Bug 12430 - MissingMethodException when starting debugger
Summary: MissingMethodException when starting debugger
Status: RESOLVED FIXED
Alias: None
Product: Visual Studio Extensions
Classification: Xamarin
Component: Debugger ()
Version: 1.1.x
Hardware: PC Windows
: Normal normal
Target Milestone: ---
Assignee: Dominique Louis
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2013-05-28 13:40 UTC by Doug G
Modified: 2016-05-10 17:05 UTC (History)
8 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED FIXED

Description Doug G 2013-05-28 13:40:56 UTC
NB: I'm using the latest beta.

My initial attempt to run the debugger is successful, but any other time I try to start the debugger I will receive this error:

Unhandled Exception (Generic)
There was an unhandled exception trying to deploy and run your application.System.MissingMethodException: Method not found: 'Boolean Mono.Debugging.Soft.SoftDebuggerSession.get_Exited()'.     at Mono.VisualStudio.Extension.Debugger.MonoToolsDebuggerSession.Kill()

     at Mono.IOS.VisualStudio.MonoTouchFlavoredProject.StopDebug()

     at Mono.IOS.VisualStudio.MonoTouchFlavoredProject.DebugApplication(MonoTouchDevice device, IVsOutputWindowPane output)

     at Mono.IOS.VisualStudio.MonoTouchFlavoredProject.DoDebugLaunch(__VSDBGLAUNCHFLAGS grfLaunch)


The iOS simulator is closed on the build server (MacMini). Restarting VS is the only solution each time I want to debug.
Comment 1 Marek Habersack 2013-05-29 02:33:39 UTC
It's hard to tell for sure right away, but it sounds like there are multiple instances of the assembly that contains the method loaded in memory and, apparently, there's some race condition involved. Can you grep your drive and see how many copies of Mono.Debugging.Soft.dll you have and report the paths they are found in? Then we'll see how to proceed, thanks!
Comment 2 Doug G 2013-05-29 16:20:02 UTC
I have three:

C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 10.0\Common7\IDE\Extensions\Xamarin\Shell
C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 11.0\Common7\IDE\Extensions\Xamarin\Shell
C:\Program Files (x86)\Xamarin Studio\AddIns

I'm using Visual Studio 2012 when this error is occurring. I haven't debugged from VS 2010 or Xamarin Studio.
Comment 3 Dominique Louis 2013-06-03 14:52:02 UTC
Could you please provide more information.
Please attach all versions of your assemblies you currently have for the add-ins.
Let us know which assemblies come from which directory.

D.
Comment 4 Alan McGovern 2013-11-14 12:28:17 UTC
This bug is triggered by a broken installation of our tools. If you reinstall the iOS and Android extensions from the latest stable releases the issue will go away.