Bug 55115 - Xamarin Studio 6.3 device builds are taking a long time (Build 863)
Summary: Xamarin Studio 6.3 device builds are taking a long time (Build 863)
Status: RESOLVED DUPLICATE of bug 52545
Alias: None
Product: iOS
Classification: Xamarin
Component: General ()
Version: XI 10.8 (d15-1)
Hardware: Macintosh Mac OS
: --- normal
Target Milestone: Untriaged
Assignee: Bugzilla
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2017-04-12 18:45 UTC by tmrog
Modified: 2017-04-13 18:13 UTC (History)
2 users (show)

Tags: 15.1
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
project where device builds are slower than they use to be (1.20 MB, application/zip)
2017-04-12 18:45 UTC, tmrog
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED DUPLICATE of bug 52545

Description tmrog 2017-04-12 18:45:11 UTC
Created attachment 21474 [details]
project where device builds are slower than they use to be

Builds for an iPhone device are taking much, much longer with the latest build (6.3).

With the attached test project, an iPhone simulator build takes under 10 seconds while an iPhone build takes over 2 minutes.

These numbers are more exaggerated for my larger project where the builds are taking over 10 minutes.

These numbers are doing a clean all and Run of main app project.

I have diagnostic level set for build output and when there is a long delay there is not activity in the log and then it finally finishes the build.
Comment 1 Timothy Risi 2017-04-13 17:12:38 UTC
Hi,

Could you provide the current version information for your development environment?

 The easiest way to get exact version information is to use the "Xamarin Studio" menu, "About Xamarin Studio" item, "Show Details" button and copy/paste the version informations (you can use the "Copy Information" button).

Also, what versions were you using previously, and what build times were you seeing before the update compared to what you see after?
Comment 2 tmrog 2017-04-13 17:19:31 UTC
I was using whatever the previous version was.  I always update when stable release is available  The builds were taking seconds, not minutes.  My edit, build, run cycle time is terrible now.  On the good side, I have so much spare time waiting for builds I am spending a lot of time answer questions in the forums!  But seriously, this is really affecting my productivity.

Also, the editor is kinda whacked in this release too. When you copy/paste the indents got tossed as well as some of the characters.  The missing characters may possible be the cause of the screwed up indents as a missing semicolon messes up the indents.  I know I should enter another bug for this but haven't had a chance to detail the issue.

=== Xamarin Studio Community ===

Version 6.3 (build 863)
Installation UUID: 3fc30716-ec05-46b4-b28e-a8439c1a2729
Runtime:
	Mono 4.8.1 (mono-4.8.0-branch/22a39d7) (64-bit)
	GTK+ 2.24.23 (Raleigh theme)

	Package version: 408010000

=== NuGet ===

Version: 3.5.0.0

=== Xamarin.Profiler ===

Version: 1.4.0
Location: /Applications/Xamarin Profiler.app/Contents/MacOS/Xamarin Profiler

=== Apple Developer Tools ===

Xcode 8.3 (12169)
Build 8E162

=== Xamarin Inspector ===

Version: 1.2.1
Hash: 0ea0a12
Branch: d15-1
Build date: Thu, 06 Apr 2017 20:24:44 GMT

=== Xamarin.Android ===

Version: 7.2.0.7 (Xamarin Studio Community)
Android SDK: /Users/trs2/Library/Developer/Xamarin/android-sdk-macosx
	Supported Android versions:
		6.0 (API level 23)

SDK Tools Version: 25.1.2
SDK Platform Tools Version: 24.0.0
SDK Build Tools Version: 23.0.2

Java SDK: /usr
java version "1.8.0_101"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.8.0_101-b13)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 25.101-b13, mixed mode)

Android Designer EPL code available here:
https://github.com/xamarin/AndroidDesigner.EPL

=== Xamarin.iOS ===

Version: 10.8.0.175 (Xamarin Studio Community)
Hash: a04678c2
Branch: d15-1
Build date: 2017-03-28 14:05:38-0400

=== Xamarin.Mac ===

Version: 3.2.0.175 (Xamarin Studio Community)

=== Build Information ===

Release ID: 603000863
Git revision: a2163670efe259c85cd8f335d95b175068fbbe2a
Build date: 2017-04-03 14:33:15-04
Xamarin addins: 2045d688ea1420e0381b473360ca62a763eb7d04
Build lane: monodevelop-lion-d15-1

=== Operating System ===

Mac OS X 10.12.4
Darwin mac-trs2-swk1.dsone.3ds.com 16.5.0 Darwin Kernel Version 16.5.0
    Fri Mar  3 16:52:33 PST 2017
    root:xnu-3789.51.2~3/RELEASE_X86_64 x86_64
Comment 3 Timothy Risi 2017-04-13 18:05:14 UTC
Thanks for the update, and for reporting the issue.  I tested on current stable and the previous version and saw it taking ~5x as long to build on the current version.  It looks like we have another bug related to the issue, and fix has already been determined and should be coming in the 15-2 release.

*** This bug has been marked as a duplicate of bug 52545 ***
Comment 4 tmrog 2017-04-13 18:13:22 UTC
When I get a spare moment, I'll write about a bug about the squirrelly editor behavior.