Bug 34178 - Installer fails on Windows PC set to a language other than English.
Summary: Installer fails on Windows PC set to a language other than English.
Status: VERIFIED FIXED
Alias: None
Product: Visual Studio Extensions
Classification: Xamarin
Component: Installer ()
Version: 4.0.0 (C6)
Hardware: PC Windows
: High normal
Target Milestone: 4.0.0 (C6)
Assignee: Jon Goldberger [MSFT]
URL:
: 34628 34690 ()
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2015-09-22 14:51 UTC by Jon Goldberger [MSFT]
Modified: 2015-10-13 10:20 UTC (History)
7 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
Screenshot of error dialog (47.49 KB, image/png)
2015-09-22 14:51 UTC, Jon Goldberger [MSFT]
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
VERIFIED FIXED

Description Jon Goldberger [MSFT] 2015-09-22 14:51:10 UTC
Created attachment 13025 [details]
Screenshot of error dialog

## Description

A customer whose Windows PC was set to French could not install the Alpha update, whether updating from within Visual Studio or running the installer for Xamarin version 4.0.0.

The error message received was:
"An error occurred while applying security settings. Users is not a valid user or group..."

I found this issue came up with another product on MSDN's forums:
https://social.msdn.microsoft.com/forums/vstudio/en-US/ba49ab98-6b60-4679-becd-12bf9bb9a582/failed-to-install-on-nonenglish-windows

This seems to happen if the installer does not support the language, and if the PC was set up non-english, there will not be a "Users" group. The workaround is to manually add a Users group.

Screen shot of error dialog is attached. I could not reproduce this issue on my system, but it was set up in English initially so there is a Users group.
Comment 1 Przemysław Raciborski 2015-10-07 07:58:25 UTC
Also experienced that (Windows language - Polish)
cmd.exe
"net localgroup /Add Users"
works as a workaround.
Comment 2 Jose Gallardo 2015-10-07 13:21:57 UTC
*** Bug 34628 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 3 Daniel Cazzulino 2015-10-08 17:03:57 UTC
Fixed in version 99.0.0.303 (master)

Author: Jose Gallardo
Commit: edce0ea83a05a7b97cf9bd83e196e92840930516 (xamarin/XamarinVS)
Comment 4 Daniel Cazzulino 2015-10-08 17:07:56 UTC
*** Bug 34690 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 5 Mohit Kheterpal 2015-10-13 10:20:20 UTC
I have checked this issue and able to reproduce it with Xamarin.VisualStudio_4.0.0.1566_5abb0de8afa3ff99a49b89ad8933c6a068e09210.msi and also observed that this issue is fixed with master build Xamarin.VisualStudio_99.0.0.305_e0d6943f6bf2d5d776a0dfefd59fa049ba59d764.msi

Hence closing this issue.