Bug 19498 - xbuild can't resolve assemblies located in directories containing parenthesis
Summary: xbuild can't resolve assemblies located in directories containing parenthesis
Status: RESOLVED FIXED
Alias: None
Product: Tools
Classification: Mono
Component: xbuild ()
Version: unspecified
Hardware: PC Mac OS
: --- normal
Target Milestone: ---
Assignee: Bugzilla
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2014-05-02 16:08 UTC by Jonathan Pryor
Modified: 2014-05-05 11:16 UTC (History)
1 user (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
Hello (World).zip (5.07 KB, application/zip)
2014-05-02 16:08 UTC, Jonathan Pryor
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on GitHub or Developer Community with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED FIXED

Description Jonathan Pryor 2014-05-02 16:08:30 UTC
Created attachment 6717 [details]
Hello (World).zip

Extract & Build "Hello (World).zip":

  $ unzip ~/Hello\ \(World\).zip
  $ cd Hello\ \(World\)/
  $ xbuild

Expected results: It builds!

Actual results: it doesn't!

> Program.cs(2,7): error CS0246: The type or namespace name `HelloLib' could not be found. Are you missing an assembly reference?

Why? Use `xbuild /v:diag`, and observe this wonder:

> Primary Reference from AssemblyFiles /Users/jon/Development/Projects/Hello %28World%29/HelloLib/bin/Debug//HelloLib.dll, file not found. Ignoring

Observe how the parenthesis have been hex-encoded.

If the directory is instead "Hello World" (no parenthesis), it will build.

Background: you will hit this if you're stilly enough to opt into Dropbox for Business, creating both Personal & Business Dropbox folders (`$HOME/Dropbox (Personal)`, and `$HOME/Dropbox (COMPANY)`), and you furthermore try to keep your project within Dropbox. (BOOM! <MIC DROP>)
Comment 1 Mikayla Hutchinson [MSFT] 2014-05-02 18:04:14 UTC
What Mono version? I thought we fixed the encoding issue a while back.
Comment 2 Jonathan Pryor 2014-05-05 10:57:49 UTC
$ mono --version
Mono JIT compiler version 3.2.6 ((no/9b58377 Thu Jan 16 17:49:56 EST 2014)
Copyright (C) 2002-2012 Novell, Inc, Xamarin Inc and Contributors. www.mono-project.com
	TLS:           normal
	SIGSEGV:       altstack
	Notification:  kqueue
	Architecture:  x86
	Disabled:      none
	Misc:          softdebug 
	LLVM:          yes(3.3svn-mono-(no/8bdedb5)
	GC:            sgen
Comment 3 Mikayla Hutchinson [MSFT] 2014-05-05 11:16:42 UTC
Yeah that's too old.

https://github.com/mono/mono/commit/6d7e812d709e182810d64c51a4e2d1af25d8adfa