Bug 11421 - With the configuration: (Link All | No Shared Runtime | Fast Deploy) user is not able to debug the application.
Summary: With the configuration: (Link All | No Shared Runtime | Fast Deploy) user is ...
Status: VERIFIED FIXED
Alias: None
Product: Android
Classification: Xamarin
Component: Debugger ()
Version: 4.6.x
Hardware: All All
: --- normal
Target Milestone: 4.8 (async)
Assignee: dean.ellis
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2013-03-26 10:27 UTC by Jatin
Modified: 2013-04-09 19:10 UTC (History)
4 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
VERIFIED FIXED

Comment 1 Jatin 2013-03-26 11:12:30 UTC
An update to the above issue:

Regression status: Not A Regression, as this issue also exists with the stable
MFA 4.6.00049
Comment 2 Jatin 2013-04-01 05:58:18 UTC
An update to the above issue:

This issue also exists for the following configurations:

1. Link SDK Assemblies Only | No Shared Runtime | Fast Deploy
2. Don't Link | No Shared Runtime | Fast Deploy
Comment 3 dean.ellis 2013-04-02 04:51:17 UTC
I'll try and reproduce this issue with the configurations listed
Comment 8 Jatin 2013-04-08 07:55:02 UTC
Today we have verified this issue with the latest builds on Windows as well as on Mac:

On Mac:

XamarinStudio-27ce9595790b6e844411df4a7b88f298b14cbc40
MFA 4.6.02001
MonoFramework-MDK-3.0.8.macos10.xamarin.x86 (1)

And now we have observed that the option "Fast Deployment" is appearing as the sub-option of the option "Shared Mono Runtime"

And because of which now we cannot select the configuration as (Link all | No Shared Runtime | Fast Deployment), as when we uncheck the option "Shared Mono Runtime", the option "Fast Deployment" automatically gets unchecked.

Below is the screencast of the same:
http://www.screencast.com/t/wXT70dxeOK

Not sure whether this is supposed to be the correct functionality on the basis of New XS, please confirm.

On Windows:

XS 4.0.3.13
MFA 4.6.02001
VS 2012/2010

On windows the user is able to select the configuration as (Link all | No Shared Runtime | Fast Deployment) and we have observed that the issue still exists, as still the same error: "Deployment failed. FastDev Directory creation failed." when try to debug the application with the configuration (Link all | No Shared Runtime | Fast Deployment)

As of now reopening this issue.
Comment 9 Jonathan Pryor 2013-04-08 15:24:18 UTC
The fix was done in androidtools/master, and the fix hasn't yet percolated into the other required repos.
Comment 10 Peter Collins 2013-04-08 17:02:16 UTC
Still failing to create the fastdev directory on X.A. 4.7.4 (master - a2fd5ba7) Which I hope is due to the lack of bumping all repos (Comment 9).

The following deployment failure [0] is occurring with 'Fast Deployment' and 'Don't link' selected (default debug option for our templates). Un-checking 'Fast Deployment' allows me to install and deploy, but I am unable to debug the app. The app opens and closes within milliseconds when the debugger connects.

[0]: https://gist.github.com/pjcollins/da95330acd647f9a6fea
Comment 12 dean.ellis 2013-04-09 15:47:16 UTC
The required changes should be in master shortly, the change to XamarinVS-version is master/77cf8f58d4
Comment 13 Peter Collins 2013-04-09 19:04:39 UTC
Can no longer select fastdev without shared runtime. All other combinations of shared runtime, linker, fastdev, debug, and release are verified fixed in master - 77cf8f58
Comment 14 Jonathan Pryor 2013-04-09 19:10:23 UTC
> Can no longer select fastdev without shared runtime.

You can on VS; XS disables it for general sanity (fastdev + Release was generally untested, and arguably not a feature, despite fixing bugs in it...).

Should you need to actually test it on e.g. OSX, skip XS entirely and resort to MSBuild properties:

    $ xbuild /p:AndroidUseSharedRuntime=False /t:Install Project.csproj

Assuming a "normal" Debug configuration in which EmbedAssembliesIntoApk is False, the above will result in fastdev + Release runtime.