Bug 22781 - Genymotion emulator not found after reopening
Summary: Genymotion emulator not found after reopening
Status: CLOSED FIXED
Alias: None
Product: Android
Classification: Xamarin
Component: General ()
Version: 4.18.0
Hardware: Macintosh Mac OS
: Normal normal
Target Milestone: ---
Assignee: Jonathan Pryor
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2014-09-09 10:58 UTC by Justin Toth
Modified: 2015-01-13 13:21 UTC (History)
3 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
CLOSED FIXED

Description Justin Toth 2014-09-09 10:58:44 UTC
Steps to reproduce:

1. Open Genymotion emulator.
2. Open Android project in Xamarin Studio. Notice that the Genymotion emulator is displayed in the Connected Devices list.
3. Quit the Genymotion emulator.
4. Reopen the Genymotion emulator.
5. Notice that the Genymotion emulator can no longer be found in the Connected Devices list, only the emulators in the Available Emulators list are available.
6. Click Tools - Manage Android Devices... and then click Refresh, notice that the Genymotion emulator still isn't found.
7. Quit Xamarin Studio then reopen it and the Android project. Notice that now the Genymotion emulator is found again.

This is a really annoying issue, every time the Genymotion emulator has to be closed and reopened, Xamarin Studio doesn't find it in the Connected Devices list. Quitting and reopening Xamarin Studio allows the Genymotion emulator to be detected again. Whatever Android device detection occurs on Xamarin Studio startup should also take place regularly while the app is open, as well as when the Manage Android Devices... Refresh button is clicked, that way we don't have to quit and reopen Xamarin Studio every time.
Comment 1 Jatin 2014-09-11 11:16:46 UTC
I tried to reproduce this issue at my end, but the issue was not reproducible.

Screencast: http://www.screencast.com/t/uQSnWuQncv4C

Environment information:

=== Xamarin Studio ===

Version 5.3 (build 440)
Installation UUID: 6ea47b0d-1852-4aaf-808d-373ff0a5002b
Runtime:
 Mono 3.8.0 ((no/45d0ba1)
 GTK+ 2.24.23 (Raleigh theme)

 Package version: 308000009

=== Apple Developer Tools ===

Xcode 5.1 (5084)
Build 5B130a

=== Xamarin.iOS ===

Version: 7.4.0.108 (Enterprise Edition)
Hash: 77efa3f
Branch: 
Build date: 2014-08-26 07:59:55-0400

=== Xamarin.Android ===

Version: 4.16.0 (Enterprise Edition)
Android SDK: /Users/jatin66/Desktop/Backup/android-sdk-macosx
 Supported Android versions:
  1.6   (API level 4)
  2.1   (API level 7)
  2.2   (API level 8)
  2.3   (API level 10)
  3.0   (API level 11)
  3.1   (API level 12)
  3.2   (API level 13)
  4.0   (API level 14)
  4.0.3 (API level 15)
  4.1   (API level 16)
  4.2   (API level 17)
  4.3   (API level 18)
  4.4   (API level 19)
Java SDK: /usr
java version "1.7.0_65"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_65-b17)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 24.65-b04, mixed mode)

=== Xamarin.Mac ===

Version: 1.11.0.0 (Enterprise Edition)

=== Build Information ===

Release ID: 503000440
Git revision: accb55419539e512cff857b14b80ec3107996511
Build date: 2014-09-01 08:53:05-04
Xamarin addins: 6dbac4b3a32df080bf98cde838ce89e573a92859

=== Operating System ===

Mac OS X 10.9.3
Darwin Jatin66s-iMac.local 13.2.0 Darwin Kernel Version 13.2.0
    Thu Apr 17 23:03:13 PDT 2014
    root:xnu-2422.100.13~1/RELEASE_X86_64 x86_64
Comment 2 Justin Toth 2014-09-11 11:22:37 UTC
Then you probably don't use Xamarin Studio / Genymotion for development regularly. Anyone who is using Xamarin Studio and Genymotion can tell you that this occurs multiple times per day.
Comment 3 Justin Toth 2014-10-15 11:46:04 UTC
I don't seem to see this issue anymore after upgrading Xamarin nor are the other developers, it correctly finds the emulator every time now. I'm not sure if you guys intentionally did a fix or not in the last month, but it's working great now so thanks!
Comment 4 Ram Chandra 2015-01-13 13:21:49 UTC
As per the comment 3, now this issue doesn't exits.  Hence I am closing this issue.