Bug 29858 - breakpoints are totally screwed up in one of my projects
Summary: breakpoints are totally screwed up in one of my projects
Status: RESOLVED FIXED
Alias: None
Product: Runtime
Classification: Mono
Component: Debugger ()
Version: 4.0.0
Hardware: Macintosh Mac OS
: --- normal
Target Milestone: ---
Assignee: Zoltan Varga
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2015-05-07 15:25 UTC by George Cook
Modified: 2015-05-09 16:06 UTC (History)
3 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on GitHub or Developer Community with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED FIXED

Description George Cook 2015-05-07 15:25:15 UTC
Now suddenly in this project, breakpoints just do not work correctly. I was on alpha xamarin studio, reinstalled stable - doens't help.

Does the same thing on iOS and android.

MOst breakpoints don't stop. Some have blank circles in the middle of the red target icons.

When I do stop on a breakpoint, and sttep over it just goes randomyl through the code, not following the execution on the simualotrs/devices at all.

It's completely broken. NO idea what to do; but I can kiss all my productivity goodbye until it's fixed. I might even have to stop a planned project in xamarin so any workaroud ideas would be welcome.

The only thing I can note about the project which breaks is that it has the latest xamarin forms pre-release.. not sure how that could cause everything to break.

I get this error a lot

Mono.Debugger.Soft.CommandException: Debuggee returned error code 200.
  at Mono.Debugger.Soft.VirtualMachine.ErrorHandler (System.Object sender, Mono.Debugger.Soft.ErrorHandlerEventArgs args) [0x00076] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/VirtualMachine.cs:338 
  at Mono.Debugger.Soft.Connection.SendReceive (CommandSet command_set, Int32 command, Mono.Debugger.Soft.PacketWriter packet) [0x000f9] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/Connection.cs:1544 
  at Mono.Debugger.Soft.Connection.Type_GetCustomAttributes (Int64 id, Int64 attr_type_id, Boolean inherit) [0x00017] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/Connection.cs:2214 
  at Mono.Debugger.Soft.TypeMirror.AppendCustomAttrs (IList`1 attrs, Mono.Debugger.Soft.TypeMirror type, Boolean inherit) [0x00053] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/TypeMirror.cs:712 
  at Mono.Debugger.Soft.TypeMirror.AppendCustomAttrs (IList`1 attrs, Mono.Debugger.Soft.TypeMirror type, Boolean inherit) [0x000c6] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/TypeMirror.cs:722 
  at Mono.Debugger.Soft.TypeMirror.GetCustomAttrs (Mono.Debugger.Soft.TypeMirror type, Boolean inherit) [0x0000b] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/TypeMirror.cs:727 
  at Mono.Debugger.Soft.TypeMirror.GetCustomAttributes (Boolean inherit) [0x00004] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/TypeMirror.cs:697 
  at Mono.Debugging.Soft.SoftDebuggerAdaptor.OnGetTypeDisplayData (Mono.Debugging.Evaluation.EvaluationContext ctx, System.Object type) [0x00018] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugging.Soft/SoftDebuggerAdaptor.cs:1456 Mono.Debugger.Soft.CommandException: Debuggee returned error code 200.
  at Mono.Debugger.Soft.VirtualMachine.ErrorHandler (System.Object sender, Mono.Debugger.Soft.ErrorHandlerEventArgs args) [0x00076] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/VirtualMachine.cs:338 
  at Mono.Debugger.Soft.Connection.SendReceive (CommandSet command_set, Int32 command, Mono.Debugger.Soft.PacketWriter packet) [0x000f9] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/Connection.cs:1544 
  at Mono.Debugger.Soft.Connection.Type_GetCustomAttributes (Int64 id, Int64 attr_type_id, Boolean inherit) [0x00017] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/Connection.cs:2214 
  at Mono.Debugger.Soft.TypeMirror.AppendCustomAttrs (IList`1 attrs, Mono.Debugger.Soft.TypeMirror type, Boolean inherit) [0x00053] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/TypeMirror.cs:712 
  at Mono.Debugger.Soft.TypeMirror.GetCustomAttrs (Mono.Debugger.Soft.TypeMirror type, Boolean inherit) [0x0000b] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/TypeMirror.cs:727 
  at Mono.Debugger.Soft.TypeMirror.GetCustomAttributes (Boolean inherit) [0x00004] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/TypeMirror.cs:697 
  at Mono.Debugging.Soft.SoftDebuggerAdaptor.OnGetTypeDisplayData (Mono.Debugging.Evaluation.EvaluationContext ctx, System.Object type) [0x00018] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugging.Soft/SoftDebuggerAdaptor.cs:1456 Mono.Debugger.Soft.CommandException: Debuggee returned error code 200.
  at Mono.Debugger.Soft.VirtualMachine.ErrorHandler (System.Object sender, Mono.Debugger.Soft.ErrorHandlerEventArgs args) [0x00076] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/VirtualMachine.cs:338 
  at Mono.Debugger.Soft.Connection.SendReceive (CommandSet command_set, Int32 command, Mono.Debugger.Soft.PacketWriter packet) [0x000f9] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/Connection.cs:1544 
  at Mono.Debugger.Soft.Connection.Type_GetCustomAttributes (Int64 id, Int64 attr_type_id, Boolean inherit) [0x00017] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/Connection.cs:2214 
  at Mono.Debugger.Soft.TypeMirror.AppendCustomAttrs (IList`1 attrs, Mono.Debugger.Soft.TypeMirror type, Boolean inherit) [0x00053] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/TypeMirror.cs:712 
  at Mono.Debugger.Soft.TypeMirror.AppendCustomAttrs (IList`1 attrs, Mono.Debugger.Soft.TypeMirror type, Boolean inherit) [0x000c6] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/TypeMirror.cs:722 
  at Mono.Debugger.Soft.TypeMirror.AppendCustomAttrs (IList`1 attrs, Mono.Debugger.Soft.TypeMirror type, Boolean inherit) [0x000c6] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/TypeMirror.cs:722 
  at Mono.Debugger.Soft.TypeMirror.AppendCustomAttrs (IList`1 attrs, Mono.Debugger.Soft.TypeMirror type, Boolean inherit) [0x000c6] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/TypeMirror.cs:722 
  at Mono.Debugger.Soft.TypeMirror.GetCustomAttrs (Mono.Debugger.Soft.TypeMirror type, Boolean inherit) [0x0000b] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/TypeMirror.cs:727 
  at Mono.Debugger.Soft.TypeMirror.GetCustomAttributes (Boolean inherit) [0x00004] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/TypeMirror.cs:697 
  at Mono.Debugging.Soft.SoftDebuggerAdaptor.OnGetTypeDisplayData (Mono.Debugging.Evaluation.EvaluationContext ctx, System.Object type) [0x00018] in /Users/builder/data/lanes/1550/6e8e725e/source/monodevelop/main/external/debugger-libs/Mono.Debugging.Soft/SoftDebuggerAdaptor.cs:1456 Resolved pending breakpoint at '/Users/georgecook/Documents/twin/twinEvents/git/twinEventsXamarin/TwinEvents/TwinEvents/Core/App/View/BasePage.cs:34,1' to void TwinEvents.Core.Sessions.View.SessionsPageVM.<LoadData>c__async0.MoveNext () [0x00018].

Xamarin Studio
Version 5.8.3 (build 1)
Installation UUID: d7363558-28ec-4976-84a9-41fb9357ce07
Runtime:
	Mono 4.0.0 ((detached/d136b79)
	GTK+ 2.24.23 (Raleigh theme)

	Package version: 400000143

Apple Developer Tools
Xcode 6.3.1 (7703)
Build 6D1002

Xamarin.iOS
Version: 8.10.0.267 (Indie Edition)
Hash: 6481535
Branch: master
Build date: 2015-04-27 04:38:13-0400

Xamarin.Android
Version: 5.1.0.115 (Indie Edition)
Android SDK: /Users/georgecook/Library/Developer/Xamarin/android-sdk-macosx
	Supported Android versions:
		2.3   (API level 10)
		4.0.3 (API level 15)
		4.4   (API level 19)
		5.0   (API level 21)
Java SDK: /usr
java version "1.7.0_71"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_71-b14)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 24.71-b01, mixed mode)

Xamarin Android Player
Version: Unknown version
Location: /Applications/Xamarin Android Player.app

Xamarin.Mac
Version: 2.0.0.262 (Starter Edition)

Build Information
Release ID: 508030001
Git revision: 6e8e725e0d689351901c2c70453bfa4ea25e293b
Build date: 2015-04-06 20:31:47-04
Xamarin addins: 051cd5f8c1b5dbfc87eaef80a74aec03f34c60a8

Operating System
Mac OS X 10.10.3
Darwin hobbiton.local 14.3.0 Darwin Kernel Version 14.3.0
    Mon Mar 23 11:59:05 PDT 2015
    root:xnu-2782.20.48~5/RELEASE_X86_64 x86_64
Comment 1 George Cook 2015-05-07 16:28:53 UTC
Ok. It seems related to xamarin forms pre release 4.3.

I had to downgrade that on all projects. remove my packages folder
add all my packages again manually.

that resolved it.

I've got a version of the project in the error state on google drive. I can share it with you guys if you want.
Comment 2 Zoltan Varga 2015-05-09 15:57:39 UTC
That would be useful.
Comment 3 George Cook 2015-05-09 16:06:01 UTC
it's not the project. it;s latest xamarin forms pre-release. I raised a separate defect. for it.

thanks.