Bug 33429 - Device loads infinitely in Xamarin Studio
Summary: Device loads infinitely in Xamarin Studio
Status: RESOLVED DUPLICATE of bug 33251
Alias: None
Product: Xamarin Android Player
Classification: Xamarin
Component: Player ()
Version: unspecified
Hardware: PC Windows
: --- normal
Target Milestone: ---
Assignee: Bugzilla
URL:
: 33415 ()
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2015-08-27 12:52 UTC by domen
Modified: 2015-09-25 18:35 UTC (History)
4 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED DUPLICATE of bug 33251

Description domen 2015-08-27 12:52:14 UTC
When I start Xamarin Android Player (0.4.4) from Xamarin Studio (5.9.5), status bar in Xamarin Studio shows that device is starting, but device never manages to start. Instead, new device named 90.56.23.1:5555 (90.56.23.1 is example of my IP) is started.

Other uses are having the same issue:
https://forums.xamarin.com/discussion/49198/
https://forums.xamarin.com/discussion/49077/
https://forums.xamarin.com/discussion/48843/

Also: Xamarin Studio behaves strangely when this occurs. Examples:
* If I open drop-down list of devices in IDE (list that is on top, next to the Debug/Release drop-down) and go with mouse cursor over entry 90.56.23.1:5555, mouse hover (blue entry background) moves to the next device entry. If I move mouse further, hover does not stop "jumping" to the next entry.
* If I open Tools -> Android Devices... window and press Refresh, device 90.56.23.1:5555 disappears.


My Xamarin version:

Xamarin Studio
Version 5.9.5 (build 10)
Installation UUID: 59a6b98a-f16f-4f0a-9aa9-e5192209be89
Runtime:
	Microsoft .NET 4.0.30319.34209
	GTK+ 2.24.22 (MS-Windows theme)
	GTK# 2.12.26

Xamarin.Android
Version: 5.1.5 (Indie Edition)
Android SDK: [...]
	Supported Android versions:
		4.0.3 (API level 15)
		4.1   (API level 16)
		4.4   (API level 19)
		5.0   (API level 21)
Java SDK: [...]
java version "1.8.0_60"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.8.0_60-b27)
Java HotSpot(TM) Client VM (build 25.60-b23, mixed mode)

Xamarin Android Player
Version: 0.4.4
Location: [...]

Build Information
Release ID: 509050010
Git revision: 48d16bc4f12ce3938964fc7c3d72fdc6887ad4ad
Build date: 2015-08-18 16:53:58-04
Xamarin addins: c2d51b360ad9f59e689046d47030df27de28f94a

Operating System
Windows 6.2.9200.0 (64-bit)
Comment 1 domen 2015-08-27 13:10:33 UTC
Additional information:

* Issue occurs with VirtualBox 5.0.2 and 4.3.30. I have not tested others.
* I cannot make screenshots with emulator anymore (pressing camera button or ctrl+s does nothing).
* Emulator is significantly slower (I also get "[Choreographer] Skipped 57 frames!  The application may be doing too much work on its main thread." log entries). But this may be my computer's fault, I'm not sure.
* I have reinstalled Xamarin Android Player but mentioned issues this persist.
Comment 2 Mark Simpson 2015-08-28 03:57:56 UTC
Can you confirm what version of adb is installed;

'adb version'
Comment 3 domen 2015-08-28 06:43:46 UTC
adb version returns:
Android Debug Bridge version 1.0.32
Revision 57224c5cff69-android
Comment 4 domen 2015-08-30 11:23:44 UTC
I have updated Xamarin Android Player to 0.5.5 and issue still persists.

But I have now downgraded my Android SDK Tools (from 24.3.4 to 24.3.3) and Android SDK Platform-tools (from 23 to 22). Xamarin Android Player works as expected; Xamarin Studio successfully starts the device, player is not slow any more and screenshots are saved on the desktop.

adb version returns:
Android Debug Bridge version 1.0.32

(there's no line with revision)
Comment 6 domen 2015-09-01 18:06:25 UTC
Well, I don't have access to the mentioned bug, but I've just updated Xamarin Android Player to 0.5.6 (15.36).

Results:

With Android Platform-tools 23: device is still starting infinitely and new device with IP address is created. When I deploy application to the IP address device, Xamarin Android Player runs smoothly (previously it was slow). But: when I open device drop-down menu in Xamarin Studio, whole program freezes until I select some device. Then after about five seconds drop-down menu closes and Xamarin Studio unfreezes.

With Android Platform-tools 22: device normally starts. Device drop-down menu in Xamarin Studio works normally.
Comment 7 Jon Goldberger [MSFT] 2015-09-01 22:27:31 UTC
I can confirm that downgrading my Android Platform-tools to version 22 and the Android SDK Tools to version 24.3.3 also resolves this issue.
Then the player launches as expected and no new device with an IP Address for a name is created.
Comment 8 Jon Goldberger [MSFT] 2015-09-02 02:31:36 UTC
I just updated to version 0.5.6 of XAP and then updated my Android SDK tools and platform tools to the latest versions again, 24.3.4 and 23, respectively and this issue appears to be fixed. Everything worked as expected from my Windows VM as well while connecting to XAP on the Mac.
Comment 9 Mark Simpson 2015-09-02 04:09:57 UTC
Fixed in 0.5.6
Comment 10 Mark Simpson 2015-09-02 04:13:17 UTC
*** Bug 33415 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 11 Mark Simpson 2015-09-02 04:54:42 UTC

*** This bug has been marked as a duplicate of bug 33251 ***
Comment 12 domen 2015-09-02 15:33:15 UTC
For me it still does not work as it should. Check comment 6.

Used versions:
Xamarin Studio 5.9.5
Xamarin Android Player 0.5.6
Android SDK Tools 24.3.4
Android SDK Platform-tools 23
VirtualBox 5.0.2
adb version: check comment 3
Comment 13 domen 2015-09-25 18:35:41 UTC
With Xamarin Android Player version 0.6.1 everything works fine.