Bug 52248 - Property IsEnabled = "False" is not working in UWP platform if we load any custom view inside a DataTemplate
Summary: Property IsEnabled = "False" is not working in UWP platform if we load any c...
Status: CONFIRMED
Alias: None
Product: Forms
Classification: Xamarin
Component: Forms ()
Version: 2.3.3
Hardware: PC Windows
: Normal critical
Target Milestone: ---
Assignee: Paul DiPietro [MSFT]
URL:
Depends on: 60966
Blocks:
  Show dependency tree
 
Reported: 2017-02-02 13:21 UTC by Divakar
Modified: 2017-12-13 08:02 UTC (History)
7 users (show)

Tags: viewcell isenabled uwp custom view datatemplate ac
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
Property IsEnabled = "False" is not working in UWP platform if we load any custom view inside a DataTemplate (294.15 KB, application/x-zip-compressed)
2017-02-02 13:21 UTC, Divakar
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report for Bug 52248 on Developer Community or GitHub if you have new information to add and do not yet see a matching new report.

If the latest results still closely match this report, you can use the original description:

  • Export the original title and description: Developer Community HTML or GitHub Markdown
  • Copy the title and description into the new report. Adjust them to be up-to-date if needed.
  • Add your new information.

In special cases on GitHub you might also want the comments: GitHub Markdown with public comments

Related Links:
Status:
CONFIRMED

Description Divakar 2017-02-02 13:21:42 UTC
Created attachment 19695 [details]
Property IsEnabled = "False" is  not working in UWP platform if we load any custom view inside a DataTemplate

Hi Team,

We have loaded a custom view(derived from Switch) inside a DataTemplate(as a ListView.ItemTemplate) and written a renderer for that custom view in UWP. In the renderer, we have set the custom view as a child to Border view(Since we have used Border view internally on our control) and set that Border view as a NativeControl(like SetNativeControl(Border)). 

Also, I have set IsEnabled property for the custom view(derived from Switch) as "False".

If we set like the above cases, the custom view is still as interactive to the user which is supposed to be disabled since we set IsEnabled property of the custom view as false.

The same case works perfectly if we use any content control instead of Border. I have attached an issue reproduced sample for your reference.

Note: The issue is not reproduced in Xamarin.Forms.Android and Xamarin.Forms.iOS.

Regards,
Divakar.
Comment 1 Paul DiPietro [MSFT] 2017-03-07 22:34:29 UTC
This will require further investigation but looks to still be occurring against the latest nightly as of this writing.
Comment 2 Divakar 2017-05-24 04:48:06 UTC
Hi Team,

Thanks for confirming this a bug. When can this be expected to be fixed?
Comment 3 Glenn Versweyveld 2017-12-13 08:02:29 UTC
Any news on this?