Bug 1836 - Debug option disabled under Debug|iPhone configuration
Summary: Debug option disabled under Debug|iPhone configuration
Status: RESOLVED NOT_ON_ROADMAP
Alias: None
Product: Xamarin Studio
Classification: Desktop
Component: iOS add-in ()
Version: 2.8.1
Hardware: Macintosh Mac OS
: --- normal
Target Milestone: ---
Assignee: Alan McGovern
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2011-11-02 11:57 UTC by Brian LeBaron
Modified: 2011-11-04 18:17 UTC (History)
2 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED NOT_ON_ROADMAP

Description Brian LeBaron 2011-11-02 11:57:42 UTC
After the upgrade to MD 2.8 we are no longer able to debug on an actual device. This was working before. I believe it was even working for us in the 2.8 betas. At first we thought it had something to do with our project, but even when I create a new project the Run -> Debug option is grayed out while in the Debug|iPhone configuration. 

I've attempted to "uninstall" MD and that has not had an affect, although, I'm not sure I'm completely removing everything.

We need to be able to debug on actual devices.

Thanks.
Comment 1 Rolf Bjarne Kvinge [MSFT] 2011-11-03 17:33:13 UTC
Can you check that debugging is enabled for the selected profile (right click project -> options -> iPhone Build -> Enable debugging)?
Comment 2 Brian LeBaron 2011-11-03 17:35:01 UTC
Yes, I have verified that it is enabled.
Comment 3 Rolf Bjarne Kvinge [MSFT] 2011-11-03 18:28:46 UTC
Can you attach the project file (only the csproj) to the bug report?
Comment 4 Brian LeBaron 2011-11-04 11:53:14 UTC
I believe I stumbled onto the cause of this. We currently are using the LLVM optimizing compiler because that is the only way that we can get our application to compile. Even though the option says that it is not compatible with debug, this used to work in the past. Is there some reason that it is disabling it now?
Comment 5 Rolf Bjarne Kvinge [MSFT] 2011-11-04 18:17:42 UTC
1) Can you file a bug about why it doesn't compile if you disable LLVM? This is something we'd really like to fix.

2) I just tried it, and debugging doesn't work with llvm (no breakpoints are hit for instance, exceptions aren't caught in the debugger). In any case you can disable the llvm option in MonoDevelop and add --llvm to the additional mtouch arguments, which will do the same thing as the MonoDevelop checkbox without MonoDevelop actually knowing about it, so the Debug option will still be available.