Bug 35300 - Grid row heights are not consistent
Summary: Grid row heights are not consistent
Status: RESOLVED NOT_REPRODUCIBLE
Alias: None
Product: Forms
Classification: Xamarin
Component: Android ()
Version: unspecified
Hardware: All All
: --- normal
Target Milestone: ---
Assignee: Bugzilla
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2015-10-27 13:11 UTC by pedro.neves
Modified: 2016-04-13 19:02 UTC (History)
2 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
Example xaml and screenshots (288.35 KB, application/x-zip-compressed)
2015-10-27 13:18 UTC, pedro.neves
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED NOT_REPRODUCIBLE

Description pedro.neves 2015-10-27 13:11:28 UTC
I am coding a layout for WP, Android and iOS. I am using grids with heights and widths to adapt to the size of the screen. It all looks fine in iOS and WP, but in Android things look misplaced, with different behavior in different phones. This is exactly the same code. It is just grids inside grids. I thought it could be because of the labels or something, but i repeated this page removing all the labels - only showing the upper image and lines - and it still looked strange.
All the separators should be 0.5 (constant), the rest is based on 1* 2* etc.
The behavior even changes in the same phone, from time to time!

All pages in this app render with these issues on Android. Only on Android.
I also coded very similar layouts using stacklayouts and relativelayouts, doing my own calculations instead of using rows and widths (i get screen size at runtime and do my own calculations). My hint is that this might be a bug concerning grid rows and probably remaining space not being managed by xamarin.forms.

Here is an example project of the problem (App1). A simple page composed of a grid with various rows, separated by rows of 0.5 height acting as separators. The separators vary in height sometimes, other/and times they just disappear, depending on the Android phone used. For this example i tested in an Xperia E3 and it did show the misplaced layout. All colors should be (and are, in WP and iOS) separator by a 0.5 white row. Keep in mind that this behaves differently in different smartphones, and i got one (out of four, all physical phones not simulators) in which it did work fine. So please test it in reasonable set of different phones.

I also send images of an app i am developing which acts strangely. All fields should be separated by horizontal 0.5 lines. Some are larger, some do not appear at all. Even in the same phone it sometimes behaves differently (see image names).

Thank you
Comment 1 pedro.neves 2015-10-27 13:18:07 UTC
Created attachment 13545 [details]
Example xaml and screenshots

i tried to upload the entire project but it was too big.
Comment 2 Paul DiPietro [MSFT] 2015-10-27 19:02:02 UTC
Have you attempted to clean the project and remove anything remaining from the bin/obj folders? That may help you to upload it.
Comment 3 pedro.neves 2015-10-28 13:04:20 UTC
Is it still necessary or is the xaml enough?
Comment 4 Rui Marinho 2016-04-13 19:02:50 UTC
Thank you for taking the time to submit this report. After reviewing the description of this bug, we believe it no longer affects the current version of Xamarin.Forms. If you are still experiencing the issue after updating your packages, please reopen this report with an attached reproduction.
 
For your convenience, we have created some reproduction best practices viewable here: https://gist.github.com/jassmith/92405c300e54a01dcc6d

Warm regards,
Xamarin Forms Team