Bug 4092 - MonoDevelop cannot be built with xbuild/msbuild
Summary: MonoDevelop cannot be built with xbuild/msbuild
Status: RESOLVED FIXED
Alias: None
Product: Xamarin Studio
Classification: Desktop
Component: General ()
Version: unspecified
Hardware: PC Mac OS
: Low normal
Target Milestone: ---
Assignee: Bugzilla
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2012-03-26 07:03 UTC by Alan McGovern
Modified: 2012-12-06 08:32 UTC (History)
2 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED FIXED

Description Alan McGovern 2012-03-26 07:03:42 UTC
If i build MonoDevelop on windows using msbuild, or on MacOS using msbuild, I end up with this error message:


/Users/alanmcgovern/Projects/monodevelop/main/Main.sln (default targets) ->
(Build target) ->
/Users/alanmcgovern/Projects/monodevelop/main/po/po.mdproj (default targets) ->
/Users/alanmcgovern/Projects/monodevelop/main/po/Gettext.targets (_GettextPrepareInputs target) ->

	: error : Error initializing task PropertyGroup: Not registered task PropertyGroup.
Comment 1 Mikayla Hutchinson [MSFT] 2012-03-26 14:12:18 UTC
You won't get this building MD with *MSBuild*, because it's a well-known xbuild bug / missing feature.
Comment 2 Alan McGovern 2012-03-26 14:14:34 UTC
Oh, strange. I should double check the error message I get on windows then. I thought it was the same issue as what I got with xbuild on MacOS as it happened on the same project, but it must not be.
Comment 3 Mikayla Hutchinson [MSFT] 2012-03-26 14:16:39 UTC
And this isn't really a problem. The Gettext targets were specifically written for WIndows. Other platforms use make.

To fix this, implement support for properties/items in targets in xbuild (MSBuild 3.5 feature).

To work around this, change the Gettext targets to use the CreateProperty task (the MSBuild 2.0 mechanism).
Comment 4 Mikayla Hutchinson [MSFT] 2012-03-26 14:19:14 UTC
I would guess that you're missing Gettext tools from the build prerequisites:
http://monodevelop.com/Developers/Building_MonoDevelop#Windows

We could change the build targets to have a better message, but it wouldn't be easy without a custom tasks assembly.
Comment 5 Alan McGovern 2012-12-06 08:32:56 UTC
This is no longer an issue