Bug 42546 - Multiple app breaks and blocker issues upgrading to Xamarin.Android.Support.* v23.4.0.1
Summary: Multiple app breaks and blocker issues upgrading to Xamarin.Android.Support.*...
Status: RESOLVED NORESPONSE
Alias: None
Product: Components
Classification: Xamarin
Component: Xamarin Components ()
Version: Production (addons.xamarin.com)
Hardware: PC Windows
: --- normal
Target Milestone: ---
Assignee: Jon Dick
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2016-07-14 01:34 UTC by goneale
Modified: 2016-08-22 21:11 UTC (History)
2 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED NORESPONSE

Description goneale 2016-07-14 01:34:34 UTC
Hi there,

We have a business account with Xamarin and I have cross-posted to support dept as it seems another component we wish to use depends on these upgrades.

I have upgraded all my NuGet packages today from:
<package id="Xamarin.Android.Support.Design" version="23.0.1.3" targetFramework="MonoAndroid60" />
  <package id="Xamarin.Android.Support.v4" version="23.4.0" targetFramework="monoandroid51" />
  <package id="Xamarin.Android.Support.v7.AppCompat" version="23.0.1.3" targetFramework="MonoAndroid60" />
  <package id="Xamarin.Android.Support.v7.CardView" version="23.4.0" targetFramework="monoandroid51" />
  <package id="Xamarin.Android.Support.v7.RecyclerView" version="23.0.1.3" targetFramework="MonoAndroid60" />

to:
<package id="Xamarin.Android.Support.Design" version="23.4.0.1" targetFramework="monoandroid51" />
  <package id="Xamarin.Android.Support.v4" version="23.4.0.1" targetFramework="monoandroid51" />
  <package id="Xamarin.Android.Support.v7.AppCompat" version="23.4.0.1" targetFramework="monoandroid51" />
  <package id="Xamarin.Android.Support.v7.CardView" version="23.4.0" targetFramework="monoandroid51" />
  <package id="Xamarin.Android.Support.v7.RecyclerView" version="23.4.0.1" targetFramework="monoandroid51" />

FrameLayout suddenly resolving as null on NavigationView plus blank images/scaling issues with ImageViews.

Starting with NavigationView, var navHeaderFrame = navigationView.FindViewById<ViewGroup>(Resource.Id.navHeaderFrame); used to resolve a View and my navbar screen would display accordingly (see attachment screenshot - http://screencloud.net/v/aq37), after the update, it now resolves NULL and throws an object reference error and will not continue even though the only changes were nuget package upgrades.

Moving on to the ImageView problem..

As you can see, before nugget update, things looking fine (attachment 2 [details] - http://screencloud.net/v/g4BN)
 

And after Nuget update, multiple ImageViews are missing with no changes to xml layouts. (attachment 3 [details] - http://screencloud.net/v/pq47)
I also found each “invisible tile” that is missing the image is resolving to the single action button link into “About Us”, almost like About Us has stretched to capture clicks for the entire screen.
 

Commenting that line out and moving on, suddenly many of my custom ImageView tiles which are iterated via a “android.support.v7.widget.RecyclerView” on my screen are blank and every button press resolves to the single page, it is like "About Us" has stretched to capture clicks for the entire screen.

I am using UniversalImageLoader, but I don’t believe this should be the problem as it’s just downloading the image and applying it to an ImageView. There should also be nothing special about these custom tiles you see, they are just simply a:

<RelativeLayout xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android"
    xmlns:app="http://schemas.android.com/apk/res-auto"
    android:id="@+id/tile_layout"
    android:layout_width="fill_parent"
    android:layout_height="fill_parent">
    <ImageView
        android:id="@+id/imageTile"
        android:layout_width="fill_parent"
        android:layout_height="fill_parent"
        android:adjustViewBounds="true"
        android:scaleType="fitCenter" />
{..plus two TextViews for labels on top of image}
</RelativeLayout>

Thanks a lot.