Bug 35978 - [regression] Cannot open any project (Load operation failed: Could not load file or assembly 'Microsoft.Build.Utilities.v12.0, ...)
Summary: [regression] Cannot open any project (Load operation failed: Could not load f...
Status: VERIFIED FIXED
Alias: None
Product: Xamarin Studio
Classification: Desktop
Component: Project Model ()
Version: Trunk
Hardware: PC Windows
: Normal normal
Target Milestone: (C7)
Assignee: Lluis Sanchez
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2015-11-18 04:43 UTC by Andres G. Aragoneses
Modified: 2016-05-19 17:21 UTC (History)
2 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
One of the projects that I try to open (3.47 KB, text/plain)
2015-11-18 04:43 UTC, Andres G. Aragoneses
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
VERIFIED FIXED

Description Andres G. Aragoneses 2015-11-18 04:43:20 UTC
Created attachment 13856 [details]
One of the projects that I try to open

Just downloaded and installed the last preview of Xamarin Studio 6.0 (roslyn) for Windows.

Whenever I try to load any project, I'm getting this error:

Load operation failed
Could not load file or assembly 'Microsoft.Build.Utilities.v12.0, Version=12.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=b03f5f7f11d50a3a' or one of its dependencies. The system cannot find the file specified.

I'm using Windows8.1 with regular .NET installation. Visual Studio 2012 opens the same projects fine.

I'm attaching one of the projects, as a sample.
Comment 1 Andres G. Aragoneses 2015-11-18 06:10:58 UTC
The version is "build 1752".
Comment 2 Andres G. Aragoneses 2015-11-19 01:22:39 UTC
This bug is not present in 5.10 (stable) so I'm marking this as a regression.
Comment 3 Lluis Sanchez 2015-11-19 10:25:23 UTC
Try installing the Microsoft Build Tools 2015

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=48159
Comment 4 Andres G. Aragoneses 2015-11-19 22:57:21 UTC
That workaround works, thanks.
Comment 5 Lluis Sanchez 2016-01-28 09:56:08 UTC
Build Tools 2015 is now a prerequisite of the installer.
Comment 6 Andres G. Aragoneses 2016-03-11 04:37:43 UTC
> Build Tools 2015 is now a prerequisite of the installer.

FYI I've opened a new bug related to this: https://bugzilla.xamarin.com/show_bug.cgi?id=39536
Comment 7 Atin 2016-05-19 17:21:48 UTC
As per Comment 5 and 6 Build Tools 2015 is now a prerequisite of the installer.Also as per bug 39536 Build Tools 2013 and Build Tools 2015 both required.So I am closing this issue.

Thanks!