Bug 22395 - Unable to launch XamarinStudion with MonoFramework-MDK-3.8.109.10.macos10.xamarin.x86
Summary: Unable to launch XamarinStudion with MonoFramework-MDK-3.8.109.10.macos10.xam...
Status: VERIFIED FIXED
Alias: None
Product: Installers
Classification: Mono
Component: General ()
Version: unspecified
Hardware: PC Mac OS
: High major
Target Milestone: packaging-changes
Assignee: Alexis Christoforides
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2014-08-27 07:09 UTC by Saurabh
Modified: 2014-08-29 05:49 UTC (History)
6 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on GitHub or Developer Community with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
VERIFIED FIXED

Description Saurabh 2014-08-27 07:09:46 UTC
Steps to reproduce:
1. Install MonoFramework-MDK-3.8.109.10.macos10.xamarin.x86
2. Install Xamarin Studio
3. Open Xamarin Studio.

Actual Result: XS does not launch. This is happening with Lion only

Expected Result: XS should launch successfully.

Supplement info:
IDE Log: https://gist.github.com/saurabh360/bdbdb346d79be0f98c25
http://screencast.com/t/ksiRFO31Ft1

Environment details:
Lion
X.S 5.3 (Build 435)
MonoFramework-MDK-3.8.109.10.macos10.xamarin.x86

Regression Status: This is working fine with MonoFramework-MDK-3.8.0.10.macos10.xamarin.x8
Comment 1 Mikayla Hutchinson [MSFT] 2014-08-27 10:49:41 UTC
Looks like a runtime packaging bug:

System.DllNotFoundException: /Library/Frameworks/Mono.framework/Versions/3.8.109/lib/libgtk-quartz-2.0.0.dylib
  at (wrapper managed-to-native) Gtk.Rc:gtk_rc_get_module_dir ()
  at Gtk.Rc.get_ModuleDir () [0x00001] in /private/tmp/source-mono-mac-3.8.0-mavericks/bockbuild-mono-mac-64/profiles/mono-mac-xamarin/build-root/gtk-sharp-2.12.21/gtk/generated/Rc.cs:167
Comment 2 Duncan Mak 2014-08-27 10:51:46 UTC
I'll take a look at this with Alexis today.
Comment 3 Alexis Christoforides 2014-08-27 23:22:02 UTC
Apologies, I forgot to carry a change between bockbuild profiles. This is fixed in xamarin/bockbuild 45863081eb0a5fae305f1afcc5785ca4eb6e5d55.

The old URL now links to a rebuilt package. I don't have access to a Lion machine right now but I've verified that all libraries now have 10.7 as their minimum version (they were 10.8 before, which should be what caused the issue).
 
http://storage.bos.internalx.com/mono-mac-3.8.0-mavericks/35/356dbc53618f3ece8f5f3254730459ea3e4cf6b0/MonoFramework-MDK-3.8.109.10.macos10.xamarin.x86.pkg
Comment 4 Saurabh 2014-08-29 05:48:56 UTC
I have checked this Issue with mono which is given in Comment#3 Now I am successfully able to launch XamarinStudio.

X.S 5.3 (Build 435) and X.S 5.3 (Build 439)
Mono 3.8.0 ((detached/356dbc5)
GTK+ 2.24.23 (Raleigh theme)
Package version: 308109010

So I am closing this Issue now