Bug 22091 - Xaml with Grid.ColumnSpan causes view not to render in iOS 7.1
Summary: Xaml with Grid.ColumnSpan causes view not to render in iOS 7.1
Status: RESOLVED FIXED
Alias: None
Product: Forms
Classification: Xamarin
Component: Forms ()
Version: 1.2.2
Hardware: PC Windows
: Normal normal
Target Milestone: ---
Assignee: Bugzilla
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2014-08-14 03:45 UTC by Henrik Stromberg
Modified: 2016-03-16 12:18 UTC (History)
5 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED FIXED

Description Henrik Stromberg 2014-08-14 03:45:53 UTC
With the xaml below the with woun't render. if I remove the Grid.ColumnSpan=2 on the ListView the view will render but with wrong result.

When setting Grid.ColunnSpan as below on the listbox makes iOS app not render view. I have high lighted the row in read

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<xflm:BaseView xmlns="http://xamarin.com/schemas/2014/forms"
xmlns:x="http://schemas.microsoft.com/winfx/2009/xaml"
xmlns:xflm="clr-namespace:Xamarin.Forms.Labs.Mvvm;assembly=Xamarin.Forms.Labs"
xmlns:glcc="clr-namespace:Galore.Lunch.Controls;assembly=Galore.Lunch"
xmlns:glcr="clr-namespace:Galore.Lunch.Core.Resources;assembly=Galore.Lunch.Core"
xmlns:sys="clr-namespace:System;assembly=mscorlib"
x:Class="Galore.Lunch.Views.RestaurantDetailView">
<xflm:BaseView.Resources>
<ResourceDictionary>
<OnPlatform x:TypeArguments="Thickness" x:Key="ItemMargin" WinPhone="4,0,4,4" iOS="4,0,4,4" Android="4,0,4,4"/>
<OnPlatform x:TypeArguments="Thickness" x:Key="TextMargin" WinPhone="4,0,0,0" iOS="4,0,0,0" Android="4,0,0,0"/>
<OnPlatform x:TypeArguments="sys:Int32" x:Key="RowHeight" WinPhone="80" iOS="60" Android="60"/> />
</ResourceDictionary>
</xflm:BaseView.Resources>

<Grid>
<Grid.ColumnDefinitions>
<ColumnDefinition Width="*" />
<ColumnDefinition Width="Auto" />
</Grid.ColumnDefinitions>
<Grid.RowDefinitions>
<RowDefinition Height="Auto" />
<RowDefinition Height="*" />
</Grid.RowDefinitions>

<BoxView Color="#FF1F95FD" Grid.ColumnSpan="2" />

<StackLayout Padding="{StaticResource TextMargin}">
<Label Text="{Binding Restaurant.Name}" Font="Bold,Large" />
</StackLayout>
<Label Text="{Binding Restaurant.DistanceText}" Grid.Column="1" HorizontalOptions="EndAndExpand" Font="Bold,Large" />

<ListView Grid.ColumnSpan="2" Grid.Row="1"
ItemsSource="{Binding Restaurant.Dishes}"
HasUnevenRows="False"
RowHeight="{StaticResource RowHeight}">
<ListView.ItemTemplate>
<DataTemplate>
<ViewCell>
<Grid ColumnSpacing="2" RowSpacing="0" Padding="{StaticResource ItemMargin}">
<Grid.ColumnDefinitions>
<ColumnDefinition Width="*" />
<ColumnDefinition Width="50" />
</Grid.ColumnDefinitions>
<Grid.RowDefinitions>
<RowDefinition Height="*" />
<RowDefinition Height="2" />
</Grid.RowDefinitions>
<Label Text="{Binding Name}" />
<Label Text="{Binding PriceText}" Grid.Column="1" HorizontalOptions="EndAndExpand" />
<StackLayout Padding="-4,4,-4,0" Grid.Row="1" Grid.ColumnSpan="2">
<BoxView Color="#FF1F95FD" HeightRequest="2"/>
</StackLayout>
</Grid>
</ViewCell>
</DataTemplate>
</ListView.ItemTemplate>
</ListView>
</Grid>
</xflm:BaseView>
Comment 1 Prashant manu 2014-08-26 05:05:04 UTC
Could you please provide us the test steps you followed. If possible please
attach a small complete project that demonstrates this behavior.

Also can you please add the logs from the following places?:
On XS IDE Log  Location: XS>Help> Open Log Directory> IDE.log file (with latest
timestamp)
Comment 2 Jason Smith [MSFT] 2016-03-16 12:18:00 UTC
Thank you for taking the time to submit this report. After reviewing the description of this bug, we no longer believe it affects the current version of Xamarin.Forms. If you are still experiencing the issue after updating your packages, please reopen this report with an attached reproduction.
 
For your convenience, we have created some reproduction best practices viewable here: https://gist.github.com/jassmith/92405c300e54a01dcc6d

Warm regards,
Xamarin Forms Team