Bug 29382 - PushModalAsync without animations before showing first page still shows original page
Summary: PushModalAsync without animations before showing first page still shows origi...
Status: RESOLVED FIXED
Alias: None
Product: Forms
Classification: Xamarin
Component: iOS ()
Version: 1.4.2
Hardware: PC Mac OS
: Normal normal
Target Milestone: ---
Assignee: Bugzilla
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2015-04-24 14:27 UTC by Adam Kemp
Modified: 2017-01-31 18:38 UTC (History)
5 users (show)

Tags: ac
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
Test case (52.86 KB, application/zip)
2015-04-24 14:31 UTC, Adam Kemp
Details
Updated repro (2.3.3.180) (257.36 KB, application/x-zip-compressed)
2017-01-25 22:25 UTC, E.Z. Hart [MSFT]
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED FIXED

Description Adam Kemp 2015-04-24 14:27:25 UTC
If you try to push a modal page onto MainPage without an animation before MainPage is ever shown then MainPage still sometimes appears to the user. I.e., this code is in the app's constructor:

MainPage = MyPage();
MainPage.Navigation.PushModalAsync(new ContentPage(), false);

With that code, sometimes MainPage shows up to the user before the modal page. That should not happen. The purpose of the non-animated APIs is to be able to do things like this without the user seeing the intermediate state.

To reproduce, run the attached project. Sometimes (it doesn't seem to happen the first time after building, possibly due to first launch simulator differences or something) you can see the ListView before the blank page.
Comment 1 Adam Kemp 2015-04-24 14:31:23 UTC
Created attachment 10895 [details]
Test case
Comment 2 Shane 2015-05-06 01:26:55 UTC
I am seeing this exact same issue with/without animations. Just a note that the output log has this warning when it occurs:

Warning: Attempt to present <Xamarin_Forms_Platform_iOS_ModalWrapper: 0x1647b8c0> on <Xamarin_Forms_Platform_iOS_PlatformRenderer: 0x16117c80> whose view is not in the window hierarchy!
Comment 3 adrianknight89 2016-10-08 17:26:19 UTC
See https://github.com/xamarin/Xamarin.Forms/pull/432
Comment 4 E.Z. Hart [MSFT] 2017-01-25 22:25:06 UTC
Created attachment 19482 [details]
Updated repro (2.3.3.180)

I've been trying to reproduce this behavior with 2.3.3.180, and it appears to have been fixed.
Comment 5 adrianknight89 2017-01-25 23:17:34 UTC
I can confirm that the issue no longer exists.