Bug 35657 - No toolbar buttons in landscape mode on any tablet when using MasterDetailPage
Summary: No toolbar buttons in landscape mode on any tablet when using MasterDetailPage
Status: RESOLVED FIXED
Alias: None
Product: Forms
Classification: Xamarin
Component: Android ()
Version: 2.0.0
Hardware: All All
: --- normal
Target Milestone: ---
Assignee: Rui Marinho
URL:
: 36067 ()
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2015-11-07 19:27 UTC by Ahmed Hassan
Modified: 2017-03-14 15:01 UTC (History)
6 users (show)

Tags: ac
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED FIXED

Description Ahmed Hassan 2015-11-07 19:27:46 UTC
This is when using FormsAppCompatActivity.

You can see the buttons on the toolbar just fine in portrait mode:

![](http://i.imgur.com/u17TA9H.png)


Now, in landscape:

![](http://i.imgur.com/kPO11HL.png)


First, the buttons are not there any more. Second, the drawer button becomes an arrow which will actually close the drawer leaving a white gap.
Comment 1 Ahmed Hassan 2015-11-17 18:35:31 UTC
This is still not fixed in v 2.0 of Xamarin.Forms
Comment 2 Paul DiPietro [MSFT] 2015-11-19 18:51:11 UTC
*** Bug 36067 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 3 Paul DiPietro [MSFT] 2015-11-19 18:56:16 UTC
It would be much appreciated if you could provide a reproduction project to help investigate the issue.
Comment 4 Ahmed Hassan 2015-11-20 07:19:49 UTC
@Paul

Will do tonight once I'm back (GMT) ! This is really a big bug, so I hope we can get rid of it soon.
Comment 5 Ahmed Hassan 2015-11-21 07:16:29 UTC
@Paul

Here we go:

https://incraved.cloudapp.net/owncloud/index.php/s/Rk1wY8AvJkFkk4o

I've just discovered that the problem only happens when using a MasterDetailPage.

I tested on a Nexus 10 running 5.1.0, and using Xamarin.Forms 2.0.0.6484
Comment 6 Ahmed Hassan 2015-11-24 09:27:01 UTC
change status
Comment 7 Rui Marinho 2015-12-01 16:30:02 UTC
Should be fixed in 2.0.1-pre1