Bug 5063 - VS Crashes on Launch and Monodevelop Crashing when accessing .axml
Summary: VS Crashes on Launch and Monodevelop Crashing when accessing .axml
Status: RESOLVED FIXED
Alias: None
Product: Android
Classification: Xamarin
Component: Designer ()
Version: 4.1.x
Hardware: PC Windows
: --- normal
Target Milestone: ---
Assignee: Lluis Sanchez
URL:
: 5073 5301 ()
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2012-05-14 11:16 UTC by zaller
Modified: 2012-05-24 10:39 UTC (History)
2 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED FIXED

Description zaller 2012-05-14 11:16:22 UTC
When opening a monodroid project in visual studio it crashes instantly and leaves this nice message in logs. In monodevelop it crashes once i try to open a .axml file.

MonoDevelop
http://pastebin.com/bUBAfq4P

VisualStudio
http://pastebin.com/hMd7vGn8

Info on VS
http://pastebin.com/Pb5vKMUj
Comment 1 Lluis Sanchez 2012-05-14 13:08:09 UTC
Does this happen for all solutions you try to open? Does it happen when you create or open a new solution created from scratch?
Comment 2 Lluis Sanchez 2012-05-14 13:21:15 UTC
If you are running MonoDevelop 3.0 on windows, can you please attach the last log file you'll find in the following directory? thanks:

C:\Users\<you>\AppData\Local\MonoDevelop-3.0\Logs
Comment 3 Lluis Sanchez 2012-05-14 13:25:48 UTC
Sorry, another request: which java version do you have? (try running "java -version" in a console)
Comment 4 zaller 2012-05-14 15:25:42 UTC
It dose it on creating a brand new monodroid application as well as opening old ones.

However i seemed to have fixed the issue (thanks for the java -version) what ended up happening was that i had set my path to java to a jre run time then what probably happened is i guess the sdk got installed when i installed monodroid but the path was never set to the jdk or something and so when i typed java -version i got could not read jvm.cfg just switching my path to the jdk fixed it.
Comment 5 zaller 2012-05-14 15:34:18 UTC
now i am getting mono.debugging.soft.DisconnectedException which is probably unrelated.
Comment 6 Lluis Sanchez 2012-05-16 13:48:53 UTC
Fixed in master and 4.2 branch
Comment 7 Jonathan Pobst 2012-05-19 12:31:26 UTC
*** Bug 5073 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 8 Jonathan Pobst 2012-05-24 10:39:07 UTC
*** Bug 5301 has been marked as a duplicate of this bug. ***