Bug 40024 - Xamarin Studio crashes on startup, DLL libpango not found
Summary: Xamarin Studio crashes on startup, DLL libpango not found
Status: NEW
Alias: None
Product: Gtk#
Classification: Mono
Component: gtk-sharp ()
Version: 2.x
Hardware: PC Windows
: --- major
Target Milestone: ---
Assignee: Bugzilla
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2016-03-31 18:41 UTC by Kyle White
Modified: 2016-09-16 21:35 UTC (History)
3 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report for Bug 40024 on GitHub or Developer Community if you have new information to add and do not yet see a matching new report.

If the latest results still closely match this report, you can use the original description:

  • Export the original title and description: GitHub Markdown or Developer Community HTML
  • Copy the title and description into the new report. Adjust them to be up-to-date if needed.
  • Add your new information.

In special cases on GitHub you might also want the comments: GitHub Markdown with public comments

Related Links:
Status:
NEW

Description Kyle White 2016-03-31 18:41:46 UTC
Xamarin Studio
Version 6.1 (build 303)

GTK# 2.12.25

IDE Log:
INFO [2016-03-31 14:24:49Z]: Did not find previous version from which to migrate data
INFO [2016-03-31 14:24:49Z]: Starting Xamarin Studio 6.1 (build 303)
INFO [2016-03-31 14:24:49Z]: Running on Microsoft .NET 4.0.30319.42000
INFO [2016-03-31 14:24:49Z]: Operating System: Windows 10.0.14295.0 (64-bit)
INFO [2016-03-31 14:24:49Z]: Found GTK# version 2.12.35
FATAL ERROR [2016-03-31 14:24:49Z]: Xamarin Studio failed to start. Some of the assemblies required to run Xamarin Studio (for example gtk-sharp)may not be properly installed in the GAC.
System.TypeInitializationException: The type initializer for 'MonoDevelop.Ide.IdeApp' threw an exception. ---> System.TypeInitializationException: The type initializer for 'MonoDevelop.Ide.Fonts.FontService' threw an exception. ---> System.DllNotFoundException: Unable to load DLL 'libpango-1.0-0.dll': The specified module could not be found. (Exception from HRESULT: 0x8007007E)
   at Pango.FontDescription.pango_font_description_new()
   at Pango.FontDescription..ctor()
   at MonoDevelop.Ide.Fonts.FontService..cctor() in C:\Users\builder\data\lanes\2859\69d46d99\source\monodevelop\main\src\core\MonoDevelop.Ide\MonoDevelop.Ide.Fonts\FontService.cs:line 43
   --- End of inner exception stack trace ---
   at MonoDevelop.Ide.Fonts.FontService.RegisterFontChangedCallback(String fontName, Action callback) in C:\Users\builder\data\lanes\2859\69d46d99\source\monodevelop\main\src\core\MonoDevelop.Ide\MonoDevelop.Ide.Fonts\FontService.cs:line 187
   at MonoDevelop.Ide.Fonts.FontConfigurationProperty..ctor(String name) in C:\Users\builder\data\lanes\2859\69d46d99\source\monodevelop\main\src\core\MonoDevelop.Ide\MonoDevelop.Ide.Fonts\FontService.cs:line 206
   at MonoDevelop.Ide.IdePreferences..ctor() in C:\Users\builder\data\lanes\2859\69d46d99\source\monodevelop\main\src\core\MonoDevelop.Ide\MonoDevelop.Ide\IdePreferences.cs:line 129
   at MonoDevelop.Ide.IdeApp..cctor() in C:\Users\builder\data\lanes\2859\69d46d99\source\monodevelop\main\src\core\MonoDevelop.Ide\MonoDevelop.Ide\Ide.cs:line 110
   --- End of inner exception stack trace ---
   at MonoDevelop.Ide.IdeApp.set_Customizer(IdeCustomizer value)
   at MonoDevelop.Ide.IdeStartup.Run(MonoDevelopOptions options) in C:\Users\builder\data\lanes\2859\69d46d99\source\monodevelop\main\src\core\MonoDevelop.Ide\MonoDevelop.Ide\IdeStartup.cs:line 98
   at MonoDevelop.Ide.IdeStartup.Main(String[] args, IdeCustomizer customizer) in C:\Users\builder\data\lanes\2859\69d46d99\source\monodevelop\main\src\core\MonoDevelop.Ide\MonoDevelop.Ide\IdeStartup.cs:line 592
Comment 1 Cody Russell 2016-04-05 14:23:23 UTC
I've gone back to building installers from my old pre-Jenkins repos for now. I have no idea what's causing this and I can't reproduce it even in a clean VM.

I'll leave this bug open for now, but just be aware it's not really blocking the hdpi stuff for cycle 7 right now.
Comment 2 Homero Lara 2016-09-16 21:35:59 UTC
I was having this same issue and fixed it by downloading 'GTK# for .NET' from  http://www.mono-project.com/download/#download-win and selecting the Repair mode from the installer