Bug 12708 - error MSB3086: Task could not find "sgen.exe" when building Release
Summary: error MSB3086: Task could not find "sgen.exe" when building Release
Status: RESOLVED DUPLICATE of bug 10693
Alias: None
Product: Xamarin Studio
Classification: Desktop
Component: General ()
Version: 4.0.8
Hardware: PC Windows
: --- normal
Target Milestone: master
Assignee: Bugzilla
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2013-06-15 16:30 UTC by Wayne Phipps
Modified: 2013-06-16 19:01 UTC (History)
3 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED DUPLICATE of bug 10693

Description Wayne Phipps 2013-06-15 16:30:20 UTC
Description of Problem:
Android application with Web Service fails to build in Release mode but builds fine in Debug

Steps to reproduce the problem:
1. Create a new Android Solution using default configuration
2. Add a Web Reference
3. Build using release mode 

Actual Results:
error MSB3086: Task could not find "sgen.exe" when building Release

Expected Results:
Build without error

How often does this happen? 
All the time

Additional Information:
This problem was originally reported on 08/06/13 on the Xamarin forum here: http://forums.xamarin.com/discussion/4961/error-msb3086-task-could-not-find-sgen-exe-when-building-release

The error made no sense and but I suspected a problem with the project/solution and was really looking for guidance on how to track down and resolve the issue.

Now having narrowed down the issue and reproduced by simply creating a default solution and only adding a web reference, It looks to me more like a bug in the build process.

I only hope that this helps guide a solution.

Kind Regards, Wayne
Comment 1 Jonathan Pryor 2013-06-16 19:01:42 UTC
This was fixed in Xamarin.Android 4.6.7: http://docs.xamarin.com/releases/android/xamarin.android_4/xamarin.android_4.6.7

*** This bug has been marked as a duplicate of bug 10693 ***