Bug 41105 - Debug stepping into an async method on ios hardware with linking enabled causes the app to crash
Summary: Debug stepping into an async method on ios hardware with linking enabled caus...
Status: RESOLVED NORESPONSE
Alias: None
Product: iOS
Classification: Xamarin
Component: Tools ()
Version: unspecified
Hardware: PC Windows
: --- normal
Target Milestone: Untriaged
Assignee: Bugzilla
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2016-05-16 13:42 UTC by Dan Rigby
Modified: 2017-02-13 20:08 UTC (History)
6 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED NORESPONSE

Description Dan Rigby 2016-05-16 13:42:33 UTC
When debug stepping into an async method on iOS using a physical device (simulator is untested) with linking set to SDK only, the application crashes.

The application does not crash if the debugger is attached, but not stepping through code, or linker is set to don't link, or the debugger is not attached.

Scenario has not been tested in the iOS simulator, customer does development solely on hardware.

VS2015 Professional
Xamarin for Visual Studio 4.1.0.462
Xamarin.iOS 9.8.0.294
Comment 1 Sebastien Pouliot 2016-05-16 13:54:59 UTC
Does in happen on the Mac (using XS) ?

Because it sounds like the _old_ (C6?) issue where a different version of Cecil (master) was used (in XVS) and that only affected XVS users. If Cecil was re-bumped, without fixing that old issue, then it might have resurfaced.
Comment 2 Joaquin Jares 2016-05-16 13:58:06 UTC
As far as I can tell it _is_ that issue, but the thing is I think (not sure) that iOS is still using that very old cecil that's incompatible with newer versions of VS.
Comment 3 Joaquin Jares 2016-12-20 13:44:58 UTC
Linker is still breaking the symbols. Moving to iOS.
Comment 4 Sebastien Pouliot 2017-01-13 02:03:30 UTC
master and C9 are now using the latest revision of Cecil

However this is no test case to check if this was the issue, nor any confirmation that this happened on XS (mac only)
Comment 5 Timothy Risi 2017-02-13 20:08:42 UTC
We have not received the requested information. If you are still 
experiencing this issue please provide all the requested information 
and re-open the bug report. Thanks!