Bug 32682 - [Tesco Hudl 2]shared runtime initialization error: Cannot load library
Summary: [Tesco Hudl 2]shared runtime initialization error: Cannot load library
Status: RESOLVED NOT_REPRODUCIBLE
Alias: None
Product: Android
Classification: Xamarin
Component: Debugger ()
Version: 5.1
Hardware: PC Windows
: --- normal
Target Milestone: ---
Assignee: Bugzilla
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2015-07-31 15:57 UTC by Jon Douglas [MSFT]
Modified: 2017-06-27 21:58 UTC (History)
2 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED NOT_REPRODUCIBLE

Description Jon Douglas [MSFT] 2015-07-31 15:57:47 UTC
*Description

This issue seems to be device-specific on a Tesco Hudl 2 x86 device(http://www.tesco.com/direct/hudl/). I would also assume it would fault on related devices, but has worked in the past. It seems that the device cannot enter debugging mode and fails on the line:

07-17 10:01:16.319: A/monodroid(4685): shared runtime initialization error: Cannot load library:

Then checking to see if the debugruntime is available it seems like it is indeed there.

adb shell "ls -l /data/data/aero.skydemon.skydemonandroid/files/.__override__/links/libmonosgen-2.0.so"
lrwxrwxrwx u0_a97 u0_a97 2015-07-16 15:34 libmonosgen-2.0.so -> /data/app-lib/Mono.Android.DebugRuntime-1/libmonosgen-32bit-2.0.so

adb shell "ls -l /data/app-lib/Mono.Android.DebugRuntime-1/libmonosgen-32bit-2.0.so"
-rwxr-xr-x system system 3413032 2015-07-17 17:33 libmonosgen-32bit-2.0.so

*Details

Works in 3.9.547 (XA 4.20.2.1), does not work in earliest version of 3.11 - 3.11.445(XA 5.1.0.115). Also does not work in Stable currently(XA 5.1.4.16)

Isolated to be apart of the 4.20.X -> 5.1.X changes

Small Snippet:

07-02 10:36:58.484: D/Zygote(17779): Setting os.arch
07-02 10:36:58.504: D/dalvikvm(17779): Trying to load lib /data/app-lib/aero.skydemon.skydemonandroid-1/libmonodroid.so 0x44028e20
07-02 10:36:58.504: D/houdini(17779): [17779] Loading library(version: 4.0.8.45720 RELEASE)... successfully.
07-02 10:36:58.514: D/dalvikvm(17779): Added shared lib /data/app-lib/aero.skydemon.skydemonandroid-1/libmonodroid.so 0x44028e20
07-02 10:36:58.594: W/monodroid(17779): Using override path: /data/data/aero.skydemon.skydemonandroid/files/.__override__
07-02 10:36:58.594: W/monodroid(17779): Using override path: /storage/emulated/0/Android/data/aero.skydemon.skydemonandroid/files/.__override__
07-02 10:36:58.594: W/monodroid(17779): Trying to load sgen from: /data/data/aero.skydemon.skydemonandroid/files/.__override__/libmonosgen-2.0.so
07-02 10:36:58.594: W/monodroid(17779): Trying to load sgen from: /storage/emulated/0/Android/data/aero.skydemon.skydemonandroid/files/.__override__/libmonosgen-2.0.so
07-02 10:36:58.594: W/monodroid(17779): Trying to load sgen from: /data/app-lib/aero.skydemon.skydemonandroid-1/libmonosgen-2.0.so
07-02 10:36:58.594: W/monodroid(17779): Trying to load sgen from: /data/data/aero.skydemon.skydemonandroid/files/.__override__/links/libmonosgen-2.0.so
07-02 10:36:58.594: A/monodroid(17779): shared runtime initialization error: Cannot load library:

https://gist.github.com/JonDouglas/9b81b26c25a575018a3a

https://gist.github.com/JonDouglas/8f07c4909ca63da5a101

Reproduction - https://www.dropbox.com/s/15242grrv2gqwgv/skydemon.zip?dl=0 - Note: This will need to be run through a Tesco Hudl 2 as per the device-specific note in the header)

Cannot reproduce via a new project, this seems project specific and device specific. Thus a reproduction of the current project configurations has been attached.

Tried to reinstall the shared runtime, but the situation remains the same.

"Start Without Debugging" works and deploys.

Please let me know if anything else is needed.
Comment 1 Tim Dawson 2015-08-03 04:13:45 UTC
The device in question is x86. The issue might repro on other x86 devices.
Comment 3 Jon Douglas [MSFT] 2017-06-27 21:58:36 UTC
I am closing this issue due to age and lack of other users running into this problem.

If you are still encountering this issue, please reopen the ticket with a new reproduction project and device information such as the architecture and model of the device. Thanks!