Bug 43264 - Unable to launch app on simulator, iOS 10 beta 5 - no suitable image found
Summary: Unable to launch app on simulator, iOS 10 beta 5 - no suitable image found
Status: VERIFIED FIXED
Alias: None
Product: iOS
Classification: Xamarin
Component: MSBuild ()
Version: XI 9.99 (iOS 10 previews)
Hardware: Macintosh Mac OS
: Normal normal
Target Milestone: Xcode8 (iOS10)
Assignee: Jeffrey Stedfast
URL:
: 43097 43100 43452 43674 ()
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2016-08-10 21:54 UTC by Christer Nordvik
Modified: 2016-08-29 15:16 UTC (History)
10 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
VERIFIED FIXED

Description Christer Nordvik 2016-08-10 21:54:07 UTC
Crashes with the below: 


My app just crashes when launching on the simulator. Check below for the complete crash. 


Process:               FotMob [13915]
Path:                  /Users/USER/Library/Developer/CoreSimulator/Devices/5EEE47B4-E8B1-4AEB-84D6-EE0C99C19E7A/data/Containers/Bundle/Application/8FB91B15-F7B7-42B4-9E7B-231977C845D4/FotMob.app/FotMob
Identifier:            FotMob
Version:               46.0 (371)
Code Type:             X86 (Native)
Parent Process:        launchd_sim [13828]
Responsible:           FotMob [13915]
User ID:               501

Date/Time:             2016-08-10 08:29:42.617 +0200
OS Version:            Mac OS X 10.11.5 (15F34)
Report Version:        11
Anonymous UUID:        9364C93D-0D27-7CA9-3727-B97B763EB6E8

Sleep/Wake UUID:       68CFCBDA-0B89-46E3-BE76-15DD6C6BD33B

Time Awake Since Boot: 75000 seconds
Time Since Wake:       1700 seconds

System Integrity Protection: enabled

Crashed Thread:        0

Exception Type:        EXC_BREAKPOINT (SIGTRAP)
Exception Codes:       0x0000000000000002, 0x0000000000000000
Exception Note:        EXC_CORPSE_NOTIFY

Application Specific Information:
dyld: launch, loading dependent libraries
DYLD_FALLBACK_LIBRARY_PATH=/Applications/Xcode-beta.app/Contents/Developer/Platforms/iPhoneSimulator.platform/Developer/SDKs/iPhoneSimulator.sdk/usr/lib
DYLD_ROOT_PATH=/Applications/Xcode-beta.app/Contents/Developer/Platforms/iPhoneSimulator.platform/Developer/SDKs/iPhoneSimulator.sdk
DYLD_FALLBACK_FRAMEWORK_PATH=/Applications/Xcode-beta.app/Contents/Developer/Platforms/iPhoneSimulator.platform/Developer/SDKs/iPhoneSimulator.sdk/System/Library/Frameworks
DYLD_SHARED_REGION=avoid

Dyld Error Message:
  Library not loaded: @rpath/Mono.framework/Mono
  Referenced from: /Users/USER/Library/Developer/CoreSimulator/Devices/5EEE47B4-E8B1-4AEB-84D6-EE0C99C19E7A/data/Containers/Bundle/Application/8FB91B15-F7B7-42B4-9E7B-231977C845D4/FotMob.app/FotMob
  Reason: no suitable image found.  Did find:
	/Users/cnordvik/Library/Developer/CoreSimulator/Devices/5EEE47B4-E8B1-4AEB-84D6-EE0C99C19E7A/data/Containers/Bundle/Application/8FB91B15-F7B7-42B4-9E7B-231977C845D4/FotMob.app/Frameworks/Mono.framework/Mono: required code signature missing for '/Users/cnordvik/Library/Developer/CoreSimulator/Devices/5EEE47B4-E8B1-4AEB-84D6-EE0C99C19E7A/data/Containers/Bundle/Application/8FB91B15-F7B7-42B4-9E7B-231977C845D4/FotMob.app/Frameworks/Mono.framework/Mono'

Binary Images:
    0xa000 -   0x631ff3 +com.mobilefootie.fotmobpro (46.0 - 371) <EC5AAACF-0671-3860-88F7-2D5FEF76FD77> /Users/USER/Library/Developer/CoreSimulator/Devices/5EEE47B4-E8B1-4AEB-84D6-EE0C99C19E7A/data/Containers/Bundle/Application/8FB91B15-F7B7-42B4-9E7B-231977C845D4/FotMob.app/FotMob
  0xb6d000 -   0xb92f03 +dyld_sim (360.22) <BEC35A92-8B21-3609-A83B-F49ABDF86CCC> /Applications/Xcode-beta.app/Contents/Developer/Platforms/iPhoneSimulator.platform/Developer/SDKs/iPhoneSimulator.sdk/usr/lib/dyld_sim
0x8fec7000 - 0x8fefb727  dyld (360.22) <F2FF555F-3F89-3F21-8761-25A0E3F8282F> /usr/lib/dyld




Xamarin Studio Business
Version 6.1 (build 5316)
Runtime:
	Mono 4.4.0 (mono-4.4.0-branch/fcf7a6d) (64-bit)
	GTK+ 2.24.23 (Raleigh theme)

	Package version: 404000148

NuGet
Version: 3.4.3.0

Xamarin.Profiler
Not Installed

Apple Developer Tools
Xcode 8.0 (11228.2)
Build 8S193k

Xamarin.iOS
Version: 9.99.2.23 (Xamarin Business)
Hash: 4831403
Branch: cycle8
Build date: 2016-08-09 21:55:01-0400

Build Information
Release ID: 601005316
Git revision: dfc3133c2542c0e69d8acf9e753a583a82ba6f88
Build date: 2016-08-09 07:09:29-04
Xamarin addins: 26e9d6ad5431f7a0290a7109439ec3836f5ccbc9
Build lane: monodevelop-lion-cycle8

Operating System
Mac OS X 10.11.5
Darwin Christer-Nordviks-MacBook-Pro.local 15.5.0 Darwin Kernel Version 15.5.0
    Tue Apr 19 18:36:36 PDT 2016
    root:xnu-3248.50.21~8/RELEASE_X86_64 x86_64
Comment 1 Alex Soto [MSFT] 2016-08-11 05:19:24 UTC
Hello Christer! (great to see you around :D)

So I need a little bit more of information on how to reproduce this.

Are you running simulator on Debug or Release configurations?? Also please include your build logs.

This got my attention, required code signature missing for '/Users/cnordvik/Library/Developer/CoreSimulator/Devices/5EEE47B4-E8B1-4AEB-84D6-EE0C99C19E7A/data/Containers/Bundle/Application/8FB91B15-F7B7-42B4-9E7B-231977C845D4/FotMob.app/Frameworks/Mono.framework/Mono' 

cc'ing @Jeff ^^
Comment 2 Christer Nordvik 2016-08-11 07:17:33 UTC
Hi Alex!

Same issue with debug & release with simulator. Only debug deployments on device works and then it doesn't attach to debugger but at least it manages to deploy. 

Here is the full logs for a simulator build: 
https://dl.dropboxusercontent.com/u/25670071/build%20log%20fotmob%20ios10.txt
Comment 3 Sebastien Pouliot 2016-08-13 14:22:54 UTC
@Christer: try adding `--mono:static` to your "Additional mtouch arguments" projects.

That should workaround the signing error from comment #1. Signing user frameworks on simulator builds was not a requirement before.
Comment 4 Christer Nordvik 2016-08-15 09:04:46 UTC
Thanks, that works!
Comment 5 Sebastien Pouliot 2016-08-15 19:35:59 UTC
Thanks for confirming. This seems to be related to code sharing when an application ships with extension(s) and target > iOS 8.
Comment 6 Sebastien Pouliot 2016-08-21 17:42:52 UTC
@Jeff it looks like the signing requirement changed for iOS10+ for the above case.
Comment 7 Jeffrey Stedfast 2016-08-22 19:51:30 UTC
Submitted a PR to fix this issue @ https://github.com/xamarin/xamarin-macios/pull/642
Comment 8 Sebastien Pouliot 2016-08-22 21:21:38 UTC
Unit tests failed on the PR. Let's put bugs IN_PROGRESS until they get merged.
Comment 9 Sebastien Pouliot 2016-08-23 17:07:01 UTC
*** Bug 43674 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 10 Rolf Bjarne Kvinge [MSFT] 2016-08-24 10:10:55 UTC
Looks like the same problem is happening for dylibs (and thus incremental builds): https://gist.github.com/VincentDondain/602aa116cb8254fda60cc1646cb1a683
Comment 11 Rolf Bjarne Kvinge [MSFT] 2016-08-24 15:10:33 UTC
*** Bug 43100 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 12 Jeffrey Stedfast 2016-08-25 20:05:25 UTC
just submitted another PR to codesign dylibs @ https://github.com/xamarin/xamarin-macios/pull/672
Comment 13 Sebastien Pouliot 2016-08-26 12:40:41 UTC
I believe this should all be fixed in C8 with 73a1d74cab63c7cec6564d73f27d75943ce3056d
and this was merged into xcode8 this morning
Comment 14 Jeffrey Stedfast 2016-08-26 15:45:13 UTC
*** Bug 43452 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 16 Emanuel 2016-08-29 15:16:21 UTC
*** Bug 43097 has been marked as a duplicate of this bug. ***