Bug 51262 - Cannot run / debug WatchKit app on Simulator via VS 2015 Pro
Summary: Cannot run / debug WatchKit app on Simulator via VS 2015 Pro
Status: VERIFIED FIXED
Alias: None
Product: Visual Studio Extensions
Classification: Xamarin
Component: iOS ()
Version: unspecified
Hardware: PC Mac OS
: Normal normal
Target Milestone: 15.4
Assignee: Bugzilla
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2017-01-06 08:39 UTC by slum44
Modified: 2017-07-27 10:43 UTC (History)
8 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
Attached IDE logs (18.86 KB, application/x-zip-compressed)
2017-07-27 10:43 UTC, Aman Dharwal
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
VERIFIED FIXED

Description slum44 2017-01-06 08:39:32 UTC
I'm trying to run the Xamarin example for WatchConnectivity here via Visual Studio 2015 Pro:
https://developer.xamarin.com/samples/monotouch/watchOS/WatchConnectivity/

Debugging the iOS phone app to iOS simulator works fine.

However if I try and Debug the watch app, project "WatchConnectivity.OnWatch" I'm getting the following error below (from my VS output pane):

Launching 'WatchConnectivity' on 'Apple Watch Series 2 - 42mm watchOS 3.1'...
The app has been terminated.
Launch failed. The app 'WatchConnectivity' could not be launched on 'Apple Watch Series 2 - 42mm watchOS 3.1'. Error: error MT0000: Unexpected error - Please file a bug report at http://bugzilla.xamarin.com
System.IO.FileNotFoundException: Could not find required file '/Users/jguy44/Library/Caches/Xamarin/mtbs/builds/WatchConnectivity/d6ebc6f2c1494836fb6c329bb3131d40/bin/iPhoneSimulator/Debug/WatchConnectivity.app/Watch/WatchConnectivity.OnWatch.app/Info.plist'.
  at Xamarin.Hosting.PList.FromFile (System.String name) [0x00017] in <5f34ca20450b4a4a82f992169c8ab941>:0 
  at Xamarin.Hosting.AppBundle..ctor (System.String path) [0x0001f] in <5f34ca20450b4a4a82f992169c8ab941>:0 
  at Xamarin.Launcher.Driver.GetSimulatorLaunchConfig () [0x0001f] in <299f525c12af4a3bb659a31be45c7436>:0 
  at Xamarin.Launcher.Driver.LaunchWatchSimulator () [0x00022] in <299f525c12af4a3bb659a31be45c7436>:0 
  at Xamarin.Launcher.Driver.Main2 (System.String[] args) [0x00a93] in <299f525c12af4a3bb659a31be45c7436>:0 
  at Xamarin.Launcher.Driver.Main (System.String[] args) [0x0001d] in <299f525c12af4a3bb659a31be45c7436>:0 
. Please check the logs for more details.
The app has been terminated.


If I use Mac Finder to navigate to the path in the stacktrace above, the Info.plist file in question does actually exist.

My environment:
1.  XCode 8.2.1
2.  VS 2015 professional + latest Xamarin stable 4.2.2.6 and xamarin iOS (10.3.1.7)
3.  Xamarin Studio on Mac is latest Xamarin stable
4.  Parallels 12 + Windows 7 Professional
5.  OSX ElCapitan

NB:  I also tried to run the same solution via Mac Xamarin Studio Community, and it works just fine ie I'm able to Debug project "WatchConnectivity.OnWatch" via Mac Xamarin Studio Community via Watch Simulator

Thanks
Comment 1 Juan Marcelo Tondato 2017-01-09 14:43:25 UTC
Moving to cycle10 to provide a proper solution.

Thanks for reporting!
Comment 2 Juan Marcelo Tondato 2017-07-05 18:51:20 UTC
Fixed in 15.4 release.
Comment 3 Aman Dharwal 2017-07-27 10:43:15 UTC
Created attachment 23839 [details]
Attached IDE logs

The watch kit app is working fine in debug mode without any errors, hence marking this issue as Verified.

Environment info : https://gist.github.com/gangrade-swati/a3105bc901b760cd45df8ccbfd6c6203

Screencast link : https://www.screencast.com/t/Y9m3LGV8