Bug 37290 - Windows 10 preview UWP ActivityIndicator always running
Summary: Windows 10 preview UWP ActivityIndicator always running
Status: RESOLVED FIXED
Alias: None
Product: Forms
Classification: Xamarin
Component: Windows ()
Version: 2.0.0
Hardware: PC Windows
: --- normal
Target Milestone: UWP
Assignee: Rui Marinho
URL:
: 50584 ()
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2015-12-26 21:10 UTC by colinpbriggs@live.com.au
Modified: 2017-08-10 12:46 UTC (History)
8 users (show)

Tags: ac
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED FIXED

Description colinpbriggs@live.com.au 2015-12-26 21:10:16 UTC
Xamarin Forms App V2.0 for Android, iOS, WinPhone and Windows 10 UWP using PCL
Xamarin.Forms NuGet V2.0.0.6490

Activity indicator on windows 10 UWP is always running. Issue happens on Windows 10 PC V1511 (build 11082.1000) and on Windows 10 Phone V1511 (build 10.0.10587.36), works as expected on Droid, iOS, WinPhone. Sample code is below.

Regards Colin...


<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<ContentPage xmlns="http://xamarin.com/schemas/2014/forms"
             xmlns:x="http://schemas.microsoft.com/winfx/2009/xaml"
             x:Class="HTHPdt.LoginPage" >

  <StackLayout>
    <Label Text="{Binding Title}" FontSize="Large" HorizontalOptions="Center" />
    <ScrollView>
      <StackLayout Spacing="4">
        <Label Text="Username" Style="{StaticResource MicroLabel}" />
        <Entry Text="{Binding Username}" x:Name="UsernameValue" Keyboard="Email"/>

        <Label Text="Password" Style="{StaticResource MicroLabel}" />
        <Entry Text="{Binding Password}" IsPassword="True" x:Name="PasswordValue"/>
        
        <Button x:Name="LoginButton" Text="Login" />

        <ActivityIndicator x:Name="Activity" IsRunning="False" />

      </StackLayout>
    </ScrollView>
  </StackLayout>
</ContentPage>
Comment 1 Rod Sanford 2016-04-15 18:37:24 UTC
My workaround to this was to bind the isvisible as well as the isrunning to my viewmodel to turn it off and on.  Still needs a fix however.
Comment 2 Anonymous 2016-10-14 09:37:01 UTC
I too experience this. My IsVsible is bound to a boolean which is false. Rod's workaround isn't a good solution if you e.g. center the login form (including the indicator), because the position of the form will change when you change IsVisible on the indicator.
Comment 3 Nicola Beghin 2016-12-19 11:22:45 UTC
Fixed by using Rod's workaround.
Comment 4 Paul DiPietro [MSFT] 2017-01-17 20:08:22 UTC
*** Bug 50584 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 5 Rui Marinho 2017-03-14 11:07:50 UTC
Should be fixed on 2.3.5-pre1
Comment 6 Saurabh Paunikar 2017-07-10 09:13:42 UTC
Verified on xamarin.form version 2.3.5.256-pre6.

Hence marking this as verified.
Comment 7 Shimmy 2017-08-10 12:46:52 UTC
Same here.
Workaround is bind IsVisible property:

    <ActivityIndicator x:Name="ai" IsRunning="{Binding IsBusy}" 
      IsVisible="{Binding IsRunning, Source={Reference ai}}" />