Bug 42688 - Can't wait for more than 429496 ms (429s)
Summary: Can't wait for more than 429496 ms (429s)
Status: VERIFIED FIXED
Alias: None
Product: Runtime
Classification: Mono
Component: General ()
Version: 4.4.0 (C7)
Hardware: PC Mac OS
: Highest critical
Target Milestone: (C7)
Assignee: Rodrigo Kumpera
URL:
: 41701 42295 ()
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2016-07-20 13:26 UTC by Rolf Bjarne Kvinge [MSFT]
Modified: 2016-07-29 14:25 UTC (History)
9 users (show)

Tags: DefectEscapeReview_Done
Is this bug a regression?: Yes
Last known good build: 4.2

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on GitHub or Developer Community with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
VERIFIED FIXED

Description Rolf Bjarne Kvinge [MSFT] 2016-07-20 13:26:56 UTC
Test case:

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Diagnostics;
using System.Threading;

class Program
{
    static void Main(string[] args)
    {
		var ts = TimeSpan.FromMilliseconds (429497);
		var mre = new ManualResetEvent (false);
		var watch = new Stopwatch ();
		watch.Start ();
		var rv = mre.WaitOne (ts, false);
		watch.Stop ();
		Console.WriteLine ("Tried to wait for {0}s and waited only for {1}s result: {2}", ts.TotalSeconds, watch.Elapsed.TotalSeconds, rv);
    }
}

Running this exits pretty much instantly with:

$ mono test.exe
Tried to wait for 429.497s and waited only for 0.0001574s result: False

The problem is here https://github.com/mono/mono/blob/f136599a685a26f467bd8f5a1b0c98b6af65c779/mono/io-layer/wait.c#L143:

		end = mono_100ns_ticks () + timeout * 1000 * 10;

when timeout > 429496 the multiplication overflows and wraps around.

I can reproduce both with mono master and current stable:

$ mono --version
Mono JIT compiler version 4.4.1 (mono-4.4.0-branch-c7sr0/4747417 Mon Jun 20 15:43:48 EDT 2016)
Comment 1 Rolf Bjarne Kvinge [MSFT] 2016-07-20 13:28:58 UTC
Raising importance since this is a regression.
Comment 2 Rolf Bjarne Kvinge [MSFT] 2016-07-20 13:30:10 UTC
Ludovic, this seems to have been introduced with https://github.com/mono/mono/commit/55492cbbee242e6fc844863c6360411e77ae3c52.
Comment 3 Rodrigo Kumpera 2016-07-20 17:51:01 UTC
https://github.com/mono/mono/pull/3306
l
Comment 4 Rodrigo Kumpera 2016-07-21 01:31:41 UTC
Fixed on mono 4.4.0, 4.6.0 and master.

Now pushing PRs to bump the products.
Comment 5 Shruti 2016-07-21 11:11:46 UTC
***************************
Reproduce Status:
***************************
I am able to reproduce this issue with above stable Mono 4.4.1 (mono-4.4.0-branch-c7sr0/4747417) (64-bit) and got following result:
 Tried to wait for 429.497s and waited only for 0.0009798s result: False

Screencast: http://www.screencast.com/t/6kqcIlLc

***************************
Verify Status: C7SR1
***************************
I have checked this issue with mono-4.4.0-c7sr1 (revision e4b69ff6df35788d03bacb507af05369bc42ae73) and observed that now its waiting for 429s. Now, I am getting following result
Tried to wait for 429.497s and waited only for 429.4981815s result: False

Screencast: http://www.screencast.com/t/Buz16wHSJ
Environment Info:https://gist.github.com/shrutis360/d18d132d5e9f072fb5509fa24e1c71b9

***************************
Verify Status: Master
***************************
Working fine with latest master MonoFramework-MDK-4.5.2.770 and got following result
Tried to wait for 429.497s and waited only for 429.5034533s result: False 

mono-4.4.0-branch: a7de69bbcd02d16f259e88217176931dd81c1853 is not build yet on wrench so not able to verify this issue here.
On above behaviour of C7SR1 and Master, I changing bug status as 'Verified' and will verify the bug on C7 mono-4.4.0-branch once get build successfully.
Comment 6 Ludovic Henry 2016-07-22 22:00:51 UTC
*** Bug 41701 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 7 Ludovic Henry 2016-07-22 22:01:17 UTC
*** Bug 42295 has been marked as a duplicate of this bug. ***