Bug 36645 - [XVS 4.0] Somewhat misleading "Failed to execute 'ls /usr/bin/mono'" warning message in Ide log with OS X 10.11 El Capitan build hosts
Summary: [XVS 4.0] Somewhat misleading "Failed to execute 'ls /usr/bin/mono'" warning ...
Status: VERIFIED FIXED
Alias: None
Product: Visual Studio Extensions
Classification: Xamarin
Component: iOS ()
Version: 4.0.0 (C6)
Hardware: PC Windows
: --- normal
Target Milestone: 4.0.2 (C6SR2)
Assignee: Juan Marcelo Tondato
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2015-12-05 01:29 UTC by Brendan Zagaeski (Xamarin Team, assistant)
Modified: 2016-02-26 22:11 UTC (History)
5 users (show)

Tags: _XVS1215
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
Log files and version info (12.14 KB, application/zip)
2015-12-05 01:29 UTC, Brendan Zagaeski (Xamarin Team, assistant)
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
VERIFIED FIXED

Description Brendan Zagaeski (Xamarin Team, assistant) 2015-12-05 01:29:32 UTC
Created attachment 14132 [details]
Log files and version info

[XVS 4.0] Somewhat misleading "Failed to execute 'ls /usr/bin/mono'" warning message in Ide log with OS X 10.11 El Capitan build hosts



## Steps to reproduce

Pair Visual Studio with a Mac build host that is running OS X 10.11 El Capitan.




## Results

The Ide*.log file contains complaints that make it sound like `mono` cannot be found at all:

- Failed to execute 'ls /usr/bin/mono': ExitStatus=1

- ls: /usr/bin/mono: No such file or directory


In fact, these warnings (that look like errors) are ignorable. XamarinVS silently does an extra search and will find `mono` successfully under the second search path if it exists:

> /Library/Frameworks/Mono.framework/Versions/Current/bin/mono



### The relevant last few lines of the Ide*.log file

> Xamarin.Messaging.Client.Ssh.SshCommandRunner Warning: 0 : [2015-12-04 20:01:47.3766] Failed to execute 'ls /usr/bin/mono': ExitStatus=1
> Xamarin.Messaging.Client.Ssh.SshCommandRunner Warning: 0 : [2015-12-04 20:01:47.5246] ls: /usr/bin/mono: No such file or directory
> 
> Xamarin.Messaging.VisualStudio.MessagingService Information: 0 : [2015-12-04 20:01:52.3630] Agent Designer 4.0.0.1697 is running
> Xamarin.Messaging.VisualStudio.MessagingService Information: 0 : [2015-12-04 20:01:52.5060] MacServer State transition from LimitedState to ConnectedState on XSU-39A-2.local (192.168.1.224)
> Xamarin.Messaging.VisualStudio.MessagingService Information: 0 : [2015-12-04 20:01:52.6380] Connected to the Mac XSU-39A-2.local (192.168.1.224) with Full support.




## Possible improvements


A. If _all_ of the search paths for `mono` fail, output an _error_ (rather than just a warning). Otherwise produce _no_ log messages about this search process.


... or maybe:

B. Only enable the _warning_ messages when the log verbosity has been increased by starting Visual Studio with the `/log` option?


... or maybe:

C. A combination of both A and B, where an _error_ is displayed if all the search paths fail, and otherwise some warning messages will be logged, but only if Visual Studio was started with the extra `/log` option.




Thanks!
Comment 2 xamarin-release-manager 2015-12-15 12:15:16 UTC
Fixed in version 4.0.1.53 (cycle6-sr1patches)

Author: Jose Gallardo
Commit: 626f58abc7bd36504bd36b72703775c2a5f419f5 (xamarin/XamarinVS)
Comment 4 Sadik Ali 2015-12-16 13:05:07 UTC
******************
Reproduce status:
******************
I have checked this issue with XVS 4.0.0.1717 + XI 9.4.0.0 and able to reproduce the reported behavior given in the bug description.

Screencast: http://www.screencast.com/t/E7CW1krMf4a6

**********************
Verified Status
**********************
I have checked this issue with latest XVS and XI master builds. Now this issue is working fine.

Screencast: http://www.screencast.com/t/UKoQ6n8Xv

XVS Environment Info: https://gist.github.com/Abhishekk360/878cd97fc5a6ae8c083b
XS Environment Info: https://gist.github.com/Rajneesh360Logica/44062556a3b81837ea2a


I also checked this issue with C6SR1 build i.e available in trello card and now this issue is working fine.

XVS Environment Info: https://gist.github.com/saurabh360/f54eb5aa70f9bf24ddc1
Mac Environment Info: https://gist.github.com/Rajneesh360Logica/9032dab869ae3f862c28
Comment 5 Sadik Ali 2015-12-18 11:22:14 UTC
I have checked this issue with latest C6SR1 builds i.e 
Xamarin.VisualStudio_4.0.1.60_7082690bc14204df87fef136ca426c746d2842df.msi + monotouch-9.4.1.12_78c6cd3daa06fb89f495bdb7b819bf76f61718f8 and now this issue is working fine.

Hence I am closing this issue.
Comment 6 xamarin-release-manager 2016-02-26 22:11:18 UTC
Fixed in version 4.0.1.127 (cycle6)

Author: jmt
Commit: 86844a4bb93a7ef3beba7a59e62b40beed8ab582 (xamarin/XamarinVS)