Bug 14976 - NotifyIcon does not show up
Summary: NotifyIcon does not show up
Status: NEW
Alias: None
Product: Class Libraries
Classification: Mono
Component: Windows.Forms ()
Version: 3.2.x
Hardware: PC Linux
: Lowest normal
Target Milestone: Community
Assignee: Bugzilla
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2013-09-24 23:25 UTC by datnhanlz
Modified: 2017-09-01 11:56 UTC (History)
3 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
Remove the line from sources (1.05 KB, patch)
2015-06-04 15:00 UTC, Arsen.Shnurkov
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report for Bug 14976 on GitHub or Developer Community if you have new information to add and do not yet see a matching new report.

If the latest results still closely match this report, you can use the original description:

  • Export the original title and description: GitHub Markdown or Developer Community HTML
  • Copy the title and description into the new report. Adjust them to be up-to-date if needed.
  • Add your new information.

In special cases on GitHub you might also want the comments: GitHub Markdown with public comments

Related Links:
Status:
NEW

Description datnhanlz 2013-09-24 23:25:38 UTC
System.Windows.Forms.NotifyIcon does not show up in the systray (Tested on OS: Fedora, Arch. DE: MATE, Cinnamon)
When I try to fix the problem, I found the following line of code cause the bug:

File: XplatUIX11.cs, method: SystrayAdd, line: 6024
XChangeProperty(DisplayHandle, hwnd.whole_window, _XEMBED_INFO, _XEMBED_INFO, 32, PropertyMode.Replace, atoms, 2);

When I commented out (removed) the line aboved. The icon show up correctly in the systray. Right-click also works as expected. Only minor problem is that the mouse cursor change slightly (I think it change to XServer cursor???)

Because I am a newbie to Linux, hence, I have no knowledge about XServer. I am not sure what that line of code for. I stopped my effort here and report this as a bug in the hope that the experts can fix this faster than me. Personally, I will run my application without that line of code.

(It seems simple, but cost me a lot of time. Trying countless time to compile Mono, MonoDevelop on Fedora to get the latest version of Mono, but always fail. Eventually, I installed Arch Linux to get the newest Mono 3.2.x, and found out the problem still there :D)

Sorry for my English.
Comment 1 Miguel de Icaza [MSFT] 2014-02-12 17:27:06 UTC
Setting priority to lowest, since Windows.Forms is no longer being developed actively.
Comment 2 Arsen.Shnurkov 2015-06-04 15:00:49 UTC
Created attachment 11467 [details]
Remove the line from sources

I have the same behaviour as in this bug (on Calculate Linux/LXDE). Removing that line helps from the first sight. I tested on the sample https://github.com/mono/winforms/blob/master/notifyicon/swf-notifyicon.cs
Comment 3 Timotheus Pokorra 2016-06-27 07:22:39 UTC
possibly duplicate of https://bugzilla.xamarin.com/show_bug.cgi?id=8935

the patch works so far, only on i3 with i3bar extension problems have been reported (https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1284609#c14)