Bug 40791 - Returning MS fonts in SystemFonts is not that "system"
Summary: Returning MS fonts in SystemFonts is not that "system"
Status: NEW
Alias: None
Product: Class Libraries
Classification: Mono
Component: System.Drawing ()
Version: master
Hardware: All All
: --- normal
Target Milestone: Untriaged
Assignee: Bugzilla
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2016-05-01 05:31 UTC by Mingye Wang
Modified: 2016-05-01 21:49 UTC (History)
1 user (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report for Bug 40791 on GitHub or Developer Community if you have new information to add and do not yet see a matching new report.

If the latest results still closely match this report, you can use the original description:

  • Export the original title and description: GitHub Markdown or Developer Community HTML
  • Copy the title and description into the new report. Adjust them to be up-to-date if needed.
  • Add your new information.

In special cases on GitHub you might also want the comments: GitHub Markdown with public comments

Related Links:
Status:
NEW

Description Mingye Wang 2016-05-01 05:31:13 UTC
It seems that the current implementation in https://github.com/mono/mono/blob/0985d4a/mcs/class/System.Drawing/System.Drawing/SystemFonts.cs always returns Microsoft fonts for SystemFonts attributes. While this makes the return values more Windows-like, this violates the intended semantics of this class to return fonts being used in the OS itself.

A very easy solution, assuming libgdiplus usage (which in turn assumes fontconfig usage), is to use "Sans" instead.
Comment 1 Mingye Wang 2016-05-01 21:49:49 UTC
I was almost going to suggest using libgdiplus generic (which is still conforming to MSDN assuming Tahoma is not there[1]), and then I went to read the source and found out about bug 40795. That hurts.
  [1]: https://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.drawing.systemfonts.defaultfont(v=vs.110).aspx