Bug 42489 - MT4109: Failed to compile the generated registrar code
Summary: MT4109: Failed to compile the generated registrar code
Status: VERIFIED FIXED
Alias: None
Product: iOS
Classification: Xamarin
Component: General ()
Version: XI 9.8 (tvOS / C7)
Hardware: PC Mac OS
: --- normal
Target Milestone: 10.0.0 (C8)
Assignee: Rolf Bjarne Kvinge [MSFT]
URL:
: 42838 43750 43836 ()
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2016-07-12 11:20 UTC by Adam Hartley [MSFT]
Modified: 2017-06-30 10:59 UTC (History)
10 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
VERIFIED FIXED

Description Adam Hartley [MSFT] 2016-07-12 11:20:56 UTC
## Steps to reproduce

Download sample (in next comment) and build for an iOS device in any configuration - note that this builds fine when building for the simulator.

## Expected result

No errors

## Actual result

MT4109: Failed to compile the generated registrar code

Verbose log: https://gist.github.com/BytesGuy/35560188a501bd2d7d8521b65de0afbf

## Notes

=== Xamarin Studio Enterprise ===

Version 6.0.1 (build 9)
Installation UUID: ad66a985-3d32-4bb5-935b-a2e10c4f0de0
Runtime:
	Mono 4.4.1 (mono-4.4.0-branch-c7sr0/4747417) (64-bit)
	GTK+ 2.24.23 (Raleigh theme)

	Package version: 404010000

=== Xamarin.Profiler ===

Not Installed

=== Apple Developer Tools ===

Xcode 7.3.1 (10188.1)
Build 7D1014

=== Xamarin.iOS ===

Version: 9.8.1.4 (Visual Studio Enterprise)
Hash: 3cf8aae
Branch: c7sr0
Build date: 2016-06-20 16:09:58-0400

=== Xamarin.Android ===

Version: 6.1.1.1 (Visual Studio Enterprise)
Android SDK: /Users/Adam/Library/Developer/Xamarin/android-sdk-macosx
	Supported Android versions:
		6.0 (API level 23)

SDK Tools Version: 25.1.2
SDK Platform Tools Version: 24.0.0
SDK Build Tools Version: 23.0.2

Java SDK: /usr
java version "1.7.0_71"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_71-b14)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 24.71-b01, mixed mode)

Android Designer EPL code available here:
https://github.com/xamarin/AndroidDesigner.EPL

=== Xamarin Android Player ===

Not Installed

=== Xamarin.Mac ===

Version: 2.8.1.4 (Visual Studio Enterprise)

=== Build Information ===

Release ID: 600010009
Git revision: e879ce52093257c5c386ad7e390dfaa937fa7f90
Build date: 2016-06-24 11:53:43-04
Xamarin addins: a9252e6df4851fbbed1f9c6228e7b6dd1b475ac5
Build lane: monodevelop-lion-cycle7-sr0

=== Operating System ===

Mac OS X 10.11.5
Darwin Adams-MacBook-Pro.local 15.5.0 Darwin Kernel Version 15.5.0
    Tue Apr 19 18:36:36 PDT 2016
    root:xnu-3248.50.21~8/RELEASE_X86_64 x86_64
Comment 2 Rolf Bjarne Kvinge [MSFT] 2016-07-12 21:53:57 UTC
https://github.com/xamarin/xamarin-macios/pull/385
Comment 4 Jatin 2016-07-15 09:20:47 UTC
Reproduce status:

Using the builds mentioned in the issue, I am successfully able to reproduce this issue, as after selecting device when try to build the application, it displays the build error, i.e. "MT4109: Failed to compile the generated registrar code"

Verified status:

However, with both the builds mentioned in the bug, i.e.

Master: xamarin.ios-9.11.0.17_63811c85e540238275a02f5b903ee4051e2d40a7
Cycle8: xamarin.ios-9.10.0.11_724308cb0db5b42ad1d371544e1a9d4f1549abda

Using both of the above mentioned builds, as after selecting device when try to build the application, the error mentioned in the bug is not appearing and it builds successfully.

Below is the screencast for the same:
http://www.screencast.com/t/SqgBDNe3Gk

Moreover, with these builds when we select the configuration as Release|Device or Ad-Hoc|iPhone then in that case 4 build error appears, i.e. "MTOUCH: error MT3001: Could not AOT the assembly" and a bug has already been reported for the same. Bug ID: Bug 42549

Hence, w.r.t the issue mentioned in the bug, we can close this issue.
Comment 5 Rolf Bjarne Kvinge [MSFT] 2016-07-28 08:31:21 UTC
*** Bug 42838 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 6 Rolf Bjarne Kvinge [MSFT] 2016-08-25 17:46:19 UTC
*** Bug 43750 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 7 Rolf Bjarne Kvinge [MSFT] 2016-08-30 08:11:22 UTC
*** Bug 43836 has been marked as a duplicate of this bug. ***