Bug 10683 - Source Code Editor displays a grey square only (invisible text field)
Summary: Source Code Editor displays a grey square only (invisible text field)
Status: VERIFIED FIXED
Alias: None
Product: Xamarin Studio
Classification: Desktop
Component: Text Editor ()
Version: 4.0
Hardware: PC Linux
: High normal
Target Milestone: ---
Assignee: Mike Krüger
URL:
: 11499 ()
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2013-02-26 06:52 UTC by Matthias Mailänder
Modified: 2013-04-01 16:27 UTC (History)
3 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
VERIFIED FIXED

Description Matthias Mailänder 2013-02-26 06:52:58 UTC
Description of Problem:
The source code editor only displays a grey square. http://imgur.com/5kY46Bd

Steps to reproduce the problem:
1. Open a project file
2. Open a source code file

Actual Results:
It claims to have loaded and copy & paste indeed works. I see a grey Window.

Expected Results:
See the source code.

How often does this happen?
Always.

Additional Information:
https://build.opensuse.org/package/show?package=monodevelop&project=home%3AMailaender%3Abranches%3AMono%3AFactory
Comment 1 Mike Krüger 2013-02-26 07:43:15 UTC
already fixed.
Comment 2 Mike Krüger 2013-02-26 07:45:06 UTC
btw. try a build from monodevelop git master or change the ide theme to some different scheme and restart monodevelop.
Comment 3 narayanp 2013-03-07 06:20:19 UTC
Today we have checked this issue with following builds:

X.S 4.0 - 1645b898271456799b70944c8b356ed6c5c00fdf
Xamarin.Android- 4.6.1
Xamarin.iOS- 6.2.1.196
Mono - 2.10.12 (mono-2-10/823e22f)

We are not seeing grey window. This is the screencast for the same:
http://screencast.com/t/qWxTRTFHQHp

Changing the status to Verified.
Comment 4 Mike Krüger 2013-03-07 07:02:55 UTC
@narayanp: was a linux only issue - no way of reproducing this on mac.
Comment 5 Matthias Mailänder 2013-03-07 07:13:10 UTC
So Xamarin removed all quality assurance processes for the Linux platform now?
Comment 6 Mike Krüger 2013-03-07 11:05:33 UTC
If we wouldn't care about Linux we won't have fixed this bug.

We've several developers using linux as their platform. But you need an uncommon system (at least from our pov).

The bug was that the oxygen-gtk had a bug (read: it was not our fault) - we can't fix it only disable the theme. We have no single developer with that theme, therefore we got reports of this after the launch :(

The linux eco system is really big and there are many components that work together which can break - it's almost impossible to check all combinations. 

The 4.0.2 version will give a much better Linux user experience.
Comment 7 Matthias Mailänder 2013-03-07 13:40:45 UTC
You are right, I am using KDE with oxygen-gtk. Should have mentioned that in the bug report. We will stick to MonoDevelop 3.0.6 for openSUSE 12.3 then.
Comment 8 Mike Krüger 2013-03-07 14:14:39 UTC
you can use 4.0

All you have to do is go to the options choose ide options->language 

there is a combo box called 'theme'

you've to switch away from oxygon-gtk for example clearlooks or gilouche (don't remember exactly - it's been a long time sine I used opensuse) and then restart the ide.

It should work then.
Comment 9 Matthias Mailänder 2013-03-08 03:16:31 UTC
(Standard) and Raleigh did not work. Oxygen-Molecule fixes it.
Comment 10 Mikayla Hutchinson [MSFT] 2013-04-01 16:27:19 UTC
*** Bug 11499 has been marked as a duplicate of this bug. ***