Bug 23766 - Creating an iOS app project with a space in the path results in not being able to launch it on the iOS simulator
Summary: Creating an iOS app project with a space in the path results in not being abl...
Status: VERIFIED FIXED
Alias: None
Product: iOS
Classification: Xamarin
Component: Tools ()
Version: XI 8.0.0
Hardware: Macintosh Mac OS
: --- normal
Target Milestone: Untriaged
Assignee: Sebastien Pouliot
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2014-10-11 23:01 UTC by Matt Samet
Modified: 2014-11-27 06:57 UTC (History)
6 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
VERIFIED FIXED

Description Matt Samet 2014-10-11 23:01:34 UTC
I have a directory "Test Apps".  I created a brand new iOS Classic Single-View application inside that dir on my Macbook.
This created fine.  I was able to quit and reopen Xamarin Studio and it loaded the solution and project.

I then tried to run the new project in the iOS simulator.  It gave me an error resulting from it not quote-escaping the entire path when loading into the simulator.

*** IT LOOKS LIKE IT'S ABOUT TO LAUNCH THE APP:

Process exited with code 1, command:
xcrun -sdk macosx otool -L /Users/matt/Documents/Projects/Test Apps/testxam2/testxam2/bin/iPhoneSimulator/Debug/testxam2.app/testxam2
error: /Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Toolchains/XcodeDefault.xctoolchain/usr/bin/otool: can't open file: /Users/matt/Documents/Projects/Test (No such file or directory)
error: /Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Toolchains/XcodeDefault.xctoolchain/usr/bin/otool: can't open file: Apps/testxam2/testxam2/bin/iPhoneSimulator/Debug/testxam2.app/testxam2 (No such file or directory)

Starting iPhone 5s
Launching application
Application launched. PID = 67871
Press enter to terminate the application
Loaded assembly: /Users/matt/Library/Developer/CoreSimulator/Devices/5BA910F9-F50C-4BF9-999C-691299714317/data/Containers/Bundle/Application/A7944EDC-0189-4061-8456-5DBBD8223B2F/testxam2.app/monotouch.dll [External]
Loaded assembly: /Users/matt/Library/Developer/CoreSimulator/Devices/5BA910F9-F50C-4BF9-999C-691299714317/data/Containers/Bundle/Application/A7944EDC-0189-4061-8456-5DBBD8223B2F/testxam2.app/System.Core.dll [External]
Loaded assembly: /Users/matt/Library/Developer/CoreSimulator/Devices/5BA910F9-F50C-4BF9-999C-691299714317/data/Containers/Bundle/Application/A7944EDC-0189-4061-8456-5DBBD8223B2F/testxam2.app/System.dll [External]

*** THEN THE APP JUST TERMINATES AFTER THIS.
Comment 1 Sebastien Pouliot 2014-10-13 18:10:18 UTC
Oops, the new code for supporting older simulator does not handle space correctly.

QA: can we ensure (test plan) there's always some tests being executed with spaces in the path ?
Comment 2 Sebastien Pouliot 2014-10-13 18:14:13 UTC
Fixed in master / c07e73a3c7105adcc4475e7a740024eb19321eee
Comment 4 Sunil Kumar 2014-11-27 06:57:06 UTC
I have checked this issue followed by steps mentioned in bug description and now  this issue is working fine.

I have created a directory "Test Apps".  I created a iOS-> Classic-> iPhone -> Single-View application inside that dir on my system. Quit and reopen XS, run that Single View application on iOS Simulator. I observed that this Single View application runs successfully on iOS Simulator without any error.

I have create a new iOS-> Classic-> iPhone Single View application and run it.
It runs successfully without any error.

Screencast: http://www.screencast.com/t/aeKCHAAC0VDc

Environment info:
=== Xamarin Studio ===

Version 5.7 (build 596)
Installation UUID: 561c7a69-0a91-4bae-ad7c-f0c79d594337
Runtime:
	Mono 3.12.0 ((detached/b75fa2b)
	GTK+ 2.24.23 (Raleigh theme)

	Package version: 312000046

=== Apple Developer Tools ===

Xcode 5.1.1 (5085)
Build 5B1008

=== Xamarin.iOS ===

Version: 8.6.0.5 (Trial Edition)
Hash: 880cc21
Branch: 
Build date: 2014-11-25 12:12:17-0500

=== Xamarin.Android ===

Version: 5.0.0.0 (Trial Edition)
Android SDK: /Users/tajinder/Desktop/android-sdk-macosx
	Supported Android versions:
		2.3    (API level 10)
		4.0.3  (API level 15)
		4.1    (API level 16)
		4.2    (API level 17)
		4.3    (API level 18)
		4.4    (API level 19)
		4.4.87 (API level 20)
		5.0    (API level 21)
Java SDK: /usr
java version "1.7.0_67"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_67-b01)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 24.65-b04, mixed mode)

=== Xamarin.Mac ===

Version: 1.11.1.201 (Indie Edition)

=== Build Information ===

Release ID: 507000596
Git revision: d996e9ba6874a0d64241e43e5e6b06322ce29c84
Build date: 2014-11-25 17:17:54-05
Xamarin addins: 8ca19707b41536a391f53364ee4ff9272711feb0

=== Operating System ===

Mac OS X 10.8.4
Darwin Tajinders-iMac.local 12.4.2 Darwin Kernel Version 12.4.2
    Mon Jun 17 18:00:12 PDT 2013
    root:xnu-2050.45.8~1/RELEASE_X86_64 x86_64