Bug 11984 - mdtool crash with Mono 3.0.10
Summary: mdtool crash with Mono 3.0.10
Status: RESOLVED FIXED
Alias: None
Product: Xamarin Studio
Classification: Desktop
Component: General ()
Version: 4.0.4
Hardware: Macintosh Mac OS
: Normal normal
Target Milestone: ---
Assignee: Lluis Sanchez
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2013-04-26 05:42 UTC by Francesco P
Modified: 2013-06-25 12:06 UTC (History)
2 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED FIXED

Description Francesco P 2013-04-26 05:42:53 UTC
Hi,
I've just updated via the Xamarin.Studio autoupdate tool (beta channel).
So my current versions are:
Xamarin.Studio 4.0.4
Mono 3.0.10

I have a solution that was building fine with Mono 3.0.6, now when I build from Monodevelop all works fine as I expected, but when I'm running make from command line (which invokes mdtool to build the solution) I have this stack trace in the output and the build fails:

System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object
  at Mono.Addins.ExtensionNode.add_ExtensionNodeChanged (Mono.Addins.ExtensionNodeEventHandler value) [0x00007] in /Users/builder/data/lanes/monodevelop-lion-evolve_fixed/a8bf58d3/source/monodevelop/main/external/mono-addins/Mono.Addins/Mono.Addins/ExtensionNode.cs:170 
  at Mono.Addins.ExtensionContext.AddExtensionNodeHandler (System.String path, Mono.Addins.ExtensionNodeEventHandler handler) [0x0001f] in /Users/builder/data/lanes/monodevelop-lion-evolve_fixed/a8bf58d3/source/monodevelop/main/external/mono-addins/Mono.Addins/Mono.Addins/ExtensionContext.cs:693 
  at Mono.Addins.AddinManager.AddExtensionNodeHandler (System.String path, Mono.Addins.ExtensionNodeEventHandler handler) [0x0000a] in /Users/builder/data/lanes/monodevelop-lion-evolve_fixed/a8bf58d3/source/monodevelop/main/external/mono-addins/Mono.Addins/Mono.Addins/AddinManager.cs:727 
  at MonoDevelop.Core.Assemblies.TargetRuntime.EnsureInitialized () [0x0006d] in /Users/builder/data/lanes/monodevelop-lion-evolve_fixed/a8bf58d3/source/monodevelop/main/src/core/MonoDevelop.Core/MonoDevelop.Core.Assemblies/TargetRuntime.cs:366 
  at MonoDevelop.Core.Assemblies.TargetRuntime.get_RuntimeAssemblyContext () [0x00000] in /Users/builder/data/lanes/monodevelop-lion-evolve_fixed/a8bf58d3/source/monodevelop/main/src/core/MonoDevelop.Core/MonoDevelop.Core.Assemblies/TargetRuntime.cs:175 
  at MonoDevelop.Core.AddIns.PackageInstalledCondition.Evaluate (NodeElement conditionNode) [0x00000] in /Users/builder/data/lanes/monodevelop-lion-evolve_fixed/a8bf58d3/source/monodevelop/main/src/core/MonoDevelop.Core/MonoDevelop.Core.AddIns/PackageInstalledCondition.cs:37 
  at MonoDevelop.Core.AddIns.PackageNotInstalledCondition.Evaluate (NodeElement conditionNode) [0x00000] in /Users/builder/data/lanes/monodevelop-lion-evolve_fixed/a8bf58d3/source/monodevelop/main/src/core/MonoDevelop.Core/MonoDevelop.Core.AddIns/PackageInstalledCondition.cs:58 
  at Mono.Addins.Condition.Evaluate (Mono.Addins.ExtensionContext ctx) [0x00046] in /Users/builder/data/lanes/monodevelop-lion-evolve_fixed/a8bf58d3/source/monodevelop/main/external/mono-addins/Mono.Addins/Mono.Addins/ConditionType.cs:213 
* Assertion at threads.c:1360, condition `internal' not met

Happy to provide other information if needed, for now I fix by reverting to Mono 3.0.6 (haven't tried versions in the middle).
Comment 1 Francesco P 2013-05-08 11:12:15 UTC
Some further information on this:
3.0.8 works fine, 3.0.10 doesn't. Verified this last week.
Comment 2 Dave Morris 2013-06-24 12:22:37 UTC
I'm experiencing the same issues on OS/X with the latest Xamarin beta. Any ideas on how to fix this?
Comment 3 Lluis Sanchez 2013-06-25 11:41:24 UTC
This is a known issue in 3.0.10. Please update to 3.0.12.
Comment 4 Dave Morris 2013-06-25 11:52:33 UTC
What's the proper way to upgrade mdtool? Is it to install the Xamarin Studio Alpha?
Comment 5 Lluis Sanchez 2013-06-25 12:06:02 UTC
mdtool is ok, you have to upgrade Mono. Mono 3.0.12 is already in the alpha/beta channel.