Bug 23441 - NullReferenceException: Xamarin.Forms.NavigationPage.GetHasNavigationBar
Summary: NullReferenceException: Xamarin.Forms.NavigationPage.GetHasNavigationBar
Status: RESOLVED INVALID
Alias: None
Product: Forms
Classification: Xamarin
Component: Forms ()
Version: 1.2.2
Hardware: All All
: Normal major
Target Milestone: ---
Assignee: Bugzilla
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2014-09-28 18:08 UTC by Andrew Way
Modified: 2014-10-04 21:13 UTC (History)
4 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED INVALID

Description Andrew Way 2014-09-28 18:08:15 UTC
see : http://forums.xamarin.com/discussion/25034/nullreferenceexception-xamarin-forms-navigationpage-gethasnavigationbar

I have an existing "Xamarin.Forms PCL" project that runs fine on the Windows Phone 8.1 emulator, but will not start correctly with the "iPhone 4S iOS 7.0" emulator and throws a NullReferenceException when run on the "iPhone 4S iOS 8.0" emulator. The call stack at the time of the error is as follows...

0x0 in Xamarin.Forms.NavigationPage.GetHasNavigationBar C#
0x2D in Xamarin.Forms.Platform.iOS.NavigationRenderer.ViewDidLayoutSubviews C#
0xA6 in MonoTouch.UIKit.UIApplication.UIApplicationMain C#
0xB in MonoTouch.UIKit.UIApplication.Main at /Developer/MonoTouch/Source/monotouch/src/UIKit/UIApplication.cs:62,4  C#
0x3B in MonoTouch.UIKit.UIApplication.Main at /Developer/MonoTouch/Source/monotouch/src/UIKit/UIApplication.cs:46,4 C#
0x12 in MileageCapture.iOS.Application.Main at \MyProject\MyProject.iOS\Main.cs:14,-1   C#
All Xamarin components are up to date on both the PC (Visual Studio) and the Mac (updates were installed today). The application used to run prior to the installation of the updates on both platforms (have yet to try Android).

Xamarin.Forms version 1.2.2.6243

Note that whilst this is the reason that I created the test project shown in this other thread, this original project is PCL whereas that test was shared code.
Comment 1 Arpit Jha 2014-09-29 04:06:17 UTC
I have checked this issue and unable to reproduce it.

I observed that unable to deploy PCL project on  iPhone 4s  iOS 7.0  simulator and able to deploy on iPhone 4s 8.0 simulator.

Could you please provide us sample project and build info with environment detail ,So that I can able to reproduce it at my end 

Screencast regarding same :
http://screencast.com/t/TJrHTNTt
Environment Info :
=== Xamarin Studio ===

Version 5.4 (build 240)
Installation UUID: 45555ffd-f3f0-4f29-9543-e369d711ab7d
Runtime:
	Mono 3.10.0 ((detached/53e3161)
	GTK+ 2.24.23 (Raleigh theme)

	Package version: 310000018

=== Apple Developer Tools ===

Xcode 6.0.1 (6528)
Build 6A317

=== Xamarin.Mac ===

Version: 1.11.0.1 (Business Edition)

=== Xamarin.Android ===

Version: 4.16.0 (Business Edition)
Android SDK: /Users/xamarin77/Desktop/android-sdk-macosx
	Supported Android versions:
		2.1    (API level 7)
		2.2    (API level 8)
		2.3    (API level 10)
		3.1    (API level 12)
		3.2    (API level 13)
		4.0    (API level 14)
		4.0.3  (API level 15)
		4.1    (API level 16)
		4.2    (API level 17)
		4.3    (API level 18)
		4.4    (API level 19)
		4.4.87 (API level 20)
		4.5    (API level 21)
Java SDK: /usr
java version "1.7.0_65"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_65-b17)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 24.65-b04, mixed mode)

=== Xamarin.iOS ===

Version: 8.0.0.63 (Trial Edition)
Hash: 58b46df
Branch: 
Build date: 2014-09-18 22:32:07-0400

=== Build Information ===

Release ID: 504000240
Git revision: 01786bc67c7024ec33d327ed27e4416d7a846f4e
Build date: 2014-09-17 10:58:48-04
Xamarin addins: 7cd7dfcd6b7b7b53281508954ec080f1cd153ad3

=== Operating System ===

Mac OS X 10.9.5
Darwin Xamarin77s-Mac-mini.local 13.4.0 Darwin Kernel Version 13.4.0
    Sun Aug 17 19:50:11 PDT 2014
    root:xnu-2422.115.4~1/RELEASE_X86_64 x86_64
Comment 3 Andrew Way 2014-09-29 10:59:24 UTC
I've attached the customer's project, but made it private - please let me know if you cannot access it.
Comment 4 Andrew Way 2014-10-04 21:13:24 UTC
Customer solved the problem -- it was a build configuration error – the base (PCL) project was not being built when running on the iOS Simulator.