Bug 32127 - Xamarin.Android fails to build if the user account's path has Unicode characters
Summary: Xamarin.Android fails to build if the user account's path has Unicode characters
Status: CONFIRMED
Alias: None
Product: Android
Classification: Xamarin
Component: MSBuild ()
Version: 5.1
Hardware: PC Windows
: Normal normal
Target Milestone: ---
Assignee: dean.ellis
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2015-07-19 21:48 UTC by Jerome Laban
Modified: 2015-08-07 12:00 UTC (History)
2 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report for Bug 32127 on Developer Community or GitHub if you have new information to add and do not yet see a matching new report.

If the latest results still closely match this report, you can use the original description:

  • Export the original title and description: Developer Community HTML or GitHub Markdown
  • Copy the title and description into the new report. Adjust them to be up-to-date if needed.
  • Add your new information.

In special cases on GitHub you might also want the comments: GitHub Markdown with public comments

Related Links:
Status:
CONFIRMED

Description Jerome Laban 2015-07-19 21:48:15 UTC
The CreateTemporaryDirectory msbuild task does not handle Unicode characters properly in Xamarin.Android 5.1.4.16.

This issue is related to #27076 and uses the same repro steps, but is new to 5.1.4.16.
Comment 1 Rajneesh Kumar 2015-08-07 12:00:46 UTC
I have checked this issue and I am able to reproduce this.

Step I followed:

1. Create an android application in XS.
2. Copy project in folder named "TestãApp".
3. Reopen the project in XS and build it.

I observed that on building the project user gets following build error:
C:\Program Files (x86)\MSBuild\Xamarin\Android\Xamarin.Android.Common.targets(5,5): Error XA0000: Unexpected error - Please file a bug report at http://bugzilla.xamarin.com. Reason: System.IO.DirectoryNotFoundException: Directory 'C:\Users\Arpit\Desktop\TestàApp\Bug_32127\Bug_32127\bin\Debug' not found. (XA0000) (Bug_32127)

Screencast:http://www.screencast.com/t/aAOhEhMiFV 

Ide logs: https://gist.github.com/Arpit360/9992e8ee919f9f7f0ca8
Build Output: https://gist.github.com/Arpit360/0a6dda590c85a5c61d8a

Environment Info:

=== Xamarin Studio ===

Version 5.9.5 (build 7)
Installation UUID: 2901a7c0-e8f1-4d78-b584-9679ebd75575
Runtime:
	Microsoft .NET 4.0.30319.34011
	GTK+ 2.24.22 (MS-Windows theme)
	GTK# 2.12.26

=== Xamarin.Android ===

Version: 5.1.5 (Starter Edition)
Android SDK: E:\SDK_NDKFOLDER\android-sdk
	Supported Android versions:
		2.3    (API level 10)
		4.0.3  (API level 15)
		4.1    (API level 16)
		4.2    (API level 17)
		4.3    (API level 18)
		4.4    (API level 19)
		4.4.87 (API level 20)
		5.0    (API level 21)
		5.1    (API level 22)
Java SDK: C:\Program Files\Java\jdk1.7.0_72
java version "1.7.0_72"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_72-b14)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 24.72-b04, mixed mode)

=== Xamarin Android Player ===

Version: 0.4.4
Location: C:\Program Files\Xamarin Android Player\DeviceManager.exe

=== Build Information ===

Release ID: 509050007
Git revision: 676dac8a7ae1d4e6de624a0e029ae141cbc59028
Build date: 2015-07-22 09:40:47-04
Xamarin addins: d53d6eceb828422f3d4aff8547f2f6bab6c9ea58

=== Operating System ===

Windows 6.2.9200.0 (64-bit)