Bug 40950 - CollectionViewCells inside a CollectionView do not render correctly
Summary: CollectionViewCells inside a CollectionView do not render correctly
Status: CONFIRMED
Alias: None
Product: Visual Studio Extensions
Classification: Xamarin
Component: iOS Designer ()
Version: 4.0.0 (C6)
Hardware: PC Windows
: --- normal
Target Milestone: ---
Assignee: Bugzilla
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2016-05-07 07:59 UTC by reemfz
Modified: 2017-07-10 18:51 UTC (History)
5 users (show)

Tags: ac vs vsmac
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
screenshots of the visual bugs (233.96 KB, application/zip)
2016-05-07 07:59 UTC, reemfz
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report for Bug 40950 on Developer Community if you have new information to add and do not yet see a matching new report.

If the latest results still closely match this report, you can use the original description:

  • Export the original title and description: Developer Community HTML
  • Copy the title and description into the new report. Adjust them to be up-to-date if needed.
  • Add your new information.
Related Links:
Status:
CONFIRMED

Description reemfz 2016-05-07 07:59:02 UTC
Created attachment 15935 [details]
screenshots of the visual bugs

Hello,

I am trying to follow the interactive learning video from Evolve2016 https://www.youtube.com/watch?v=3w61d2hLnf0.
As I walk thru the steps I have noticed the following visual bugs, which by the way, do not seem to happen to the presenter in the video.

1. The navigation bar selection highlight in the main navigation controller is WAY bigger than the actual scene. I was able to reproduce this issue on both VS and XS.  -> screen shot provided

2. The presenter , at roughly, 3:08 is able to drop a segmented controller into the middle of the nav bar. No matter how many times I've tried, I could not place the segmented control in the middle of the nav bar. it will go to either the left or right side of the bar.

3. At roughly 3:58, the presenter changes the nav bar tint from the default blue to white. When I tried that, no change was visible in the designer, on either VS or XS. However, when I built and deployed the app to the simulator, the white tint color was indeed applied correctly. Again, this seems to be a designer bug. --> screenshot provided

4. At 6:25 the presenter changes a property called "Cornered Radius". I could not find it on either VS or XS.  -> screenshot provided

5. When I open an iOS project in VS, it automatically connects to my mac. that works great and it's relatively fast. However, when I try to open the storyboard file for the first time, it could take between 30 sec to a minute until it fully initialize and I see the scenes on the screen. my mac is connected to my PC via a cross over cable so i know the connection is darn fast. Doing build and deploy from VS is also super fast. Only loading storyboard files is extremely slow.

It is possible that the presenter was using one of the newer pre-released versions of Xamarin Studio. However, I wanted to make sure these bugs I reported because I am a visual studio user and these bugs are extremely frustrating. 

See attachment for screen shots.

Thanks,
p.s: I am using the latest stable release on both the Mac and the PC.
Comment 1 Alan McGovern 2016-05-09 08:39:06 UTC
You need the current Alpha release of Xamarin Studio and/or Visual Studio to use all the features demoed in that talk.
Comment 2 Alan McGovern 2016-05-09 08:42:31 UTC
Oops, i hit 'Save' a little early!

If you have any issues with the alpha builds, do let us know! Alex did use the same ones for that presentation so everything you saw in the video should work in those builds.

The slowness starting the designer is a known issue we are actively working on. We don't have a specific date for when we'll ship the fix for it, but it is a priority!
Comment 3 reemfz 2016-05-09 15:55:15 UTC
Hi Alan,

Thank you for your reply. I was actually about to update the ticket because, after switching to the alpha channel, I noticed that all the issues described above were fixed.

There is only one issue that does not seem to be resolved and it is regarding the collection view.
If you drag a collection view controller into the storyboard, the default cells is positioned at the top left corner. Now, let's say you make that controller, a root of a navigation controller, the designer will automatically add the top nav bar for you. Well, the issue is that the collection cell never moves down so making it very difficult to select it and edit it (i.e adding custom views etc). Also, in xcode, the collection cell is editable, in other words, there are three little squares you can click on and resize the cell. the xamarin ios designer seems to lack this feature. 

other that, everything I tried in the alpha version seemed to work pretty well.

Thank you,
Comment 4 Alan McGovern 2016-05-11 15:14:59 UTC
Ah, we should look into that CollectionViewCell issue. They should definitely have the resize handles too. I'll reopen this and retitle it appropriately.
Comment 5 Pierce Boggan [MSFT] 2017-07-07 17:57:48 UTC
Thanks so much for taking the time to submit this report! I can confirm using the latest Visual Studio 15.3 preview builds I am able to reproduce this issue. Marking this report as CONFIRMED.

Screencast:
https://www.screencast.com/t/EYuqTNo6GX