Bug 36730 - OnStart / OnResume are not called on WP8.1
Summary: OnStart / OnResume are not called on WP8.1
Status: RESOLVED FIXED
Alias: None
Product: Forms
Classification: Xamarin
Component: Windows ()
Version: 2.0.0
Hardware: PC Mac OS
: Normal normal
Target Milestone: ---
Assignee: Rui Marinho
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2015-12-08 19:00 UTC by Marko
Modified: 2016-03-04 11:40 UTC (History)
7 users (show)

Tags: ac
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
test project (33.82 KB, application/force-download)
2015-12-08 19:00 UTC, Marko
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED FIXED

Description Marko 2015-12-08 19:00:32 UTC
Created attachment 14192 [details]
test project

OnStart and OnResume on the Application class are not getting called on WP 8.1. I made a test project and followed the Tutorial https://developer.xamarin.com/guides/cross-platform/xamarin-forms/windows/getting-started/phone/ to make sure, it's not a problem with my app. Tested with 2.0 and pre1.
Comment 1 adrianknight89 2016-01-01 16:07:48 UTC
How is this one coming along? I have the same issue.
Comment 2 Adam 2016-01-13 03:54:05 UTC
I'm getting the same on UWP (even though I know that is in Preview).
Comment 3 Rui Marinho 2016-01-20 11:51:55 UTC
Should be fixed in 2.1.0-pre1
Comment 4 Parmendra Kumar 2016-02-02 12:24:14 UTC
I have checked this issue and I am still getting same issue with Xamarin.Forms 2.1.0.6501-pre1 and 2.1.0.6508-pre3.

Screencast: http://www.screencast.com/t/3TG4sfPNK

Hence reopen this issue.

Please let me know if I have missed anything to verify this issue.
Comment 5 Ashley 2016-03-03 16:44:45 UTC
I have just created a Xamarin Forms project, with Forms 2.1.6524.  I am uses an App.xaml and App.xaml.cs to set the Mainpage.  THe OnResume never gets called when I am using the IOS Simulator.  

Is there any update on a fix for this?
Comment 6 Ashley 2016-03-04 08:52:46 UTC
Scratch that, my bad.  

The Sample I was working in didn;t inherit from FormsApplicationDelegate.  Fixed it and it all works fine. :-)

Ash...