Bug 23941 - [iOS] ToolbarItem with Icon causes page not to render on iOS 7. Works on iOS 8
Summary: [iOS] ToolbarItem with Icon causes page not to render on iOS 7. Works on iOS 8
Status: RESOLVED ANSWERED
Alias: None
Product: Forms
Classification: Xamarin
Component: Forms ()
Version: 1.2.3
Hardware: PC Mac OS
: Normal normal
Target Milestone: ---
Assignee: Bugzilla
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2014-10-20 14:41 UTC by John Miller [MSFT]
Modified: 2015-05-29 14:36 UTC (History)
5 users (show)

Tags: ios visual toolbar item
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
Test Case (29.75 KB, application/zip)
2014-10-20 14:41 UTC, John Miller [MSFT]
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED ANSWERED

Description John Miller [MSFT] 2014-10-20 14:41:31 UTC
Created attachment 8454 [details]
Test Case

**Overview:**

   Setting the Icon property of a ToolbarItem on a ContentPage causes the page not to render (blank white screen) on iOS 7. It works fine on iOS 8. 

**Steps to Reproduce:**

   1. Run the attached sample on an iOS 7.1 simulator. 

**Actual Results:**

   The screen is blank. 

**Expected Results:**

   Empty list view (separators visible) and the refreshButton.png icon should be visible in the navigation bar. 

**Build Date & Platform:**

   XF 1.2.3

**Additional Information:**

   Comment out line 14 of App.cs to see the page render fine on iOS 8 and 7.
Comment 1 John Miller [MSFT] 2014-10-20 14:51:02 UTC
Specifying the icon with "refreshButton.png" instead of "refreshButton" fixes the issue.
Comment 2 Rajneesh Kumar 2014-10-21 05:43:29 UTC
I have checked this issue and able to reproduce this. To reproduce this issue I have followed the  steps and instruction provided in bug description.

Steps I followed:

1. Open attached sample application in XS
2. Run it on an iOS 8 simulator
3. Observed that Empty list view and the refreshButton.png icon is visible in the navigation bar. 
4. Run it on iOS 7.1 Simulator
5. Observe that the screen is blank. 
6. Comment out line no 14 in App.cs
7. Again Run it on iOS 7.1 Simulator and observe that the page render fine.


Screencast: http://www.screencast.com/t/SbsQkp1U

Environment Info:

Xamarin Forms: 1.2.3.6257

=== Xamarin Studio ===

Version 5.5.2 (build 3)
Installation UUID: 011d70a5-dede-428b-ab04-ef451c2e539d
Runtime:
	Mono 3.10.0 ((detached/e204655)
	GTK+ 2.24.23 (Raleigh theme)

	Package version: 310000023

=== Apple Developer Tools ===

Xcode 5.1 (5084)
Build 5B130a

=== Xamarin.iOS ===

Version: 8.4.0.14 (Business Edition)
Hash: 1d464a1
Branch: 
Build date: 2014-10-17 21:50:07-0400

=== Xamarin.Android ===

Version: 4.18.0 (Business Edition)
Android SDK: /Users/MM/Desktop/android-sdk-macosx
	Supported Android versions:
		2.1    (API level 7)
		2.2    (API level 8)
		2.3    (API level 10)
		3.1    (API level 12)
		3.2    (API level 13)
		4.0    (API level 14)
		4.0.3  (API level 15)
		4.1    (API level 16)
		4.2    (API level 17)
		4.3    (API level 18)
		4.4    (API level 19)
		4.4.87 (API level 20)
		4.5    (API level 21)
Java SDK: /usr
java version "1.7.0_65"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_65-b17)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 24.65-b04, mixed mode)

=== Xamarin.Mac ===

Version: 1.10.0.18 (Business Edition)

=== Build Information ===

Release ID: 505020003
Git revision: 6d4c806e383ba366b15fbccca9ddc1ba94f8d5ad
Build date: 2014-10-15 15:00:36-04
Xamarin addins: 069ddd29bb70a42238142eee9bac21a5e4b2f9f9

=== Operating System ===

Mac OS X 10.9.5
Darwin MacMini.local 13.4.0 Darwin Kernel Version 13.4.0
    Sun Aug 17 19:50:11 PDT 2014
    root:xnu-2422.115.4~1/RELEASE_X86_64 x86_64
Comment 3 Subha 2015-02-07 08:02:07 UTC
I am testing in iOS 6.1, 7.1, 8.0. I am also faced similar issue in both 6.1 & 7.1, then I added .png in all toolbar items as suggested here and page rendered without any problem. Initially while seeing blank screen, I was confused and this thread saved my time. 

Thanks...
Comment 4 Seth Rosetter 2015-05-29 14:36:57 UTC
Hey all,

It looks like this issue is resolved. I am marking as RESOLVED ANSWERED.

Thanks!

- Seth