Bug 25367 - ListView ItemsSource don't work in xaml file
Summary: ListView ItemsSource don't work in xaml file
Status: RESOLVED INVALID
Alias: None
Product: Forms
Classification: Xamarin
Component: Forms ()
Version: 1.3.0
Hardware: Macintosh Mac OS
: Normal normal
Target Milestone: ---
Assignee: Bugzilla
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2014-12-14 12:12 UTC by Thetyne
Modified: 2015-01-17 07:23 UTC (History)
4 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
Sample Code (2.48 KB, text/rtf)
2014-12-30 04:09 UTC, Arpit Jha
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED INVALID

Description Thetyne 2014-12-14 12:12:08 UTC
Xamarin.Forms version 1.3.0.6284-pre3

I have a ListView inside xaml page definition.

i Bind inside xaml the itemsSource property, listView don't show items and i see null pointer inside itemsSource property (in debug).

the same thing work if i set itemsSource property by code.

Example KO where DataList is List or ObervableCollection:
<ListView x:Name="myListView"  ItemsSource="{Binding DataList}">
  <ListView.ItemTemplate>
    <DataTemplate>
      <TextCell Text="{Binding Value}"/>
    </DataTemplate>
  </ListView.ItemTemplate>
</ListView>

But it's work by code with -> myListView.ItemsSource=DataList;


In my Xaml file, i have other binding who work.
Comment 1 Arpit Jha 2014-12-30 04:09:53 UTC
Created attachment 9205 [details]
Sample Code


I have checked this issue and able to reproduce this issue with the help of bug description.

Steps i have followed to reproduce it:

1. Create a Xamarin form application.
2. Add a class(xaml).
3. Implement some code in BasicListxaml.
4. Assign item source on .cs page.

   listView.ItemsSource = str;
5.Run the application.
6.Observed that Listview working fine.
7.Assign datasource on Xaml page.


	<ListView x:Name="listView" 
			  ItemTapped="OnItemTapped"
			  ItemsSource="{Binding str}" />

8. Run the application.
9. Observed that Listview does not load data.


Note: I am getting same behaviour with Xamarin.forms version 1.2.2.6243 and 1.3.0.6284-pre3.

Environment Info:
=== Xamarin Studio ===

Version 5.5.4 (build 15)
Installation UUID: 3d25a767-a003-4a7d-9f5e-e57987cf6cf0
Runtime:
	Mono 3.10.0 ((detached/92c4884)
	GTK+ 2.24.23 (Raleigh theme)

	Package version: 310000031

=== Apple Developer Tools ===

Xcode 6.1 (6602)
Build 6A1052c

=== Xamarin.Mac ===

Version: 1.11.3.0 (Enterprise Edition)

=== Xamarin.Android ===

Version: 4.20.0.28 (Enterprise Edition)
Android SDK: /Users/mac360_xamarin/Library/Developer/Xamarin/android-sdk-macosx
	Supported Android versions:
		2.1   (API level 7)
		2.2   (API level 8)
		2.3   (API level 10)
		3.1   (API level 12)
		4.0.3 (API level 15)
		4.4   (API level 19)
		5.0   (API level 21)
Java SDK: /usr
java version "1.7.0_71"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_71-b14)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 24.71-b01, mixed mode)

=== Xamarin.iOS ===

Version: 8.4.0.43 (Enterprise Edition)
Hash: 840a925
Branch: 
Build date: 2014-11-16 21:03:22-0500

=== Build Information ===

Release ID: 505040015
Git revision: f93940a35458a18052f1a25e106e62ca970d9c40
Build date: 2014-11-19 15:32:41-05
Xamarin addins: dc23cbd91a3a0e1d326328e1229e86c942a49ec8

=== Operating System ===

Mac OS X 10.10.0
Darwin mac360-xamarins-Mac-mini.local 14.0.0 Darwin Kernel Version 14.0.0
    Fri Sep 19 00:26:44 PDT 2014
    root:xnu-2782.1.97~2/RELEASE_X86_64 x86_64
Comment 2 Arpit Jha 2014-12-30 04:14:11 UTC
An update to comment 1

Ide log : https://gist.github.com/Arpit360/c7e14a5e909ff6a3b9f0
Comment 3 Jason Smith [MSFT] 2015-01-17 05:55:10 UTC
We will need to see your ViewModel to accurately diagnose the issue. This is likely a visibility issue in the ViewModel
Comment 4 Thetyne 2015-01-17 07:23:36 UTC
Finally, it's not a bug.

in the ViewModel, i change
public ObservableCollection<string> DataList = new ObservableCollection<string>()
by
ObservableCollection<string> DataList {get; set; }


Sorry :)