Bug 21269 - Unable to deploy or publish an iOS app using Visual Studio
Summary: Unable to deploy or publish an iOS app using Visual Studio
Status: RESOLVED INVALID
Alias: None
Product: Visual Studio Extensions
Classification: Xamarin
Component: iOS ()
Version: 3.1
Hardware: PC Mac OS
: Normal normal
Target Milestone: ---
Assignee: Bugzilla
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2014-07-11 16:46 UTC by René Ruppert
Modified: 2014-07-23 14:17 UTC (History)
4 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED INVALID

Description René Ruppert 2014-07-11 16:46:05 UTC
Dead simple demo iOS app, created from the "Single View" template in Xamarin Studio.
I setup the "AppStore" configuration and select the proper identity and provisioning profile (wildcard).
In XS I can build the app, archive it, create an IPA and zip everything up for distribution.

Then I open the same solution in VS. I can build but selecting "Deploy" gives me an error about an incorrect target device being selected. Note that I do not have my iPhone or iPad connected. I don't want to to deploy to my device but to the app store.

Issues:

* What is "Deploy" compared to "Publish iOS App"? Is there documentation for these menu options?
* How can I build my app for store submission in VS?

I have recorded everything: http://screencast.com/t/qxAupTMFlP

Note that my Apple ID dev account is part of three different teams. Maybe this is relevant.

If I try to deploy from VS I get the following output in the Xamarin Build Host log:

[11-Jul-2014 22:36:53] Starting /Developer/MonoTouch/usr/bin/mtouch -v -sdkroot "/Applications/Xcode.app/Contents/Developer" --cache "/Users/rene/Library/Caches/Xamarin/mtbs/builds/App1/48fc5719-6c10-4773-b8de-e3abe3bd8110/output/temp/mtouch-cache" --nomanifest --nosign -dev "/Users/rene/Library/Caches/Xamarin/mtbs/builds/App1/48fc5719-6c10-4773-b8de-e3abe3bd8110/output/Release/iPhone/App1.app" -linksdkonly -sdk "7.1" -targetver "7.0" --abi=armv7 "/Users/rene/Library/Caches/Xamarin/mtbs/builds/App1/48fc5719-6c10-4773-b8de-e3abe3bd8110/assemblies/App1.exe"
[11-Jul-2014 22:36:59] bundleDir: /Users/rene/Library/Caches/Xamarin/mtbs/builds/App1/48fc5719-6c10-4773-b8de-e3abe3bd8110/bundle/App1.app
outputDir: /Users/rene/Library/Caches/Xamarin/mtbs/builds/App1/48fc5719-6c10-4773-b8de-e3abe3bd8110/output/Release/iPhone/App1.app
[11-Jul-2014 22:36:59] Starting /Applications/Xcode.app/Contents/Developer/usr/bin/ibtool --errors --warnings --notices --output-format human-readable-text --compile "/Users/rene/Library/Caches/Xamarin/mtbs/builds/App1/48fc5719-6c10-4773-b8de-e3abe3bd8110/output/Release/iPhone/App1.app/MainStoryboard.storyboardc" "/Users/rene/Library/Caches/Xamarin/mtbs/builds/App1/48fc5719-6c10-4773-b8de-e3abe3bd8110/bundle/App1.app/MainStoryboard.storyboard" --sdk "/Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Platforms/iPhoneOS.platform/Developer/SDKs/iPhoneOS7.1.sdk"
[11-Jul-2014 22:36:59] Error: No iOS code signing key matches specified provisioning profile '6121BE79-230F-4BCC-B892-4C616223965C'.
[11-Jul-2014 22:36:59] 	Provisioning profile: "csharX Wildcard Profile (Distro)" (6121BE79-230F-4BCC-B892-4C616223965C)
[11-Jul-2014 22:36:59] Command [Build: CommmandUrl=Build] finished (12)
[11-Jul-2014 22:37:17] Finishing Output (log:writer) Thread...
[11-Jul-2014 22:37:17] Error: An error occurred (no details available)
[11-Jul-2014 22:37:19] Apple SDK developer root: /Applications/Xcode.app/Contents/Developer
[11-Jul-2014 22:37:19] Server IP Address : 192.168.178.31
[11-Jul-2014 22:37:20] Handling with command: [Info: CommmandUrl=Info] (10)
[11-Jul-2014 22:37:20] Attempting to acquire command execution lock, timeout set to 00:10:00
[11-Jul-2014 22:37:20] Starting /Developer/MonoTouch/usr/bin/mtouch --version
[11-Jul-2014 22:37:21] stdout: mtouch 7.2.5.5 (87026b6)

[11-Jul-2014 22:37:21] mtouch 7.2.5.5 (87026b6)

[11-Jul-2014 22:37:21] Command [Info: CommmandUrl=Info] finished (10)
[11-Jul-2014 22:37:21] Handling with command: [Login: CommmandUrl=Login] (10)
[11-Jul-2014 22:37:21] Attempting to acquire command execution lock, timeout set to 00:10:00
[11-Jul-2014 22:37:21] Login process initiated, returning UUID for pairing.
[11-Jul-2014 22:37:21] Command [Login: CommmandUrl=Login] finished (10)
[11-Jul-2014 22:37:21] Handling with command: [Login: CommmandUrl=Login] (10)
[11-Jul-2014 22:37:21] Attempting to acquire command execution lock, timeout set to 00:10:00
[11-Jul-2014 22:37:21] Command [Login: CommmandUrl=Login] finished (10)
[11-Jul-2014 22:37:21] Got connection from Visual Studio (log)
[11-Jul-2014 22:37:21] Error: An error occurred (no details available)
[11-Jul-2014 22:37:21] Finishing Output (log:writer) Thread...
[11-Jul-2014 22:37:23] Apple SDK developer root: /Applications/Xcode.app/Contents/Developer
[11-Jul-2014 22:37:23] Server IP Address : 192.168.178.31
[11-Jul-2014 22:37:23] Error: An error occurred (no details available)
[11-Jul-2014 22:37:23] Got connection from Visual Studio (log)
[11-Jul-2014 22:37:23] Error: Error accepting log connection from Visual Studio
[11-Jul-2014 22:37:23] Exception: Exception type: System.ObjectDisposedException
The object was used after being disposed.
  at System.Net.Sockets.Socket.EndAccept (System.Byte[]& buffer, System.Int32& bytesTransferred, IAsyncResult asyncResult) [0x00000] in <filename unknown>:0 
  at System.Net.Sockets.Socket.EndAccept (IAsyncResult result) [0x00000] in <filename unknown>:0 
  at Mtb.Server.Proxy.LogProxy.VS_IncomingOutput (IAsyncResult result) [0x00000] in <filename unknown>:0
Comment 1 Parmendra Kumar 2014-07-23 07:33:43 UTC
Hi René Ruppert

I have checked this issue, If you want to publish your app in app store then follow the steps given below :

1. Deploy application via VS using ad-hoc on device (Device must be connected to deploy application using Ad-hoc)
2.  Now publish iOS application.

Now it should prompt application loader on mac machine asking for credential for appstore. 

Please try this and let us know if you still face any problem to upload application on appstore.

Thanks
Comment 2 René Ruppert 2014-07-23 07:37:55 UTC
Why would I need to have my device connected in order to publish to the App Store? It is not required in Xamarin Studio and does not make sense. It must be possible to build for devices I do not own, just like it is with Xcode or XS on the Mac.
Comment 3 Mohit Kheterpal 2014-07-23 08:51:36 UTC
Hi Rene,

I have tried to reproduce this issue. I have created an app on mac and then try to publish via windows VS. 

I have followed steps mention in screencast : http://screencast.com/t/v5m93LNaJ3lz

To publish app in app store first I have to generate ipa file on mac machine via selecting build adhoc-ipa in project option under "iOS IPA options" section.
Then build the application and publish iOS application.

It will open application loader.

Please let us know if this resolved this issue.

Thanks
Comment 4 René Ruppert 2014-07-23 09:06:22 UTC
I see. The problem seems to be the missing tick for the checkbox that creates the IPA. By default if you create an iOS project with Xamarin Studio, this will be enabled. On Visual Studio it's disabled.
Comment 5 Mohit Kheterpal 2014-07-23 14:17:37 UTC
When we create iOS project in XS and VS then by default checkbox of ad-hoc IPA is not checked.

On selecting App store checkbox of Build ad-hoc IPA is “not checked" and with Ad-hoc, checkbox of Build ad-hoc IPA "is checked" with both XS and VS.

This behavior is same for both XS and VS.