 UTC
Created attachment 22216 [details]
IDE log

IDE log from most recent incident
Comment 6 Rod Barnes 2017-05-22 18:38:46 UTC
Created attachment 22364 [details]
IDE log

This continues to happen fairly regularly.  It is happening right now and I have left it running as I add this attachment.
Comment 7 Rod Barnes 2017-05-22 18:42:36 UTC
Created attachment 22365 [details]
IDE log

This log is being attached after having closed Visual Studio for Mac and ensuring that the AndroidDesignerHost has terminated.  I was hoping this might contain additional info written upon close of the app.
Comment 8 Tom Opgenorth 2017-07-17 21:37:58 UTC
Thanks so much for taking the time to submit this report! I attempted to reproduce this issue based on the bug description with the latest Visual Studio 2017 for Mac Preview version 7.1, and I was unable to hit the problem. If this issue is still occurring for you, please reopen this report and attach a reproduction, ideally starting with a new template project and then adding just the code necessary to demonstrate the issue.

While I can't reproduce this, there are several bugs that are very similar to this one. Most notably https://bugzilla.xamarin.com/show_bug.cgi?id=42037 which is reproducible.

*** This bug has been marked as a duplicate of bug 42037 ***