Bug 35379 - iOS extension projects do not compile
Summary: iOS extension projects do not compile
Status: VERIFIED NOT_REPRODUCIBLE
Alias: None
Product: iOS
Classification: Xamarin
Component: MSBuild ()
Version: XI 9.2
Hardware: Macintosh Mac OS
: Normal normal
Target Milestone: 9.2 (C6)
Assignee: Bugzilla
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2015-10-29 16:52 UTC by Kyle White
Modified: 2015-11-16 12:41 UTC (History)
7 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
VERIFIED NOT_REPRODUCIBLE

Description Kyle White 2015-10-29 16:52:55 UTC
Steps to reproduce
1) Create a new Single View iOS App
2) Build it
3) Add an Action extension project to the solutions
4) Build it

Expected: Project should build

Actual: Project fails to build with the following errors -
/Library/Frameworks/Mono.framework/External/xbuild/Xamarin/iOS/Xamarin.iOS.Common.targets: Error: Failed to load output manifest for ibtool: Must specify valid information for parsing in the string. (extension)
/Library/Frameworks/Mono.framework/External/xbuild/Xamarin/iOS/Xamarin.iOS.Common.targets: Error: Output manifest contents:  (extension)

Regression status:
Yes. This affects existing projects as well.

Build info:
=== Xamarin Studio ===

Version 5.10
Installation UUID: f9441390-80d5-4af9-ba17-6fe0559157f8
Runtime:
	Mono 4.2.1 (explicit/4a18c57)
	GTK+ 2.24.23 (Raleigh theme)

	Package version: 402010056

=== Xamarin.Profiler ===

Not Installed

=== Apple Developer Tools ===

Xcode 7.1 (9079)
Build 7B91b

=== Xamarin.iOS ===

Version: 9.2.0.67 (Enterprise Edition)
Hash: f85a845
Branch: master
Build date: 2015-09-23 10:34:01-0400

=== Xamarin.Android ===

Version: 6.0.0.2 (Enterprise Edition)
Android SDK: /Users/kylewhite/Library/Developer/Xamarin/android-sdk-macosx
	Supported Android versions:
		4.0.3  (API level 15)
		4.4    (API level 19)
		4.4.87 (API level 20)
		5.0    (API level 21)
		5.1    (API level 22)
		6.0    (API level 23)

SDK Tools Version: 24.3.4
SDK Platform Tools Version: 23.0.0
SDK Build Tools Version: 23.0.0

Java SDK: /usr
java version "1.7.0_71"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_71-b14)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 24.71-b01, mixed mode)

=== Xamarin Android Player ===

Not Installed

=== Xamarin.Mac ===

Version: 2.4.0.62 (Enterprise Edition)

=== Build Information ===

a1fdf50b3dd60d51cd77e7f4ee372856480b9229
Xamarin addins: abe130d457a3a6f12b88eff0fd37114a87db65ad

=== Operating System ===

Mac OS X 10.10.5
Darwin Kyles-iMac-Bot.local 14.5.0 Darwin Kernel Version 14.5.0
    Wed Jul 29 02:26:53 PDT 2015
    root:xnu-2782.40.9~1/RELEASE_X86_64 x86_64
Comment 2 Kyle White 2015-10-29 17:07:26 UTC
build log https://gist.github.com/kdubau/1a83442d9392e5f61682
Comment 4 Jeffrey Stedfast 2015-10-29 17:32:16 UTC
With any luck, this PR will fix the issue: https://github.com/xamarin/maccore/pull/306
Comment 5 Shruti 2015-10-30 07:22:33 UTC
I have checked this issue by following steps given in comment(0). Status of verification is given below:

********************************************
Reproduce Status :
********************************************
I am able to reproduce this issue with monotouch-9.2.0.67 build.
Screencast: http://www.screencast.com/t/My6YJUaJpK9

********************************************
Regression Status:
********************************************
This is Regression issue. I did not observe this issue with Stable monotouch-9.0.1.20_d8e9592a0ebfc6e117f290feddfd583f9f57e949
Screencast: http://www.screencast.com/t/TuDY360J

********************************************
Verify Status: C6 build
********************************************
I did not observe this issue with latest C6 monotouch-9.2.1.21_9ce9e8b98427671bb17a5c5ba2263f15b28216bc. Hence this issue is working fine with C6 build.


@Kyle, Can you please check this issue again at your with latest C6 build. If it is working fine  then I think we can close this issue.
Comment 7 Shruti 2015-11-06 02:04:18 UTC
Testing of this issue with different behaviour and Xcode is listed below:

******************************************************
Case 1 :
******************************************************
PhotoFilter Sample is getting build successful with Xcode 7.0 + C6 builds
Screencast: http://www.screencast.com/t/AzGIWeh9Q
Environment Info: https://gist.github.com/shrutis360/a818702cbf304f7a8e6b

******************************************************
Case 2 :
******************************************************
PhotoFilter Sample is getting build successful with Xcode 7.1 + C6 builds
Screencast: http://www.screencast.com/t/oOShztgAhm
Environment Info: https://gist.github.com/shrutis360/f852f828fce8ecff6c8c

******************************************************
Case 3 :
I have also checked this issue with following steps given in comment(0) and it is working fine.
Environment Info: https://gist.github.com/shrutis360/f852f828fce8ecff6c8c
******************************************************

@Kyle, I have not observed this issue this time. I think we should close this issue as we are not getting reported behaviour now.
Comment 8 Kyle White 2015-11-06 16:53:48 UTC
We can no longer repro the issue. Will close it for now.
Comment 9 GouriKumari 2015-11-16 12:41:41 UTC
Verified with current alpha builds and I couldn't reproduce the issue with PhotoFilter, hence I am closing this issue.

Logs:
Application Output: https://gist.github.com/GouriKumari/209d58f6772492f83ef5

Test Env:
=== Xamarin Studio ===

Version 5.10 (build 871)
Installation UUID: 5ed3a124-4b77-4c6f-beb9-c830fd815e2a
Runtime:
	Mono 4.2.1 (explicit/6dd2d0d)
	GTK+ 2.24.23 (Raleigh theme)

	Package version: 402010102

=== Xamarin.Profiler ===

Not Installed

=== Apple Developer Tools ===

Xcode 7.1 (9079)
Build 7B91b

=== Xamarin.iOS ===

Version: 9.2.1.51 (Enterprise Edition)
Hash: 3c0ec35
Branch: master
Build date: 2015-11-12 13:05:39-0500

=== Xamarin.Android ===

Version: 6.0.0.33 (Enterprise Edition)
Android SDK: /Users/gourikumari/Library/Developer/Xamarin/android-sdk-mac_x86
	Supported Android versions:
		2.3   (API level 10)
		4.0.3 (API level 15)
		4.4   (API level 19)

SDK Tools Version: 22.6.3
SDK Platform Tools Version: 19.0.2
SDK Build Tools Version: 19.1

Java SDK: /usr
java version "1.8.0_60"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.8.0_60-b27)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 25.60-b23, mixed mode)

=== Xamarin Android Player ===

Not Installed

=== Xamarin.Mac ===

Version: 2.4.0.109 (Enterprise Edition)

=== Build Information ===

Release ID: 510000871
Git revision: 4e9c5abb5ffdae12ba02ac49da83f8b2011dbb88
Build date: 2015-11-12 06:02:54-05
Xamarin addins: 55007ed0e56436f385d8e26394a45be563abc7e8
Build lane: monodevelop-lion-cycle6

=== Operating System ===

Mac OS X 10.10.5